ORDONANȚĂ “Masa CALDĂ” în două ȘCOLI din județ. Cine sunt BENEFICIARII

Ministerul Educației propune extinderea programului pilot “Masa caldă” de la 50 la 100 de școli, având în vedere succesul acestuia în ceea ce privește scăderea abandonului școlar. Ministerul a publicat un proiect de Ordonanță de Urgență care cuprinde și lista școlilor în care elevii vor servi o masa caldă. În județul Satu Mare vor exista astfel două școli unde elevi vor putea servi o masă caldă.

Proiectul pilot în două școli din județ

Extinderea programului pilot “Masa caldă în şcoli” la 100 de şcoli, faţă de 50 pentru care programul se pilotează de trei ani, se va face prin Ordonanţă de Urgenţă, potrivit unui proiect pus în dezbatere de Ministerul Educaţiei. Programul intră în vigoare imediat după adoptare, chiar în acest an şcolar.

În această situație, pe lângă elevii Școlii Gimnaziale Terebești, de o masă caldă în pauza mare vor beneficia și elevii Școlii Gimnaziale Bârsăul de Sus.

Proiectul de OUG prevede că “începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă şi până la sfârşitul anului 2020, în perioada desfăşurării activităţii didactice, preşcolarilor şi elevilor dina ceste școli, denumite în continuare unităţi – pilot, li se acordă, cu titlu gratuit, un suport alimentar, constând într-un pachet alimentar sau într-o masă caldă pe zi, în limita unei valori zilnice de 10 lei/ beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”.

Buget alocat

Proiectul conţine sumele alocate pentru semestrul II din anul şcolar 2019-2020 şi semestrul I din anul şcolar următor 2020-2021. Bugetul pentru anul 2020 este estimat în proiectul de OUG la 66 milioane lei.

În județul Satu Mare, pentru Școala Gimnazială Terebești a fost alocat un buget în valoare totală de 455.000 de lei din care 185.000 pentru anul școlar 2019-2020, iar 270.000 lei pentru anul școlar 2020 – 2021.

Pentru Școala Gimnazială Bârsăul de Sus este prevăzută, ăentru acest proiect, suma de 307.000 lei din care 125.000 pentru acest an școlar, respectiv 182.000 pentru anul școlar viitor.

Din nefericire, însă, banii nu au ajuns în județ.

Ordonanţa prevede că “Pentru menţinerea sănătăţii preşcolarilor şi elevilor, în cadrul Programului – pilot se vor distribui numai produse alimentare obţinute în unităţi autorizate/ înregistrate sanitar – veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitar – veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Casa Noastră – 100 de ani de la înființarea primei bănci românești municipale în Satu Mare

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la înființarea primei bănci românești în municipiul Satu Mare, în 1920. Mai jos am preluat un...

Măcelăria care nu este profi

Unii angajați ai magazinului din Micro 17, nu sunt nici pe departe profi. Este și cazul angajatei de la raionul de carne, o doamnă...

La vama Csengersima, are loc o revizia tehnică totală a cântarelor. Trafic mult îngreunat pentru automarfare la Petea.

         Autorităţile de frontieră din Ungaria au informat conducerile Inspectoratelor Teritoriale ale Polițiilor de Frontieră apropiate de Satu Mare că în...

Amenzi usturătoare aplicate de DSVSA

Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare au realizat, în cursul săptămânii trecute, 97 acțiuni de control. Verificările au vizat:...

Patru vindecări și niciun caz nou la Satu Mare

Dacă la nivel județean situația în ceea ce privește pandemia de coronavirus se îmbunătățește, la nivel național situația devine tragică. Aproape 1750 de cazuri...