More

    INAUGURAREA FERMEI “UNICARM” DE LA MOFTIN

    Ferma UNICARM de la Moftin a fost inaugurată în ziua de sâmbătă, 20 iulie, de SFÂNTUL ILIE, în prezența a 300 de persoane. La acest important eveniment din viața Marii Familii UNICARM au participat: numeroși producători agricoli din jurul localității Moftin, procesatori, zootehniști, reprezentanți ai unor instituții, specialiști de la UNICARM, prieteni și alți invitați din țară și străinătate. Această fermă zootehnică modernă, una dintre cele mai mari din România, cu capital sută la sută privat, creează astfel circuitul închis de producție al acestei prestigioase societăți comerciale, care se compune din: producție zootehnică, procesare și desfacerea produselor prin intermediul rețelei UNICARM.

    Slujba de sfințire a Fermei UNICARM
    Inaugruarea Fermei „Unicarm” din Moftin a debutat cu primirea invitaților de către Vasile Lucuț – administratorul S.C. UNICARM Vetiș – după care toți cei prezenți au asistat la slujba de sfințire oficiată de un sobor de preoți format din: pr.conf.univ.dr. Gabriel Gârdan, de la Facultatea de Teologie ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca; Gheorghe Gherman – preotul paroh al bisericii Centrului de Servicii Sociale ”Sfântul Gheorghe” din Românași ( ctitorită de dl. Vasile Lucuț ); Nicușor Pop – diacon al Preasfințitului PETRONIU din Episcopia Sălajului; George Cioltea – preot paroh al Parohiei Moftin și Radu Șimonca – preot II la Catedrala ortodoxă ADORMIREA MAICII DOMNULUI din Satu Mare. La slujba de sfințire, alături de dl. Vasile Lucuț s-au aflat și membrii familiei: soția Ana, fiica Mariana cu ginerele Viorel Bene și cei doi nepoți: Antoniu și Antonia.
    După predica susținută de pr.conf.univ.dr. Gabriel Gârdan, în care au fost adresate felicitări și cuvinte de apreciere referitoare la această investiție din domeniul zootehniei, dar mai cu seamă administratorului Vasile Lucuț. Au fost momente emoționante, înălțătoare și incitante pentru fermierii sătmăreni prezenți la această inaugurare memorabilă. Pentru a întregi finalul slujbei de sfințire, administratorul Vasile Lucuț a prezentat invitaților câteva date de referință legate de înființarea și definitivarea acestei ferme zootehnice. În ultimii 3 ani, zilnic dl. Vasile Lucuț a asistat și coordonat lucrările de finalizare ale Fermei de la Moftin.

    Tradiționala tăiere a panglicii
    După prezentarea istoriei construirii acestei ferme zootehnice model, Vasile Lucuț împreună cu Gheorghe David – primarul comunei Moftin și nepoții Antoniu și Antonia au tăiat panglica inaugurală. Alături de cei doi nepoței s-a aflat și mama lor Mariana Bene – directorul de achiziții al firmei UNICARM. Conform tradiției, se spune că „cioburile aduc noroc”. Așa că prima sticlă de șampanie a fost spartă de Antoniu, nepoțelul d-lui Vasile Lucuț, iar cea de a doua a fost spartă de către primarul Gheorghe David.

    Vizitarea Fermei de către invitați…
    După tăierea panglicii, toți cei prezenți au fost invitați să viziteze Ferma UNICARM, iar d-lui Vasile Lucuț i-a revenit bucuria de a furniza informații detaliate despre secțiile de producție. Pe parcursul întregii prezentări, o parte dintre invitați au adresat întrebări d-lui Vasile Lucuț despre rasele de vaci din interiorul fermei, iar cea mai apreciată a fost „Bălțata românească”. “Rețetele furajelor sunt secrete !”- a exclamat Vasile Lucuț, în urma unei întrebări.La secția de utilaje agricole, toți cei prezenți au rămas surpriși de valoarea acestora, dar și de performanțele tehnice de nivel european necesare pentru exploatarea terenurilor agricole aferente Fermei. Surprinzătoare pentru invitați au fost și tractoarele cu remorci , care au intrat în incinta fermei încărcate cu baloți de paie uriași.


    Dintr-un scurt sondaj de opinie, realizat printre vizitatori, a reieșit faptul că toți cei intervievați au apreciat la superlativ această investiție în domeniul zootehniei.

    Cei intervievați au subliniat faptul că nu se așteptau să viziteze o astfel de fermă zootehnică modernă și-au adresat felicitări d-lui Vasile Lucuț pentru curajul și performanțele la care a ajuns deja această Fermă zootehnică.

    Performanțele Fermei zootehnice UNICARM din Moftin
    După mai bine de 3 ani de muncă susținută, Vasile Lucuț – administratorul S.C. UNICARM Vetiș împreună cu specialiștii în domeniul zootehniei au reușit să finalizeze moderna Fermă UNICARM de la Moftin, care se întinde pe o suprafață de aproximativ 6 hectare, iar pentru aprovizionarea cu furaje și cereale, producție proprie, sunt exploatate peste 300 de hectare. Ideea înființării acestei Ferme zootehnice s-a născut din necesitatea aprovizionării constante cu carne proaspătă de vită și mânzat a fabricilor de procesare ale firmei-mamă UNICARM. Înființarea acestei Ferme are în esența ei și scăderea drastică a fermelor zootehnice autohtone, dar și a vânzării de către oamenii de la sate a vitelor.

    Investiția Fermei zootehnice UNICARM din Moftin se cifrează la aproximativ 13 milioane de euro. În principal ferma este compusă din: grajduri, o moară de cereale performantă, care are capacitate de a prelucra 10 tone de furaje în 24 de ore; birouri pentru fermieri; dormitoare moderne pentru angajați; silozuri pentru depozitarea a 20 000 de tone de cereale; utilaje agricole performante; un puț de apă cu instalațiile aferente compuse din 4 bazine a câte 40 000 de litri fiecare; instalații pentru evacuarea dejecțiilor cu platformele de gunoi aferente. Ferma dispune și de o maternitate modernă, care asigură necesarul de tăurași pentru îngrășare în vederea abatorizării. În prezent, în Fermă există 800 de tauri, în greutate de aproximativ o tonă fiecare și vite finisate pentru abatorizare, în greutate de aproximativ 800 de kilograme.

    Cadouri și felicitări pentru dl. VASILE LUCUȚ

    Prezentarea Fermei a fost urmată de trei surprize remarcabile, care au fost pregătite special pentru autorul acestei Ferme zootehnice de prestigiu din județul Satu Mare și, de ce nu, pentru toți fermierii din România. Prima surpriză a fost pregătită de artistul plastic Donca Aurel, care i-a dăruit un tablou, care reprezintă portretul d-lui Vasile Lucuț. Cea de a doua a fost gândită de Dan Pușcaș – reprezentantul firmei TOMLES CLEMENS din Germania, care i-a dăruit un tablou, cu un frumos păun, care reprezintă Marea Familie Unicarm. A treia surpriză a d-lui Dan Pușcaș reprezintă o cupă a campionului oferită cu multă generozitate d-lui VASILE LUCUȚ – administratorul Firmei Unicarm Vetiș.

    Masa tradițională dedicată inaugurării Fermei

    Fără putință de tăgadă, masa tradițională dedicată inaugurării Fermei „Unicarm” de la Moftin a fost realmente o altă surpriză dăruită de administratorul Vasile Lucuț împreună cu reprezentanții Marii Familii Unicarm. De pe mese n-au lipsit produsele tradiționale: pălinca de prune, vinul, cârnații de casă, cașul de oaie, preparatele din carne, pâinea, cozonacii, prăjiturile și înghețata realizate în Fabricile S.C. UNICARM VETIȘ. Surprizele culinare au culminat cu rasolul de vită fiert, guyașul de vițel și carnea de vițel prăjită la proțap, care s-au topit în gură ca mierea. A fost o zi memorabilă pentru Marea Familie UNICARM, dar și pentru toți invitații, care au fost martori la inaugurarea acestei Ferme zootehnice UNICARM, un model de necontestat pentru toți fermierii autohtoni, prima de acest gen din România, după Revoluția din Decembrie. O voce dintre meseni a spus la un moment dat: „Dl. VASILE LUCUȚ a definitivat această lucrare de aici de la Moftin. Suntem siguri că nu se va opri aici. Domnia sa va continua să dezvolte și alte investiții în țara noastră, care vor continua să concureze cu multinaționalele !”. Cred că această voce a avut dreptate ! În următoarea perioadă de timp pe agenda de lucru a acestui „voievod” al Țării Oașului, VASILE LUCUȚ, sunt înscrise inaugurările a 12 supermarketuri UNICARM, care vor avea loc în nord-vestul României. Munca, perseverența, curajul și conștiința „lucrului bine făcut” sunt câteva din coordonatele ri-guroase ale acestui oșan nobil, care poartă numele de VASILE LUCUȚ.

    Detalii legate de această grandioasă investiție de la Moftin, Ferma UNICARM, vă invităm să aflați din emisiunea VIAȚA LA ȚARĂ, care va fi difuzată la NORD VEST TV, în seara zilei de miercuri, 24 iulie, de la ora 20.45.

    Dumitru Timerman

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE