ORDONANȚĂ “Masa CALDĂ” în două ȘCOLI din județ. Cine sunt BENEFICIARII

Ministerul Educației propune extinderea programului pilot “Masa caldă” de la 50 la 100 de școli, având în vedere succesul acestuia în ceea ce privește scăderea abandonului școlar. Ministerul a publicat un proiect de Ordonanță de Urgență care cuprinde și lista școlilor în care elevii vor servi o masa caldă. În județul Satu Mare vor exista astfel două școli unde elevi vor putea servi o masă caldă.

Proiectul pilot în două școli din județ

Extinderea programului pilot “Masa caldă în şcoli” la 100 de şcoli, faţă de 50 pentru care programul se pilotează de trei ani, se va face prin Ordonanţă de Urgenţă, potrivit unui proiect pus în dezbatere de Ministerul Educaţiei. Programul intră în vigoare imediat după adoptare, chiar în acest an şcolar.

În această situație, pe lângă elevii Școlii Gimnaziale Terebești, de o masă caldă în pauza mare vor beneficia și elevii Școlii Gimnaziale Bârsăul de Sus.

Proiectul de OUG prevede că “începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă şi până la sfârşitul anului 2020, în perioada desfăşurării activităţii didactice, preşcolarilor şi elevilor dina ceste școli, denumite în continuare unităţi – pilot, li se acordă, cu titlu gratuit, un suport alimentar, constând într-un pachet alimentar sau într-o masă caldă pe zi, în limita unei valori zilnice de 10 lei/ beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”.

Buget alocat

Proiectul conţine sumele alocate pentru semestrul II din anul şcolar 2019-2020 şi semestrul I din anul şcolar următor 2020-2021. Bugetul pentru anul 2020 este estimat în proiectul de OUG la 66 milioane lei.

În județul Satu Mare, pentru Școala Gimnazială Terebești a fost alocat un buget în valoare totală de 455.000 de lei din care 185.000 pentru anul școlar 2019-2020, iar 270.000 lei pentru anul școlar 2020 – 2021.

Pentru Școala Gimnazială Bârsăul de Sus este prevăzută, ăentru acest proiect, suma de 307.000 lei din care 125.000 pentru acest an școlar, respectiv 182.000 pentru anul școlar viitor.

Din nefericire, însă, banii nu au ajuns în județ.

Ordonanţa prevede că “Pentru menţinerea sănătăţii preşcolarilor şi elevilor, în cadrul Programului – pilot se vor distribui numai produse alimentare obţinute în unităţi autorizate/ înregistrate sanitar – veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitar – veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

TENSIUNI. Electrolux, pe un BUTOI CU PULBERE. Un sindicalist CONCEDIAT ”NOAPTEA CA HOȚII!”

Situația de la Electrolux devine din ce în ce mai tensionată asta după ce un lider de sindicat din fabrică a fost concediat pentru...

CAMPANIE UMANITARĂ pentru ajutorarea FRAȚILOR care și-au pierdut MAMA într-un cumplit ACCIDENT

Oameni cu suflet mare au demarat o campanie umanitară pentru ajutorarea celor doi frați, care au rămas orfani, după ce mama lor, Magdalena Szilagyi,...

FOTOGALERIE. Accident GRAV în Satu Mare. Trei VICTIME. O persoană ÎNCARCERATĂ

Un grav accident de circulație soldat cu rănirea a trei persoane, una dintre ele fiind încarcerată, s-a produs în această dimineață în municipiul Satu...

Interimatul PSD Satu Mare va fi decis la București

Interimatul conducerii Organizației Județene a PSD Satu Mare va fi decis la București. Decizia va fi luată în cadrul CEX de la București. Azi, la...

FOTOGALERIE. INCENDIU de AMPLOARE în județ. ȘASE ore de LUPTĂ cu flăcările

Peste 20 de pompieri militari, trei pompieri voluntari, cu patru autospeciale au lucrat mai bine de 6 ore pentru stingerea unui incendiu, în localitatea...