More


  Ediția a VII-a a concursului “Darul ce ni s-a făcut prin Eminescu…”, un succes

  =

  Ziua de 15 ianuarie, zi cu dublă semnificație – nașterea poetului național Mihai Eminescu, dar și Ziua Culturii Naționale – a fost marcată de multe instituții din municipiul și județul Satu Mare. Printre ele se numără și Inspectoratul Școlar Județean, care a organizat ediția cu numărul 7 a concursului județean de recitare și interpretare “Darul ce ni s-a făcut prin Eminescu…” – în sala filarmonicii de stat Dinu Lipatti din Satu Mare.

  Concurenți de la mai multe licee din județ

  Concursul a fost împărțit pe mai multe secțiuni: ipostaze lirice (individual), ipostaze muzicale (individual) și ipostaze muzicale (grup). La competiție au participat elevi de la Colegiul Național Mihai Eminescu , Colegiul Național Kolcsey Ferenc, Colegiul Național Ioan Slavici, Colegiul Național Doamna Stanca, Liceul Teoretic Carei, Liceul de Arte Aurel Popp, Liceul Teologic Ortodox Nicolae Steinhardt și Liceul Tehnologic Tășnad – toți trecând, în prealabil, prin niște etape de selecție.

  O atmosferă caldă

  Sala filarmonicii Dinu Lipatti a reverberat a poezie și muzică în cadrul unui spectacol absolut deosebit. Fiecare concurent și-a făcut “temele” de casă foarte bine – toți venind pregătiți și râvnind la un premiu cât mai bun pe scara ierarhică. Majoritatea poeziilor au fost recitate cu acompaniament muzical înregistrat sau live, creând o atmosferă absolut sublimă și emoționând puternic auditoriul. Decorul deosebit, prezentarea impecabilă a inspectorului de limba română Natalia Boloș, alături de intervențiile artistice ale invitaților din multiple zone de artă, de la muzică clasică la muzică populară, au întregit atmosfera extraordinară.

  Juriul și câștigătorul Marelui Premiu

  În această ediție, componența juriului a fost următoarea: președintele juriului conf. univ. dr. Mircea Fărcaș de la Centrul Universitar Nord Baia Mare și membrii prof. dr. Valentina Todoran (inspector de specialitate limba și literatura română, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș), Lacrima Istrăuan (director al Bibliotecii Județene Satu Mare) și Dorel Iurcencu (regizor tehnic la Teatrul de Nord Satu Mare). După o lungă deliberare, juriul a acordat mențiuni, premii III, II, I și Marele Premiu.

  La secțiunea ipostaze muzicale, premiul I a fost obținut de eleva Bălaj Iulia de la Liceul Tehnologic Tășnad după ce a interpretat melodia Pe langă plopii fără soț. Premiul I la ipostaze lirice (individual) a fost oferit elevului Torok Mircea de la Colegiul Național Mihai Eminescu Satu Mare, care a recitat poezia Melancolie. În final, Marele Premiu a fost obținut de elevul Fedorca Lucas de la Liceul Teologic Ortodox Nicolae Steinhardt, care a recitat impecabil în urma deciziei juriului poezia “E trist ca nimeni să știe”.

  Rareș Jucan

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img