More


  Pensiile – o ecuație grea pentru politicieni?

  =

  Discrepanțele care există în sistemul de pensii din România au generat nenumărate comentarii în presă, dar și în cercurile pensionarilor. Politicienii caută soluții pentru a rezolva această problemă vitală pentru câteva milioane de pensionari. Se vorbește de tăierea pensiilor speciale inventate cu câțiva ani în urmă de unii politicieni, care nu au făcut, așa cum trebuie, analizele economice în funcție de creșterea și dezvoltarea economiei românești. Bugetul consolidat al statului, după cum afirmă specialiștii, este deficitar și mai cu seamă acest deficit este adâncit și de împrumuturile externe. În anii trecuți, un politician român, care putea să ajungă președinte al României, spunea că împrumuturile de la FMI ar trebui să fie folosite pentru investiții în economia românească și nu pentru plata pensiilor și a altor cheltuieli necesare pentru funcționarea instituțiilor statului.

  Cine poate să facă o analiză pertinentă și comparată a sistemului de pensii din România? Un analist economic, un economist, un politician economist sau pur și simplu un specialist cu vechi state din sistemul de pensii românesc. Cine ar trebui să demareze această analiză? Poate că punctul de referință al reformării sistemului de pensii ar trebui să fie coșul zilnic al unui pensionar, în care să fie incluse: cheltuielile alimentare, medicale, utilitățile și alte elemente necesare unui trai decent. Echilibrarea sistemului de pensii ar trebui să se raporteze la acest coș zilnic. Este o idee…în condițiile unei stări de necesitate! Unele voci condamnă faptul că există pensionari în România care au zeci de mii de lei pensie, din două sau trei surse, după cum bine se știe, în timp ce unii pensionari, foști muncitori, agricultori, angajați cu salariu minim pe economie au pensii cuprinse între 500 și 1500 de lei. În sistemul privat foarte mulți angajați au fost nevoiți să lucreze ani și ani de zile cu salariul minim pe economie, iar contribuțiile la sistemul de pensii au fost modice în comparație cu alte salarii, care au depășit 5000 de lei. Indiferent de părerile politicienilor sau a celor care beneficiază de pensii considerabile, cea mai mare pensie ar trebui să fie de până la 10.000 de lei? Cine o să facă niște calcule pertinente va afla că fondul de pensii ar putea deveni sustenabil, iar în funcție de creșterea economică aceste pensii să fie majorate în procente apreciabile diferențiate.

  Pentru a reduce aceste discrepanțe, în atenția Consiliului Europei ar trebui să fie luate în calcul și nivelul majorității pensiilor din fostele țări socialiste. Țări care se află la început de drum în ceea ce privește dezvoltarea economică democratică. Trebuie să înțelegem faptul că și pensionarii sunt cetățeni europeni! Poate nu ar fi lipsit de importanță, dacă la nivelul Uniunii Europene s-ar crea un fond de pensii din care să fie susținuți pensionarii cu venituri modeste, din țările în curs de dezvoltare. În acest fel, ar putea fi sprijinite și bugetele țărilor respective, care nu ar mai fi nevoite să împrumute bani pentru pensii de la FMI cu dobânzi greu de rambursat. De asemenea, la nivel național ar putea fi înființat un cont onorific al solidarității umane. În acest cont umanitar ar putea depune fonduri bănești oamenii de afaceri prosperi. Aceștia în generozitatea lor creștină ar putea să ajute indirect anumite categorii de pensionari, cu pensii mici, prin contribuțiile lor bănești neînsemnate.

  Toate forțele politice din România ar trebui să găsească soluții pentru ca sistemul de pensii să fie reformat. E ușor să promiți că vei majora pensiile, de dragul unui succes în campania electorală, dar mai greu este să găsești resursele și soluțiile necesare pentru o sustenabilitate financiară eficientă. Echitatea și echilibrul ar trebui să fie cei doi noi piloni ai sistemului de pensii de România! Acești doi piloni pot fi consolidați cu mijloacele intervenționiste ale Uniunii Europene și a oamenilor de afaceri, care ar putea pune umărul la regândirea unui sistem modern de pensii atât în România cât și la nivel european. Poate mai sunt și alte soluții pentru relansarea sistemului de pensii din România? Domnilor politicieni, domnilor economiști! puneți-vă mintea pe bigudiuri și găsiți noi soluții…că iar trece anu’…și-i lăsați pe foarte mulți români cu pensii de cacao…

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img