More


  FOTOGALERIE. FESTIVAL Oșenii NU își pierd TRADIȚIILE. Festivalul Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă de la Negrești Oaș

  =

  Oșenii mai demonstrează, încă odată dacă mai era nevoie, că țin la tradițiile lor lăsate din moși-strămoși și că fac tot posibilul ca să nu și le piardă. Dovadă în acest sens este și Festivalul Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă, ajuns la ediție XXII, care s-a desfășurat duminică la Muzeul în Aer Liber. la acest festival s-au prezentat colindători și ansambluri folclorice, cete și grupuri – din tot Oașul, din Codru și din Sătmar, din toate colțurile județului, din Maramureș, din Sălaj și din Cluj.

  Parada Portului popular

  Programul Festivalului a fost în așa fel structurat încât să reînvie un vechi obicei arhaic, unde după participarea la Sfânta Liturghie, comunitatea întreagă se regăsea la ciuperca de danţ, celebrând bucuria reîntâlnirii şi exprimând prin muzică şi dans întreaga spiritualitate a eposului oşenesc.

  Astfel, la fel ca în fiecare an, Festivalul a debutat cu Parada Portului Popular desfășurat de la Catedrala Oașului până la Muzeul în Aer Liber al Țării Oașului, unde s-a desfășurat festivalul prorpi-zis.

  Se poate spune de o întoarcere ,,acasă” a nepoţilor şi strănepoţilor de pe întreg teritoriul Ţării Oaşului, întrucât aici în casele din Racşa, Tur, Negreşti sau Călineşti, au locuit bunicii şi străbunicii noştri cu tot ceea ce înseamnă tradiţie şi simţire oşenească, unde războiul de ţesut din Târşolţ ne-a îmbrăcat, unde moara cu apă din Certeze ne-a hrănit, iar biserica din Lechinţa e cea care ne-a ţinut vii.

  A urmat apoi un concert extraordinar susţinut de Marius Ciprian Pop, desfăşurarea propriu-zisă a Festivalului care s-a încheiat cu premierea participanților.

  Juriu de excepție

  An de an festivalul a crescut în valoare, lucru certificat de fiecare dată de un juriu format din specialişti etnologi şi muzicologi, care analizează și evaluează prestația fiecărei cete de colindători, conform regulamentului de organizare și desfășurare a festivalului.

  În acest an juriul a fost format din Prof.dr. Natalia Lazar, asistent universitar la Centrul Universitar Nord Baia Mare; Drd. Marcel Malanca, protopop al Protopopiatului Ortodox Oaş; Drd. Doru Dejeu, profesor, conducător al ansamblului folcloric ,,Someşul” din Cluj Napoca; Dr. Dan Variu, cadru didactic asociat la Academia Naţională de muzică Gheorghe Dima şi artist liric la Filarmonica de stat Transilvania; Jurist Ioan Cionca, secretarul Oraşului Negreşti-Oaş.

  Participanți la festivalul – concurs

  La tradiționalul eveniment au participat 16 ansambluri folclorice, cete și grupuri de colindători din Țara Oașului și din zonele etnografice învecinate.

   

  Este vorba despre Corul bărbaţilor din Tur; Ceata de corindători a Asociației Țara Oașului; Ansamblul folcloric „Sânzienele”; Ansamblul folcloric „Măgura”, Târșolț; Ceata colindãtorilor de la biserica din Racșa; Ansamblul folcloric „Oașul”; Grupul de colindãtori din Prilog; Ansamblul folcloric „Florile Turțului”; Ansamblul folcloric studențesc „Nord” al CUNBM; Peștera din Vama; ,,Brondoșii” din Cavnic; Colindătorii din Marna; Călineștenii Țării Maramureșului; Ansamblul ,,Cetatea Codrului” din Ardud; Ansamblul ,,Flori de tradiții” din Valcău de Jos; Ansamblul ,,Zestrea Colindiţa” din Gherla.

  Festivalul a fost organizat de Primăria şi Consiliul Local Negreşti-Oaş prin Casa Orăşenească de Cultură Negreşti-Oaş, în parteneriat cu Muzeul Ţării Oaşului şi Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Negrești-Oaş.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img