More


  Glorie eternă eroilor sătmăreni de la Revoluția din Decembrie 1989!

  =

  Sătmărenii au adus ieri, în cadrul unor manifestări emoționante, un pios omagiu eroilor sătmăreni căzuți în timpul Revoluției din Decembrie 1989. În cinstea lor, în centrul orașului, a fost ridicat, ieri fiind dezvelit, Monumentul Rezistenței Anticomuniste, închinat celor sătmăreni căzuți în urmă cu 30 de ani. Ioan Marinel Ciul (locotenent post mortem), Grigore Zimbru (sublocotenent post mortem), Raluca Sălăjan (elevă), Szabo Antal (soldat), Sofalvi Gyorgy (soldat), Kiraly Mihaly (soldat) şi Csaba Gergely (soldat), sunt eroii sătmăreni care și-au pierdut viața în diferite orașe ale țării, în acele zile tulburi din urmă cu 30 de ani.

  Reculegere la mormintele eroilor

  În debutul manifestărilor de ieri, 22 decembrie 2019, dedicate Zilei Victoriei Revoluției Române din Decembrie 1989, prefectul județului Satu Mare, Radu Bud a salutat Garda de onoare iar după slujba de pomenire a depus o coroană de flori în memoria martirilor neamului românesc la Cimitirul Eroilor din municipiul Satu Mare.

  De asemenea, conducerea Consiliului Județean Satu Mare a adus astăzi un pios omagiu eroilor sătmăreni căzuți în timpul Revoluției din Decembrie 1989 și a depus coroane de flori la mormântul eroului Sofalvi Gyorgy și la placa comemorativă de pe Palatul Administrativ.

  Omagiu eroilor

  În continuare, de la ora 12.30, a fost depusă o coroandă de flori la la placa comemorativă de pe Palatul Administrativ.

  Pe această placă sunt trecuțși numele tuturor martirilor sătmăreni căzuți pe altarul libertății în Revoluția din 1989. Aceștia sunt Ioan Marinel Ciul (locotenent post mortem), Grigore Zimbru (sublocotenent post mortem), Raluca Sălăjan (elevă), Szabo Antal (soldat), Sofalvi Gyorgy (soldat), Kiraly Mihaly (soldat) şi Csaba Gergely (soldat).

  Monumentul Rezistenței Anticomuniste, dezvelit la Satu Mare

  Manifestările dedicate Eroilor Revoluției s-au mutat în locul în care, ulterior, a fost dezvelit Monumentul Rezistenței Anticomuniste, aflat în Piața 25 Octombrie.

  Potrivit celor spuse de primarul Kereskenyi Gabor, monumentul Rezistenței Anticomuniste este dedicat tuturor celor care au luptat împotriva comunismului în tot Estul Europei. Pentru că regimul comunist nu ar fi căzut fără Revoluția maghiară, dacă nu ar fi existat Primăvara de la Praga, fără Solidaritatea poloneză, greva minerilor din Valea Jiului, a muncitorilor din Brașov, fără Revoluția de la Timișoara și București. Imensul bloc monolitic de culoarea ruginei simbolizează puterea statului autoritar. Acest stat autoritar, acest regim diabolic, a fost zdrobit prin puterea Rezistenței personale și colective, așa cum partea mediană a monumentului din metal strălucitore străpunge rugina.

  După ce primarul a dezvelit monumentul, aici au fost depuse coroane de flori, ceremonialul încheindu-se cu defilarea Gărzii de Onoare.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img