More


  Petrecere ca în povești la Medieșu Aurit

  =

  Timp de trei zile, medieșenii s-au distrat și au petrecut cu voie bună. Asta deoarece, la acest sfârșit de săptămână, la Medieșu Aurit a avut loc Festivalul comunității rome pentru promovarea incluziunii sociale și a multiculturalismului – AuRit 2019.

  Oaspeți de seamă
  Deși festivalul a început încă de vineri, deschiderea oficială a avut loc sâmbătă. La eveniment au fost prezenți, printre alții, șeful Cancelariei Prefectului, Cecilia Marinescu, consilierul județean Ioan Pop, managerul proiectului sub auspiciile căruia a fost organizat festivalul de la Medieșu Aurit, Vasile Ciocan, alți invitați.

  Primul care a luat cuvântul a fost viceprimarul cu atribuții de primar al comunei Medieșu Aurit, Marian Torok, care a afirmat că festivalul de la Medieșu Aurit intitulat ”Festivalul comunității rome pentru promovarea incluziunii sociale și a multiculturalismului – AuRit 2019” a fost organizat în cadrul proiectului ”A.U.R.I.T- ActiUni pentru Reducerea numărului de persoane aflate în Risc de excluziune prin măsuri Integrate în Medieșu Aurit”, implementat de Primăria Comunei Medieșu Aurit, în parteneriat cu FGC ACTIV GRUP SRL, în calitate de Partener 1, MANAGEMENT & TRAINING SOLUTIONS SRL – Partener 2, ȘCOALA GIMNAZIALĂ ”GEORGE COȘBUC” MEDIEȘU AURIT – Partener 3.
  Proiectul are o durată de trei ani și este implementat în perioada 16 august 2017 – 15 august 2020, în comuna Medieșu Aurit.
  De asemenea, Cecilia Marinescu i-a felicitat pe organizatori și a urat, atât în limba română, cât și în limba romani, toate gândurile bune atât din partea sa, cât și din partea Instituției Prefectului.
  Apoi, viceprimarul cu atribuții de primar, Marian Torok, a declarat deschise zilele acestui festival.

  Distracție și multă voie bună
  Festivalul AuRit 2019 s-a desfășurat pe esplanada din fața Castelului Lonyai – Medieșu Aurit și a cuprins o zonă de prezentare și promovare a meșteșugurilor și obiceiurilor tradiționale, ca și a produselor realizate de antreprenorii formați prin proiect, și dintr-o zonă dedicată manifestărilor artistice.

  Iată care a fost programul artistic al evenimentului:
  Vineri, în prima zi, pe scenă au evoluat Universal Band Carei, Giorgiana Marina, Petrică Mureșan și Sandu Ciorbă.
  Sâmbătă, 8 iunie, au concertat Formația Bravo, Formația Andrei Kovacs, Formația Geng Szabolcs, Ansamblul Vatra Santău, Ansamblul de dansuri țigănești “Fetele de la Carei” și Taraful Ionuț Rotar.
  Duminică, în ultima zi a festivalului, au evoluat Corul Medieșana, Alexandra Mărcuț, Corul Bisericii Reformate din Potău, Orchestra “Trandafirii negri”, Formația Aris și Bianca Rus.
  Festivalul AuRit 2019 a mai cuprins, în completarea programului artistic: 20 de expozanți meșteșugari tradiționali, dintre care cel puțin un sfert au fost de etnie romă; standuri în care artizanii au demonstrat la fața locului realizarea de obiecte tradiționale specifice; ateliere creative pentru copii în cadrul cărora aceștia au contribuit la crearea de obiecte tradiționale împreună cu meșteșugarii și amenajarea unui spațiu destinat demonstrațiilor gastronomice.
  Festivalul AuRit 2019 este conceput pentru a promova tradițiile, cultura, istoria comunității de romi care trăiește în comuna Medieșu Aurit, pentru a favoriza integrarea lor socială și a combate discriminarea și enclavizarea. Proiect este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img