AL TREILEA POD: La loc comanda! Procedura de EVALUARE a licitației, RELUATĂ

Cu toate că comisia de evaluare a licitației pentru cel de-al treilea pod a descalificat firma Concordia din Negrești Oaș pentru că nu a avut în ordine documentele de eligibilitate, declarând câștigătoare firma Strabag, ulterior lucrurile s-au întors. Instanța a dat câștig de cauză firmei din Negrești, iar acum procedura de evaluare este reluată.

Ce spune primarul Kereskenyi

Primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, a pezentat astăzi, într-o conferință de presă, pe larg, situația cu cel de-al treilea pod peste Someș.

”Este un proiect care are o valoare de peste 140 de milioane de lei. Joia trecută am finalizat o etapă deja în instanţă, pentru că din păcate la noi aşa este, facem ping pong. După ce comisia de evaluare termină activitatea, vine Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, ulterior instanţa, şi aşa am păţit că va trebui să reluăm activitatea comisiei de evaluare.

Sunt doi ofertanţi, STRABAG-ul şi Concordia din Negreşti Oaş care vine cu nişte italieni. În primă fază comisia de evaluare a considerat că firma din Negreşti nu a avut în ordine documentaţiile de eligibilitate, i-a descalificat, iar ei au câştigat în instanţă, de aceea trebuie să continuăm procedura. Comisia teoretic ar trebui să termine la sfârşitul lunii februarie evaluarea, după care este din nou loc de contestaţii, dar comisia din Primăria cu experţii cooptaţi va termina activitatea la sfârşitul lunii februarie”, a spus primarul.

Scurt istoric

Pentru a înțelege mai bine care este situația, o să facem un scurt istoric a ceea ce s-a întâmplat după ultima licitație organizată în vederea stabilirii constructorului celui de-al treilea pod peste Someș, cel din zona Ștrandului.

Concret, la această licitație s-au prezentat două asocieri de firme. Este vorba despre Asociația Strabag SRL și SC. ARL. SA Cluj-Napoca, Metabet CF S.A., FREYROM, Onistua Com S.R.L., CONSTRUROM S.A., TRI EM SERV S.R.L. și SC Züblin Hoch – und Brückenbau GmbH, pe de o parte, respectiv Asocierea Concordia Import Export SRL, Spic SRL, Spic Internazionale SRL și VERTA TEL S.R.L..

În urma licitației, câștigătoare a fost desemnată Asocierea Asociația Strabag SRL și SC. ARL SA Cluj-Napoca, doar că Asocierea Concordia Import Export SRL și VERTA TEL S.R.L. au contestat licitația.

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a deliberat și a acceptat contestația. Municipiul Satu Mare a contestat în instanță decizia data de către C.N.S.C.,iar acum această speță e judecă la Curtea de Apel Oradea, unde ieri a mai avut loc o înfățișare, dar verdictul a fost din nou amânat.

Cine sunt firmele contestatare

Chiar și la o analiză sumară, se poate deduce clar că firmele contestatare nu au posibilitatea să construiască acest pod peste Someș, în valoare de peste 41 de milione de euro, cu toate asocierile lor cu firmele italiene Spic și Spic Internazionale. Nu au potența financiară necesară pentru un astfel de obiectiv.

Despre firma Concordia Import Export, cu sediul în Negrești Oaș, am mai scris și arătam la acea dată că are o cifră de afaceri de 720.000 de euro, mult prea puțin pentru construirea podului de peste 41 de milioane de euro.

În ceea ce o privește pe VERTA TEL, situația este și mai grea. Astfel, firma care are sediul în Sectorul 4, București, avea, în 2018, o cifră de afaceri de 37,65 milioane de lei și a realizat un profit net de 141.000 de lei, potrivit listafirme.ro.

Problemele abia cum apar. Potrivit aceluiași site, la finele anului 2018 VERTA TEL SRL a înregistrat niște datorii uriașe. De peste 72,55 milioane de lei.

În condițiile în care activele firmei, fie ele imobilizate sau circulante, erau, la finele anului 2018, în valoare de circa 75 de milioane de lei. Deci, datoriile, în valoare de 72,55 milioane lei, aproape că le acoperă în totalitate.

Mai pe scurt, firma bucureșteană care s-a asociat în vederea construirii celui de-al treilea pod peste râul Someș este în pragul falimentului.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

FOTOGALERIE. FLĂCĂRI în ȚARA OAȘULUI. Pompieriiau LUPTAT două ore și jumătate cu FLĂCĂRILE

Azi dimineață, în jurul orei 08:30, pompierii din cadrul Secției de Pompieri Negrești Oaș au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit...

VESTE BUNĂ. Încă un SĂTMĂREAN bolnav de COVID-19 s-a VINDECAT. Doar 15 CAZURI în județ

După ce două zile la rând pentru județul Satu Mare au fost anunțate 16 cazuri confirmate de coronavirus, astăzi autoritățile centrale au anunțat doar...

Ioana Bran: ”Am votat pentru amânarea a plății utilităților – apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV”

Deputatul PSD de Satu Mare, Ioana Bran, fost ministru al Tineretului și Sportului, a lucrat intens în aceste zile în comisii și ieri în...

REALITATE. A fost JALE ieri. 19 DECEDAȚI confirmați cu COVID-19 într-o singură zi

Ieri a fost o zi neagră pentru România, fiind consemnați 19 persoane decedate dintre cele infectate cu COVID-19. Din fericire, niciuna dintre aceste persoane...

O nouă veste TRISTĂ în fotbalul sătmărean! Fostul portar și arbitru, FIRI CÂMPAN s-a stins la doar 50 de ani!

  Veștile triste par că nu se mai opresc în această săptămână, în fotbalul sătmărean. Mai întâi l-am pierdut pe fostul atacant  din anii 70-80...