More


  ALERTĂ. Începe MĂCELUL. După pesta porcină, un alt VIRUS UCIGAȘ atacă județul

  =

  După ce județul Satu Mare abia a scăpat de un focarele de pestă porcină africană, un alt virus ucigaș bate la porțile județului. A fost depistat un focar de gripă aviară la o fermă de găini ouătoare din localitatea Seini. Începe măcelul păsărilor! Mii de găini din ferma unde s-a găsit aviară vor fi incinerate!

  Păsările, autanasiate

  Autoritățile sanitar-veterinare din județul Maramureș vor începe, astăzi, miercuri – 15 ianuarie, procedura de eutanasiere și incinerare a păsărilor din ferma de găini ouătoare din Seini, în care a fost confirmată gripa aviară.

  Potrivit unui comunicat al Prefecturii Maramureș, transmis miercuri, printre măsurile luate de autorități se numără și sistarea de la comercializare a produselor societății.

  „Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramureș s-a întrunit în ședință, după confirmarea bolii, respectiv a virusului gripei aviare H5N8 de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală din București, la o societate comercială din localitatea Seini. S-a procedat de către DSVSA Maramureș la informarea medicilor veterinari, a societăților comerciale cu același profil din zonă, a populației, dar și a personalului medical din zonă despre boală, respectiv despre măsurile specifice care trebuie respectate. A fost stabilită zona de protecție și zona de supraveghere a păsărilor, cu monitorizarea de către specialiști. Este restricționată mișcarea păsărilor din zona de protecție, în conformitate cu legislația europeană. S-au sistat de la comercializare produsele societății. După eutanasiere și curățenia mecanică se va proceda la efectuarea dezinfecției și dezinsecției, conform manualului operațional”, se arată în comunicat.

  Prefectul județului Maramureș, Nicolae-Silviu Ungur, a subliniat că s-a aprobat planul de măsuri pentru combaterea focarului de gripă aviară, situația fiind gestionată de către specialiști.

  „S-au luat măsurile necesare de prevenție pentru răspândirea bolii, respectiv măsurile de biosecuritate. Păsările bolnave vor fi eutanasiate, incinerate. S-a procedat la distrugerea furajelor și a celorlalte materiale purtătoare de virus”, a spus Ungur.

  Reprezentanții DSVSA Maramureș au declarat că începând de miercuri, 15 ianuarie, va începe procedura de incinerarea a mii de păsări de la ferma de la Seini.

  „Ferma de găini ouătoare este una de mărime medie, situația este sub control, s-au luat toate măsurile pentru lichidarea focarului”, au spus reprezentanții DSVSA Maramureș.

  Autoritățile județene din Maramureș roagă populația să nu intre în panică și să respecte măsurile de profilaxie recomandate de către medici.

  Măsuri de prevenţie gripa aviară

  – evitaţi contactul cu păsările care prezintă semne de boală şi anunţaţi medicul veterinar;
  – nu permiteţi copiilor să se joace cu păsările bolnave;
  – achiziţionaţi carne de pasăre, ouă şi produse din carne de pasăre doar din surse autorizate sanitar-veterinar;

  – separaţi carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate;
  – spalaţi-vă pe mâini înainte, între şi după operaţiile de manipulare a alimentelor crude şi a celor prelucrate termic.
  – preparaţi termic timp îndelungat şi la o temperatură corespunzatoare, atât carnea de pasăre cât şi ouălele; Virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70 de grade;
  – spalaţi ouălele cu apă şi săpun înainte de manipulare şi apoi spălaţi mâinile cu apă şi săpun;
  – nu folosiţi ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi preparate termic.
  Gripa aviară la om

  La om, gripa aviară debutează brusc, cu febră mare, 39-40 de grade, dureri în gât şi de cap, dureri musculare, respiraţie dificilă ( simptomul principal prin care se diferentiază de gripa umană), tuse, frisoane, astenie, stare generală alterată.

  În condiţiile apariţiei acestei simptomatologii, se impune evitarea călătoriilor şi contactul cu alte persoane pentru a limita răspândirea infecţiei, consultarea de urgenţă a medicului de familie. Pacientul va trebui să informeze pe medicul de familie cu privire la simptomele prezentate, la existenţa unui contact direct cu păsări şi la zonele în care a călătorit.

  În cazul în care a existat un presupus contact cu o sursă de infecţie, starea de sănătate va fi monitorizată cel puţin 10 zile.

   

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img