More


  Deficit și surplus bugetar

  =

  Iată cele două coordonate economice, despre care se vorbește și se scrie cu preponderență în spațiul virtual. Mesajele sunt lipsite de consistența unor soluții viabile, de perspectivă, revoluționare – dacă doriți, care să urnească din loc „căruța” economică a României împotmolită în tot felul de confruntări și proiecte politice sterile organizatorice. Măi, frate! Deficitul bugetar a ajuns „vedeta” democrației românești. În discursurile politicienilor, deficitul bugetar este transformat și într-un fel de „țap ispășitor”. În funcție de nevoile stringente, în special cele referitoare la creșterea salariilor și pensiilor, politicienii și unii economiști invocă deficitul bugetar, care este responsabil de neputința, nesustenabilitatea de a rezolva marile opțiuni ale românilor aferente drumului normal specific mult așteptatei prosperități economice. Stăăăm și contemplăm („Vin ai noștri, pleacă ai noștri/Noi rămânem tot ca proștii”…) observațiile tranșante sau scornelile unor economiști și politicieni, lipsite de consistența studierii pertinente a cauzelor.

  La noi se pune un mare accent pe efectele economice, care de nenumărate ori sunt transformate în niște „bombe false cu efect întârziat”… Un astfel de exemplu l-am perceput în urma unor constatări referitoare la creșterea pensiilor cu 40 la sută. Este de-a dreptul ridicol să afirmi că această posibilă creștere a pensiilor va genera efecte economice dezastruoase, fără să fie adăugate și posibilele soluții alternative, care ar putea duce la un „surplus financiar”. Este de-a dreptul descurajant când suntem avertizați cu tot felul de constatări tranșante, generatoare de panică. De exemplu, referitor la posibila creștere a pensiilor cu 40 la sută, constatarea specialiștilor este de-a dreptul dramatică. Reprezentantul acestora afirmă că n-ar fi bine să se petreacă această creștere a pensiilor deoarece noi, românii, poate o : „să rătăcim așa vreo 40 de ani printr-un fel de deșert financiar”. O altă constatare de acest gen „a ajuns la urechile românilor” ca o resemnare în fața realităților și neputinței de a genera progres economic: „ Creșterea economică va fi mai mică…față de cea estimată în buget!”. Așadar, trebuie să înțelegem că timp de 40 de ani, România nu va avea proiecte menite să aducă un „surplus bugetar” menit să contribuie și la creșterea pensiilor și implicit a salariilor românilor ? Previziunile sumbre și pesimiste referitoare la creșterea eonomică nu pot fi transformate în soluții, care să primenească mediul de afaceri din România? Nimeni nu spune nimic despre o strategie economică viabilă, încurajatoare și motivantă, care să ducă la o schimbare pozitivă în ceea ce privește dinamica unei creșteri economice eficiente pentru bugetul consolidat al statului? „Cosmetizarea” bugetului prin „tăieri și înghețări” de salarii sau pensii va duce la prosperitatea țării? Cât și cum se poate implica statul român în vederea participării acestuia la generarea unor profituri consistente prin intermediul unor parteneriate public-private? Asistăm aproape zilnic la tot felul de lamentații politice școlărești presărate cu acuzații adresate unor politicieni. Suntem martorii unei „strategii bolnave” a evaluării efectelor economice existente în plan social, fără ascendente sclipitoare în strategii de dezvoltare pe termen scurt, mediu și lung…

  Unii politicieni se complac în această lentoare demagogică lipsită de consistența unei gândiri economice profitabile și „pedaleză” pe tot felul de proiecte organizatorice, probabil cu scopul de a le asigura o perspectivă politică sigură la viitoarele alegeri. Desigur sunt proiecte care trebuie să devină realități legitime pentru confortul politic al unor politicieni: „…alegerea primarilor în două tururi de scrutin; revenirea la alegerea președintelui Consiliului județean și desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție”. Despre creșterea natalității și a vârstei de pensionare n-are rost să mai vorbim pentru că aceste subiecte se află în stadiul incertitudinii, specifice neputinței de a lua niște decizii politice mature. Acestea sunt preocupările actuale ale politicienilor „strategi” aleși de poporul român să conducă „înfloritoarea noastră democrație”, care se aseamănă cu o „mârțoagă bătrână” din poveștile nemuritoare ( Tropa-trop prin oraș/Șchiopătatul galop…). Acestea sunt „proiectele prioritare”, care vor salva România de uriașul „deficit bugetar” ? Unde sunt soluțiile economice inteligente ale „marilor politicieni incoruptibili”, care s-au înghesuit ca niște „însetați din deșertul financiar” să preia frâiele Puterii absolute, menite să crească „Surplusul financiar” ? Nu sunt bani de stimulare a natalității sau a învățământului românesc, și alte cele…, dar ar fi bani pentru organizarea cât mai grabnică a mult râvnitelor alegeri anticipate? Dacă rezultatul acestora nu va fi pe placul unor politicieni, iubiți de lideri străini ?, atunci vor fi organizate alte alegeri și referendumuri ?, că doar avem „surplus financiar” pentru „regiile artistice dramatice” specifice alegerilor din România. „Nu e nicio problemă!”, după mințile șubrezite ale unor „proroci”, dacă românii vor „…rătăci vreo 40 de ani printr-un deșert financiar”? Asta e! Aceasta este cea mai eficientă perspectivă economică prognozată de un român „cu scaun la cap?!”, care parcă se bazează pe celebra expresie: „Na-ți-o frântă că ți-am dres-o!…Bine că sunteți voi deștepți…”.

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img