Subvenții mari pentru angajatorii care derulează programe de ucenicie

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Satu Mare acordă angajatorilor sprijin financiar lunar, în cuantum de 2.250 lei pentru fiecare ucenic inclus în programe de ucenicie, potrivit directorului instituției, Simona Derșidan. Suma lunară se acordă la cererea angajatorului, proporțional cu timpul efectiv lucrat de ucenic, pe întreaga perioadă de derulare a contractului.

Ce este ucenicia  la locul de muncă
Prin ucenicia la locul de muncă, organizată potrivit prevederilor Legii nr.279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, se urmărește obținerea unei calificări pentru tinerii cu vârsta peste 16 ani.

Programele de ucenicie se desfășoară în baza unui contract de ucenicie încheiat între ucenic și angajator, acesta din urmă obligându-se să îi asigure ucenicului plata salariului și toate condițiile necesare formării profesionale, mai spune directorul AJOFM Satu Mare, Simona Derșidan.

Contractul de ucenicie
Contractul de ucenicie este un contract individual de muncă de tip particular, încheiat pe durată determinată, în temeiul căruia o persoană fizică, denumită ucenic, se obligă să se pregătească profesional și să muncească pentru și sub autoritatea unei persoane juridice sau fizice denumită angajator.Contractul se încheie obligatoriu în formă scrisă în limba română și se înregistrează la inspectoratul teritorial de muncă.Durata contractului de ucenicie se stabilește în funcție de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul.

Contractul de ucenicie pe lângă elementele obligatorii ale contractului individual de muncă, cuprinde și următoarele clauze referitoare la: Denumirea calificării pe care urmează să o dobândească ucenicul; Denumirea furnizorului de formare care desfășoară programul de formare profesională prin ucenicie la locul de muncă; Numele coordonatorului de ucenicie și calificarea acestuia (desemnarea coordonatorului revine angajatorului din cadrul personalului propriu); Locurile în care se desfășoară activitatea de formare profesională; Durata necesară pregătirii teoretice și practice prin ucenicie la locul de muncă; Obligațiile ucenicului; Obligațiile angajatorului.

Drepturi și obligații
Durata contractului de ucenicie este de 8 ore pe zi și 40 de ore pe săptămână, iar în cazul tinerilor cu vârsta de până la 18 ani, durata timpului de muncă este de de 6 ore pe zi și 30 de ore pe săptămână.

Programul de formare profesională prin ucenicie la locul de muncă se finalizează printr-un certificat de calificare profesională.

”Pentru a beneficia de sprijinul financiar de 2.250 de lei/lună, angajatorii care derulează programe de ucenicie trebuie să încheie o convenție cu agenția județeană pentru ocuparea forței de muncă pentru fiecare contract de ucenicie aflat în derulare”, conchide Simona Derșidan.

Florin Dura

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

FOTO. EROUL ZILEI. Salvatorii nu au concediu

O calitate care stă la baza carierei de pompier este spiritul civic. Plin de ambiție și devotament, printre mulți alți salvatori ai Inspectoratului pentru Situații...

Aproape 13.000 de autoturisme, înmatriculate la Satu Mare în prima jumătate a anului

La Serviciul public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor Satu Mare, în perioada ianuarie-iunie 2020, în ceea ce privește activitatea de...

PSD Face istorie la Satu Mare

PSD face un lucru în premieră, cel puțin la Satu Mare. Oferă al doilea post pe listele electorale pentru consiliul Județean unui sătmărean social...

Drumuri de pământ, reabilitate de Consiliul Județean

Consiliul Județean Satu Mare reabiliztează două drumuri de pământ pe care până acum nu s-a intervenit cu nicio lucrare de modernizare. Cele două tronsoane...

Caravana produselor sătmărene

Brandul “Produs sătmărean“ a pregătit două proiecte prin care sprijină producătorii locali și prin care își propune să aducă produsele lor mai aproape! Caravana...