ATENŢIE! O boală cu potenţial LETAL pentru COPII face RAVAGII în judeţ. A MURIT un copil din Satu Mare

O boală cu potenţial letal pentru copii face ravagii în judeţul Satu Mare. La nivel naţional au fost depistate 92 de cazuri din care 13 la Satu Mare.

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în perioada 13-17 ianuarie, au fost raportate încă 92 de cazuri nou confirmate, în 11 judeţe.
Astfel, în Suceava au fost raportate 21 de cazuri, în Sălaj şi Timiş – câte 15, în Satu Mare – 13, în Neamţ – nouă, în Caraş-Severin – şapte, în Iaşi – cinci, în Arad, Braşov şi Maramureş – câte două cazuri, iar în Dâmboviţa un caz.

Ca urmare, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până în 17 ianuarie este 19.088, din care 64 de decese.

Şi în judeţul Satu Mare a fost înregistrat un deces al unui copil cauzat de rujeolă. În cursul lunii martie 2017, la Spitalul Municipal din Oradea o fetiță de un an din Rătești, județul Satu Mare, a decedat din cauza unor complicații ale rujeolei. Copilul a ajuns la Oradea în stare extrem de gravă, cu insuficienţă respiratorie severă şi în stare de şoc, de la Spitalul din Satu Mare.

Fetița de numai un an și nouă luni, care a murit în Spitalul din Oradea din cauza unor complicații ale rujeolei, provine dintr-un focar de infecție din Rătești.

Rujeola sau pojarul este o boala infecţioasă care, adesea, duce la complicaţii. Este o boală infecţioasă foarte contagioasă, uneori cu evoluţie severă, provocată de virusul rujeolic. Afectează mai ales copiii cu vârsta cuprinsă între 1 şi 3 ani, care nu sunt vaccinaţi şi care nu mai sunt protejaţi de anticorpii mamei lor.

Boala este mai gravă în cazul sugarilor şi copiilor mici, la care determină complicaţii şi mortalitate destul de ridicată.

Sursele de infecţie sunt constituite numai de omul bolnav. Nu există purtători sănătoşi de virus. Bolnavul este contagios cu cinci zile înainte şi cinci zile după apariţia erupţiei cutanate.

Simptomele apar de obicei la 10-12 zile de la contactul cu virusul. La început copilul pare “răcit” prezentând febră, strănut, conjunctivită (ochi lăcrimoşi, conjunctive roşii). Apare semnul Koplik caracteristic bolii (pe mucoasa obrajilor, în dreptul molarilor, apar mici puncte albe, asemănătoare grăunţelor de griş).

Pe măsură ce boala progresează, în special între a 3-a şi 7-a zi de la debut, apare erupţia cutanată, întâi la nivelul feţei şi gâtului, erupţie care se generalizează, în 3 zile, pe trunchi şi pe membre.

Erupţia este formată din macule (pete) congestive care dispar la presiune, de culoare roz, la început mici apoi mai mari cu margini dinţate. Petele uşor reliefate şi catifelate la pipăit de obicei confluează, lăsând porţiuni de piele sănătoasă. După 2-3 zile elementele eruptive pălesc şi dispar în ordinea în care au apărut, lăsând în urma lor pete galben-cafenii, care se descuamează fin.

Bolnavul poate prezenta tulburări digestive cu vărsături, diaree, dureri abdominale şi simptome nervoase care constau în: indispoziţie, iritabilitate, dureri de cap, cu stare generală gravă mai ales la adulţi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

INVESTIȚIE. Rețea de GAZE într-o comună din Satu Mare. Consilierii AU APROBAT

Consilierii locali din comuna Homoroade au aprobat demararea studiului de fezabilitate pentru proiectul "Rețea de gaze naturale în Comuna Homoroade, judetul Satu Mare", anunță...

GEST NECUGETAT. EVADATUL de săptămâna trecută s-a SPÂNZURAT în celulă. La o săptămână după ce a fost PRINS

Tânărul care la sfârșitul săptămânii trecute a evadat din Penitenciarul Satu Mare s-a spânzurat în celula în care se afla după ce, duminica trecută,...

Doliu în fotbalul sătmărean! S-a stins din viață fostul antrenor al Olimpiei, VASILE SAVANIU!

Veste tristă primită în această seară de iubitorii fotbalului sătmărean. Omul care s-a confundat practic cu istoria sportului rege în Satu Mare , VASILE SAVANIU...

ANUNȚ FOARTE IMPORTANT. CARANTINA și IZOLAREA NU mia sunt OBLIGATORII

Având în vedere Decizia Curții Constituționale a României nr. 458 /2020, publicată în Monitorul Oficial în 02.07.2020, prevederile legale privind izolarea la domiciliu și...

FOTOGALERIE. Incendiu PERICULOS în județ. Pompierii au SALVAT animalele

  Astăzi, în jurul orei 11:00, dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,, Someș" a fost alertat cu privire la un incendiu în localitatea...