More


  Performanţele culturale şi umanitare ale Asociaţiei socio-culturale ŢARA OAŞULUI

  =

  La restaurantul CRENGUŢA din Satu Mare a avut loc sâmbătă 21 decembrie, o conferinţă de presă la care au participat reprezentanţii Asociaţiei socio-culturale ŢARA OAŞULUI: Vasile Ciocan – preşedintele Asociaţiei, prim-vicepreşedintele Vasile Lucuţ, vicepreşedintele Ştefan Boda, Viorel Bene, Luca Simion, Vasile Cicio, Tămaş Hotca, Grigor Aurelian Călin, nepoţii d-lui Vasile Lucuţ – Antoniu şi Antonia Bene, cei mai tineri membri ai Asociaţiei – Formaţia Asociaţiei ŢĂRII OAŞULUI şi alţi invitaţi-colindători. În cadrul acestei conferinţe de presă, conducerea Asociaţiei a prezentat un bilanţ, în care au fost cuprinse acţiunile culturale şi sociale întreprinse în anul 2019.

  Asociaţia ŢARA OAŞULUI la ora bilanţului
  Această conferinţă de presă inedită a fost deschisă de Vasile Ciocan – preşedintele Asociaţiei, care a menţionat faptul că în anul 2019 Asociaţia ŢARA OAŞULUI a promovat tradiţiile specifice oşenilor. Domnia sa a mai precizat că sunt din ce în ce mai mulţi oşeni, care poartă straiele tradiţionale. În anul 2019, Asociaţia a pus un accent deosebit pe acţiunile sociale, care vor continua şi anul 2020. Preşedintele Vasile Ciocan a mai spuns că Asociaţia a devenit un partener credibil pe plan judeţean şi chiar dacă mai există invidie, aceasta a dus la un progres considerabil în ceea ce priveşte revigorarea tradiţiilor oşeneşti.
  Vasile Lucuţ – prim-vicepreşedintele Asociaţiei a spus că în urmă cu 3 ani, în incinta Restaurantului CRENGUŢA a fost înfiinţată Asociaţia ŢARA OAŞULUI şi că în mare parte tot ceea ce şi-au propus membrii acesteia a devenit realitate. Prim-vicepreşedintele Asociaţiei Vasile Lucuţ a prezentat realizările sociale ale Asociaţiei, prin intermediul cărora au fost ajutaţi foarte mulţi sătmăreni, au fost rezolvate foarte multe cazuri sociale şi probleme cu care s-au confruntat anumite mănăstiri, dar şi renumita donaţie de la Spitalul Judeţean de 100 000 de euro. Printre altele, Vasile Lucuţ a spus că:” Cea mai mare bucurie a mea este atunci când pot să fac bine semenilor mei. De asemenea, mă bucur că soboiţele (croitoresele, care confecţionează costume oşeneşti), au de lucru şi că foarte mulţi oşeni doresc să aibă un costum popular autentic…”.

  Ştefan Boda – vicepreşedintele Asociaţiei a adresat un salut cald şi prietenesc tuturor oşenilor, românilor de pretutindeni, şi a accentuat faptul că Asociaţia a reuşit să reînvie multe din tradiţiile de altădată ale oşenilor. Vicepreşedintele Ştefan Boda s-a referit la reînvierea tradiţiilor strămoşeşti: tăiatul porcului, săniuşul, colindatul şi sfinţirea casei, care au avut loc în anul acesta la Cabana Boda Oşanul. Apoi, a menţionat faptul că tot în acest an, a avut loc ediţia a IV-a a Sărbătorii Oşenilor. Au devenit tradiţie acţiunile culturale: Sâmbra oilor, Urcatul Oilor, Coborâtul oilor, Danţul de la Conacul din Botiz şi Festivalul Pălincii şi multe alte acţiuni culturale reprezentative pentru Ţara Oaşului, care vor continua şi în cursul anului 2020.

  A urmat un moment emoţionant în care Antoniu Bene – nepoţelul prim-vicepreşedintelui Vasile Lucuţ – cel mai tânăr membru al Asociaţiei – a luat cuvântul şi a spus că:” Pe toţi ne absoarbe această imagine de platou. Este irezistibil ceea ce este pus pe mese de Crăciun. Sărbători fericite….”

  Colinde, colinde şi o…surpriză
  După încheirea conferinţei de presă, formaţia Asociaţiei ŢARA OAŞULUI şi copiii invitaţi de Antoniu, au intonat câteva colinde strămoşeşti împreună cu reprezentanţii Asociaţiei, în timp ce gazdele au dăruit cadouri colindătorilor. După minunatele colinde, toţi cei prezenţi au gustat din mâncărurile tradiţionale preparate de specialiştii de la UNICARM, din care n-au lipsit şi preparatele de post. În final, angajaţii restaurantului CRENGUŢA i-au făcut o surpriză d-lui Vasile Lucuţ – directorul general al S.C. UNICARM, prilejuită de împlinirea a 13 ani de la înfiinţarea acestui restaurant tradiţional din Satu Mare. CRĂCIUN FERICIT şi un sincer LA MULŢI ANI vă doreşte tuturor, membrii Asociaţiei socio-culturale ŢARA OAŞULUI. Toţi cei care doresc să se alăture acestei Asociaţii în anul 2020, vor fi primiţi cu mare drag şi căldură creştinească.

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img