FOTOGALERIE. ÎNFIORĂTOR. Sătmăreanca ARSĂ în EXPLOZIA de pe Cloșca are nevoie de AJUTORUL tuturor

Așa sunt externați arșii din România, ca în imaginile prezentate aici. Răni mari, deschise, pe alocuri infectate, extrem de dureroase și imposibil de tratat acasă. Picioarele îi aparțin lui Berni (21 de ani), care a fost rănită într-o explozie petrecută într-un apartament din Satu-Mare. Disperată și confuză, sora ei, Andreea, le cere ajutorul tuturor celor care o pot face.

Berni a fost internată la Spitalul de Arși din București. Sora ei, Andreea, a plâns și s-a cutremurat, înțelegând în sfârșit lacrimile și rugămințile surorii ei, care o implora să o salveze de băile pe viu, ruperea pansamentelor de pe răni și reproșurile cum că este zgomotoasă și „urlă cam tare”.

Uneori, țipetele și plânsul sunt singurele arme care îți mai rămân în lupta cu dezumanizarea din spitalele românești. Preferi să-ți pierzi mințile în locul umanității. De aceea striga Berni când infirmierele îi smulgeau tifoanele primitive, lipite de plăgile infectate, supurânde. Striga pentru a rămâne om în fața durerii imposibil de descris.

Andreei i s-a spus că va trebui să o spele și să o panseze pe Berni singură. Apoi medicii i-au scris în acte că îi recomandă „kinetoterapie într-un centru specializat”. Ce au omis să menționeze este că nu există așa ceva în România pentru că, de mai bine de 5 ani, autoritățile dorm și se poartă asemenea unor domnișoare timide, care se lasă greu, atunci când sunt invitate la discuții pe tema lucrurilor de care au nevoie pacienții ca Berni. În schimb, de fiecare dată când se face 30 octombrie, aceștia sunt oamenii care vorbesc cel mai tare despre eforturile făcute de sistemul medical pentru a nu mai repeta greșelile „regretabile” de la Colectiv. În spatele laudelor, al afirmațiilor de tipul „noi nu suntem ca ei”, arșii mor în continuare sau sunt chinuiți cu metode de „tratament” barbare, inadecvate secolului în care trăim.

Lui Berni i s-a mai recomandat să se ungă cu „cremă de gălbenele și cu gel siliconic”, panacee universale care ajută doar în cazul în care te-ai opărit un pic și nu vrei să arăți ciudățel la plajă, cu pata aceea de 3 centimetri pe piele. Berni, în schimb, are peste 40% din suprafața corpului arsă profund (în poze se văd doar picioarele de dragul discreției), grefe de piele care vor deveni hipertrofice fără tratament și infecții de care va scăpa cu greu. La 5 ani de la Colectiv, răniților li se recomandă după externarea cu plăgi deschise…tot crema de gălbenele și dușurile făcute de cei dragi, deveniți peste noapte specialiști în igiena arsurii.

Într-o țară normală, Berni și alții ca ea ar fi beneficiat de lecțiile învățate de autorități după Colectiv. De spitale de arși civilizate. De centre de recuperare cu internare sau ambulatorii, în care specialiștii chiar știu ce fac. De speranța că picioarele ei își vor reveni și vor fi la fel de frumoase ca înainte.

Sora lui Berni, Andreea, a cerut disperată ajutorul Alexandrei Furnea, o suprevieșuitoare în urma incendiului din Clubul Colectiv, interantă și ea, la rândul ei,lavremea respectivă, la același Spital de Arși din Capitală. Iar Alexandra Furnea îi mobilizează pe toși cei care o pot face să o ajute pe Berni.

”Într-o țară normală, poate Berni nu ne-am fi cunoscut niciodată. În România, însă, ea îmi cere ajutorul pentru că simte că sunt singura care poate să înțeleagă cât a durut-o, cât o doare și cât de tristă este pentru că nu crede că se va face vreodată bine. Nu pentru că am eu capacitatea și autoritatea să o salvez, ci pentru că nu știe cine altcineva ar putea să îi ofere o portiță de ieșire. Îmi cere mie ajutorul, și nu lui, pentru că el, sistemul medical, a abandonat-o, așa cum odinioară m-a abandonat și pe mine.

Vă rog din suflet, dacă puteți să donați pentru Berni, faceți-o în contul de mai jos, care îi aparține surorii sale, Andrea. Berni va avea nevoie de produse de îngrijire scumpe, speciale pentru cicatrici (Alhydran, Lipikar, Strataderm, Stratamed etc)…nu de cremă de gălbenele. Va avea nevoie să nu aibă grija zilei de mâine. Va avea nevoie de câteva luni de internare într-un centru specializat din afara României. Donați cu încredere dacă doriți, deoarece, din păcate, cazul este real și verificat.

Bota Andrea:

RO73BTRLRONCRT0395856701 – Ron

RO23BTRLEURCRT0395856701 – Euro

Berni sunt eu. Berni puteți fi și voi. Colectiv se repetă în fiecare zi. Și știți ceva? Știți ce este cel mai trist? Că suntem singuri, oameni-buni. Ne avem doar unii pe alții.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

FOTO. ALERTĂ! Ședință de URGENȚĂ la Satu Mare. Posibile AGLOMERĂRI ale SPITALELOR din județ

Prefectul Radu Bud a convocat azi în ședință de lucru, alături de președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, reprezentanții serviciilor medicale din județ...

FOTOGALERIE. CONTRACTUL a fost SEMNAT. În curând ÎNCEP LUCRĂRILE

Primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, a semnat astăzi, 2 aprilie, contractul cu compania austriacă Strabag pentru construcția Pod peste râul Someș – amplasament str....

Anunturi de vânzare Admininsolv

www.admininsolv.ro Informatii suplimentare 0361.402.200   ANUNT!!!!   Având în vedere contextul actual și măsurile excepționale recomandate de către autoritățile naționale și internaționale în ceea ce privește sănătatea publică, vă...

INFORMAȚII OFICIALE. Câte CAZURI de COVID-19 sunt CONFIRMATE OFICIAL în județ. ZECE dintr-o dată

Avem date oficiale despre județul Satu Mare. Potrivit informațiilor funizate de Grupul de Comunicare Strategică, în județul nostru sunt confirmate 16 cazuri de COVID-19....

SITUAȚIA REALĂ? 13 cazuri de COVID-19, CONFIRMATE la Satu Mare. OFICIAL nu știm decât șase

Dacă oficial nu știm decât șase cazuri de coronavirus confirmate la Satu Mare, neoficial sunt cel puțin 13. Situația reală Aplicația https://covid19.geo-spatial.org/dashboard/main arată că în județul...