More


  “Coborâtu’ oilor de la munte – Osâmbritu’oilor” în Ţara Oaşului – a ajuns la cea de a III-a ediţie

  =

   

  STEFAN BERINDE, supranumit în Ţara Oaşului ŞTEFANU’ BODII – unul dintre cei mai vrednici şi destonici crescători de ovine – a iniţiat în urmă cu trei ani reînvierea acestui obicei străvechi al păcurarilor, al dacilor liberi, „Coborâtu’ oilor de la munte în Ţara Oaşului”. Coformtradiţiei, păcurarii şi oierii veniţi din judeţul Satu Mare şidin ţară s-au întâlnit sâmbătă, 5 octombrie, la locul numitAbrăneşti, (pe „Dâmbu’ lui Haşca”), situat în zona oraşuluiNegreşti Oaş. Pentru buna organizarea a acestui evenimenttradiţional din viaţa crescătorilor de ovine, Ştefan Berinde a fost susţinut de Primăria şi Consiliul local Negreşti Oaş prinCasa Orăşănească de Cultură şi Asociaţia crescătorilor de ovine şi caprine OVIM-NORD din judeţul Satu Mare. ​

  La această mare bucurie a oierilor, care s-au reîntorsacasă cu oile pentru iernat, au mai participat: Aurelia Fedorca – primarul oraşului Negreşti Oaş,viceprimarul orașului Negresti Oas Constantin Fanea,Președintele Executiv al PSD Satu Mare ,Mircea Govor, europarlamentarul Cristian Terheş, deputatul Ioana Bran, consilierii județeni ,Nicolae Avorniciți,Gigi Marincas,Directorul de cancelarie a prefectului ,Cecilia Marinescu,Președintele ALDE Satu Mare ,Ovidiu Silaghi,președintele ALDE municipiul Satu Mare,Adrian Stef,consilierii locali PSD din CL Satu Mare ,Adrian Micle și Ciprian Craciun,primarul Comunei Racsa Toma Betea,primarii din comunele Ţării Oaşului, directoride instituţii şi Asociaţia socio-culturală ŢARA OAŞULUI, reprezentată de preşedintele VASILE CIOCAN şi prim-vicepreşedintele VASILE LUCUŢ.

  Întâlnirea prăznicarilor

  În jurul orei 10.00, oşenii îmbrăcaţi în straie tradiţionale, deţinătorii de oi, proprietari de cai şi ştrafuri împodobite în mod tradiţional, oaspeţii veniţi din judeţul Satu Mare şi din ţară s-au întâlnit la Primăria din oraşul Negreşti Oaş. Bucuria reîntâlnirii cu cei dragi se putea citi pe feţele luminate de zâmbete. Pregătirile pentru deplasarea la Abrăneşti au fost întregite şi înviorate de formaţia Asociaţiei socio-culturale ŢARA OAŞULUI. Soliştii Formaţiei: Alina Tition, Irina Man şi Adrian Negru, acompaniaţi de Chirilă Ignat la ceteră şi Grigore Belbe la zongoră au reuşit să înveselească pe toţi cei prezenţi prin intermediul ţâpuriturilor tradiţionale. La un moment dat, oaspeţii, oficialităţile locale, oşenii prezenţi şi reprezentaţii Asociaţiei ŢARA OAŞULUI s-au fotografiat în faţa Primăriei din Negreşti Oaş, pentru veşnică aducere aminte. A urmat momentul mult aşteptat, deplasarea spre Abrăneşti cu ştrafurile şi caleaşca destinată evenimentelor mondene, adusă special de crescătorii de ovine din Maramureş. Pe tot parcursul drumului prăznicarii au fost însoţiţi de o bună dispoziţie aparte, zâmbete, ţâpurituri, pălinca de prune şi colacii de casă.

  Gazdele şi-au primit oaspeţii pe „Dâmbu’ lui Haşca”

  Ştefan Berinde împreună cu reprezentanţii Asociaţiei crescătorilor de ovine şi caprine OVIM-NORD din judeţul Satu Mare i-au primit cu mare bucurie pe toţi cei care au venit la acest praznic tradiţional cu ştrafurile trase de cai. După aceste clipe emoţionante, pigmentate cu câte o gură de pălincă, a urmat momentul-surpriză, care i-a impresionat pe toţi cei prezenţi la acest eveniment tradiţional. De pe dealul din apropiere a coborât turma de oi împreună cu păcurarii reîntorşi acasă de la munte. Cu mare dibăcie, Ştefan Berinde împreună cu păcurarii au reuşit să bage oile în ţarc, iar după aceea a urmat jurizarea şi vizitarea expoziţiei de oi organizată de Asociaţia OVIM-NORD din judeţul Satu Mare. Pe toată durata vizitării expoziţiei, formaţia Asociaţiei socio-culturale ŢARA OAŞULUI a dăruit prăznicarilor cele mai alese ţâpurituri oşeneşti.

  „Coborâtu’ oilor de la munte în Ţara Oaşului”

  Ştefan Berinde ne-a spus, despre acest obicei străvechi al crescătorilor de oi, că oierii aşteptau să se reîntoarcă acasă în preajma Sâmedriului (Sfîntu’ Dumitru) când temperatura de afară scădea foarte mult, iar reîntâlnirile cu familiile se transformau în adevărate praznice. Păcurarii cu oile au coborât la Abrăneşti tocmai de la Pietroasa. În funcţie de vreme coborâtul oilor se desfăşoară în etape. De la Pietroasa se coaboară la Şes, după aceea la Vrăticele, iar ultima postată este Tâmpa. Cu mare bucurie în glas ne-a vorbit Ştefan Berinde despre crescătorul de oi Mihai Salvini, care deţine 1000 de oi. Pe Salvini, Ştefan Berindei l-a numit GAZDĂ, pentru că el are cele mai multe oi în comparaţie cu alţi oieri. La rândul lui, Mihai Salvini a spus că nu e uşor să ai o turmă de 1000 de oi, deoarece cheltuielile sunt foarte mari, iar desfacerea produselor ( lapte, caş, urdă, lână, miei ) obţinute de la oi este anevoioasă. Numai pe 10 berbeci, pe care i-a cumpărat de curând, Mihai Salvini a plătit 1000 de euro. Vasile Lucuţ – prim-vicepreşedintele Asociaţiei socio-culturale ŢARA OAŞULUI a spus că la nevoie întotdeauna a întins o mână de ajutor oierilor din Ţara Oaşului. Domnia sa a spus că şi în continuare Asociaţia şi membrii acesteia se vor implica în vederea reînvierii tradiţiilor legate de oierit şi că vor participa la toate praznicele organizate de Ştefan Berinde.

  Premierea celor mai destoinici oieri

  Spre finalul acestui praznic tradiţional, IOAN CÂMPEANU – preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din Bistriţa – a dăruit diplome şi cupe celor mai buni oieri. Ioan Câmpeanu a spus că : „ Juriul a deliberat foarte greu, deoarece toate oile aflate în expoziţia de ovine sunt de o calitate foarte bună”. Printre premianţi s-au numărat şi Ştefan Berinde, Crisan Mihai ,care este cunoscut și sub numele de Mihaiu Salvini , care a luat 3 premii 1,Ion Dan un loc 1 ,aceștia au fost aplaudați „la scenă deschisă” de participanţi. Stefan Berinde a fost felicitat în mod special de reprezentanţii Asociaţiei socio-culturale ŢARA OAŞULUI. După Festivitatea de premiere a oierilor, participanţii la acest praznic, dedicat „Coborâtului oilor de la munte în Ţara Oaşului”, au gustat din produsele tradiţionale oşeneşti, care au fost stroprite cu palincă de prune,vin roşu şi alb. Mai multe informaţii despre acest praznic al oierilor, vă invităm să aflaţi din emisiunea VIAŢA LA ŢARĂ, difuzată miercuri, 9 octombrie, de la ora 20.45, la NORD VEST TV Satu Mare.

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img