Polițiștii invitați la tabăra celor de la Regal Dance Club

Marți, 29 octombrie a.c., în cadrul taberei organizate de către Regal Dance Club, polițiștii sătmăreni au continuat activitățile preventiv informative din domeniul prevenirii victimizării minorilor, tema zilei fiind capcanele de pe internet. Momentul ales a fost unul oportun, deoarece acțiunea a coincis cu Ziua Internațională a Internetului, sărbătorită, în fiecare an, la data de 29 octombrie.

Într-un cadru nonformal, polițiștii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității ai Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare au transmis mesajul axat pe siguranța în mediul online a minorilor.
Informațiile pe care minorii le furnizează în aceste aplicații sunt, de cele mai multe ori, date cu caracter personal, gen: nume, prenume, adresă, data nașterii, număr de telefon, localizarea curentă sau informații despre întâlnirile viitoare.
Ajunse în posesia unor persoane nepotrivite, acestea pot fi exploatate la maxim, riscul de a deveni victime ale traficului de persoane fiind foarte mare. În România, 600 – 800 astfel de victime sunt identificate anual, jumătate fiind minori, iar 30% fiind racolate prin intermediul rețelelor de socializare: Facebook, Instagram, Snapchat, Tik – Tok, Messenger, etc.
De aceea, este foarte important să se acorde o vigilență sporită tuturor cererilor de prietenie trimise prin intermediul rețelelor de socializare, adăugarea la prieteni doar a persoanelor cunoscute în lumea reală, după o prealabilă informare. Dar mai presus de toate, implicarea părinților sau a persoanelor adulte în care minorul are încredere, în tot ceea ce se întâmplă în mediul online este vitală, pornind de la ideea că în spatele oricărui profil se poate ascunde oricine.
Trăim într-o societate informațională și avem nevoie de internet, asta este realitatea. Dar odată cu internetul au apărut și problemele, multe infracțiuni fiind săvârșite folosindu-se mediul virtual.
Tehnologia este bună, dar se face abstracție de faptul că, în mod normal, vârsta minimă pentru a avea acces la rețelele de socializare este de 14 ani, anumite rețele fiind mai permisive. Conștientizarea faptului că, în fața unor persoane care folosesc diferite tehnici de manipulare și convingere pe internet, minorii sunt persoane vulnerabile, precum și măsurile de siguranță care sunt la îndemâna oricui (butonul de blocare, ștergere din lista de prieteni, REPORT ABUSE, etc.) au fost aspectele asupra cărora s-a insistat, toate acestea fiind identificate împreună cu participanții, pornindu-se de la situațiile cu care ei sau prietenii lor s-au confruntat.
Ca o concluzie extrasă la finele sesiunii: PE INTERNET, NIMENI NU POATE GARANTA CORECTITUDINEA UTILIZATORILOR!, premisă unanim acceptată de toți participanții, fie ei elevi sau antrenori de dans.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Laura Bretan pentru prima dată în concert la Satu Mare

În organizarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, în parteneriat cu Filarmonica de Stat „Dinu Lipatti” Satu Mare, cu sprijinul...

Renovări la Centrul “Andrei” din Satu Mare. Despre ce este vorba

Au fost făcute renovări pentru a oferi un spațiu de locuit mai sigur și mai confortabil la Centrul de Asistență și Intervenție a Victimelor...

ALEGERI PREZIDENȚIALE. Cum au votat SĂTMĂRENII? Rezultate finale în județ

Primul tur al prezindențialelor nu a stârnit un interes deosebit în rândurile sătmărenilor. Doar 118.167 persoane s-au prezentat la vot în județul Satu Mare,...

ALEGERI PREZIDENȚIALE. Rezultate FINALE. Dăncilă îl SPULBERĂ pe Barna

După numărarea a aproape sută la sută a voturilor (în calcul mai sunt luate voturile din cele două Americi care nu pot schimba semnificativ...

Spre înălţimi!

De când ne ştim muntele a fost o enigmă pentru om, dar şi o cale spre înălţare, spre infinit, spre “ceruri”, unde oamenii se...