More

    Problemele de fond funciar predomină audiențele de la Prefectură

    Problemele de fond funciar au fost, de departe, cele mai frecvent prezentate la audiențele de ieri de la Prefectură, ținute de subprefectul Altfatter Tamas. Trei din patru petenți au prezentat astfel de probleme. Îngrădirea accesului la proprietate, întârzierea retrocedărilor de teren dar și a unor clădiri au fost cele trei cauze prezentate în acest sens la audiențele ținute de subprefect.

    Acces îngrădit la proprietate și întârzieri
    Prima persoană prezentată la audiențele săptămânale susținute de subprefectul Altfatter Tamas, revine cu o problemă privind o presupusă limitare a accesului la proprietate (un teren în extravilanul comunei Halmeu). Subprefectul i-a transmis faptul că nimeni nu poate să-i îngrădească dreptul la proprietate, imobilul deținând toate documentele necesare, inclusiv delimitarea cadastrală în coordonate.

    O familie moștenește o suprafață de peste 20 de hectare teren agricol pe raza comunelor Păulești și Viile Satu Mare și reclamă faptul că nu se finalizează procesul de retrocedare. Având în vedere situația complexă prezentată, s-a solicitat petentilor depunerea unui memoriu și a documentelor doveditoare, urmând ca specialiștii din Instituția Prefectului să urmărească, împreună cu comisiile locale de fond funciar finalizarea solicitării.

    Unei persoane, beneficiară a Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, i s-a recomandat solicitarea către ANRP (Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților) a unei solicitări pentru informarea privind stadiul cererii depuse. Instituția Prefectului nu are competențe privind analizarea și evaluarea documentelor transmise în dosarul de retrocedare.

    Autorizații de taxi, epuizate
    Eliberarea autorizațiilor de taximetrie în municipiul Carei a fost un alt subiect prezentat la audiențele de ieri, persoanele prezentate susțin că dețin o societate comercială cu răspundere limitată (SRL) și nu pot obține autorizație pentru desfășurarea activității de transport public în regim taxi.

    Contactate, autoritățile locale din Carei au transmis faptul că s-a acordat un număr limitat de autorizații pentru fiecare categorie de companie de taximetrie, cele pentru SRL fiind epuizate în acest moment.

    S-a recomandat persoanelor prezentate înființarea unei întreprinderi individuale sau autorizarea sub forma unui PFA, având în vedere că pentru acest tip de organizare comercială mai există posibilitatea autorizării.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE