FOTOGALERIE. Părintele Cristian Boloș, a PRIMIT două ÎNALTE DISTINCȚII din partea EpiscopieiJoi, 26 decembrie 2019, în a doua zi a Praznicului Nașterii Domnului, Preasfințitul Părinte IUSTIN, Episcopul Maramureșului și Sătmarului a oficiat Sfânta liturghie la Catedrala “Adormirea Maicii Domnului” din Municipiul Satu Mare, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Cu această ocazie, părintele paroh Cristian Boloș a primit două înalte distincții din partea Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului. 

​Din sobor au făcut parte Pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare; Pr. Dr. Cristian Boloş, parohul Catedralei, Pr. Radu Şimonca, slujitor și Pr. Vasile Marcian Onea, inspector şcolar pentru religie, Pr. Octavian Mirişan, profesor de religie şi slujitori la Catedrală; Florin Orăştianu, secretar protopopesc; Pr. Nastai Coriolan, paroh la biserica “Naşterea Maicii Domnului”; Pr. Ovidiu Fărcaş, paroh în Sătmărel; Pr. Petru Donca, paroh la biserica din Balta Blondă; Pr. Cristian Peteri, slujitor la biserica “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”; Pr. Gheorghe Dunca, paroh la biserica “Buna Vestire”; Pr. Cosmin Sopoian, paroh la biserica “Sfântul Andrei”; Pr. Coriolan Marinel, slujitor la biserica “Naşterea Domnului”, arhidiaconi.Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Bizantin “Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, iar la priceasnă au mai cântat corul Catedralei, dirijat de teologul Georgio Vălean şi corul de copii, dirijat de Prof. Anca Şimonca.

​Un număr mare de credincioşi a venit să se roage împreună cu Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, între aceştia aflându-se prefectul Radu Bud, Adrian Albu, viceprimarul municipiului Satu Mare, Ing. Mircea Leţiu, fost membru în Adunarea Naţională Bisericească, fostul deputat şi ministru Ovidiu Silaghi, Prof. Horia Jurge, membru în Adunarea Eparhială, Av. Adrian Cozma, şeful cabinetului prefectului.

Cuvântul de învăţătură

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit un folositor cuvânt de învăţătură despre importanţa Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos pentru istoria lumii, pe care Naşterea Mântuitorului a împărţit-o în două: înainte de Naştere şi după Naştere.

​”Suntem în a doua zi de Crăciun şi noi ştim din bătrâni şi din străbuni că la Crăciun sărbătorim Naşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos de la Duhul Sfânt şi din Fecioara Maria în Peştera Betleemului. Sfinţii evanghelişti ne relatează că această minune, care a rescris istoria neamului omenesc, a împărţit-o în două şi anii au început să se numere după Naşterea Domnului astfel: „înainte de Hristos” (î.H) şi „după Hristos” (d.H.), nu aşa cum spuneau comuniştii: „înaintea erei noastre” şi „după era noastră”. Noi, creştinii, totdeauna am ştiut să numărăm anii „înainte de Hristos” şi „după Hristos”. Minunat este faptul că această numărătoare şi acest fel de a înţelege cum se numără anii în istoria neamului omenesc, pentru prima dată a organizat-o şi a aşezat-o în mod ştiinţific şi istoric un monah savant şi cărturar daco-român din Dobrogea noastră de astăzi, şi anume Dionisie Exiguul sau Dionisie cel Smerit. Acest călugăr savant şi celebru a aşezat pentru prima dată în Biserica creştină numărarea anilor de la Hristos încoace”.

Preasfinţitul Părinte Episcop IUSTIN a vorbit credincioşilor, într-o adevărată expunere catehetică, cum obişnuieşte de fiecare dată în cuvintele de învăţătură, despre contextul istoric şi argumentul fără tăgadă al venirii pe lume a Mântuitorului.

“Revenind la Naşterea lui Hristos, de peste 2000 de ani prăznuim această pogorâre a Fiului lui Dumnezeu la noi, cea mai mare minune. Noi ştim că Dumnezeu atât de mult a iubit lumea, încât a trimis pe Fiul Său ca tot cel ce crede într-Însul să nu piară şi să aibă viaţă veşnică. Deci, venirea Mântuitorului în lume, înomenirea Lui, primirea cu smerenie ca să Se Nască şi să crească, să ne mântuiască a fost un eveniment cosmic şi istoric, nu un eveniment banal. De unde ştim acest lucru? De la Sfântul Evanghelist Luca, care era medic de meserie, deci om învăţat, care, în Sfânta Evangheliei pe care o scrie şi ne-o lasă moştenire Bisericii creştine, spune aşa: „în vremea cezarului August de la Roma, pe vremea când Virilius ocârmuia Siria şi Irod era regele Iudeii, a fost poruncă de la cezarul de la Roma (Ţara Sfântă era provincie romană, colonie) să se înscrie toată lumea, ca să vadă câţi supuşi are, adică să se facă un recensământ, şi fiecare să se ducă în cetatea lui de obârşie şi în neamul şi în seminţia lui, ca să poată fi numărat. În această vreme Fecioara Maria era însărcinată şi se apropia vremea naşterii”.

Acesta este contextul istoric în care S-a Născut Iisus Hristos Domnul şi Mântuitorul lumii.

Preasfinţitul Părinte IUSTIN a vorbit apoi credincioşilor despre magi şi steaua care i-a călăuzit până la ieslea unde se afla Iisus, care nu era stea, ci lumină cerească, stâlp de foc ziua şi noaptea stea, despre viclenia lui Irod, ca să afle unde se găseşte Iisus, ca să poată să Îl ucidă, ca să nu îi ia împărăţia, despre îngerii pe care i-a trimis Dumnezeu magilor şi bătrânului Iosif ca să-l salveze pe Iisus şi fuga în Egipt a bătrânului Iosif şi a Fecioarei Maria cu Pruncul Iisus.

Distincţii

​Preasfinţitul Părinte Episcop IUSTIN, plăcut impresionat de cum arată Catedrala din Satu Mare după renovarea părţii exterioare şi a curţii, l-a distins pe părintele paroh Pr. Dr. Cristian Boloş cu Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul” şi Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul”, ambele emise în Anul Omagial al satului românesc.

​La rândul său, ierarhul a primit în dar o icoană a Sfântului şi Întâiului Mucenic şi Arhidiacon Ştefan, care se prăznuieşte a treia zi de Crăciun, care, în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului are dublă semnificaţie: întronizarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin şi Ziua tinerilor din Episcopie al căror ocrotitor este.

Andrei Fărcaş,
redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts