More


  Poetul național Mihai Eminescu, celebrat și la Liceul Steinhardt din Satu Mare

  =

  15 ianuarie este o zi extrem de importantă pentru poporul român. Această zi are o dublă semnificație. Pe de o parte, este ziua în care s-a născut luceafărul poeziei românești – poetul național Mihai Eminescu, denumit pe bună dreptate “poetul nepereche” – iar pe de altă parte, această zi a fost desemnată Ziua Culturii Naționale. Ca în multe alte locuri din municipiul și județul Satu Mare, dubla sărbătoare a fost marcată și la Liceul Teologic Ortodox Nicolae Steinhardt.

  Slujbă de parastas la altarul de vară

  Ziua a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii la biserica din curtea liceului, slujbă oficiată de directorul școlii, preotul Gabriel Groza și părintele Călin Palfi. După săvârșirea Sfintei Liturghii, a avut loc un parastas pentru poetul Mihai Eminescu, ieșindu-se în curte la altarul de vară al bisericii pentru procesiune. Curtea a fost arhiplină – cu elevi din cilul primar, gimnazial și liceal, bineînțeles alături de profesori și învățători ai liceului.

  Manifestări artstice

  După ce slujba de parastas a fost încheiată, pentru a marca cei 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, au fost organizate – simbolic – niște manifestări artistice. Aceste manifestări au constat, în esență, în recitarea câtorva poezii din impesionanta operă a scriitorului. “Marcăm acest moment important. Părintele Nicoale Steinhardt – ocrotitorul școlii noastre – numește ziua aceasta o zi sfântă. A scris foarte mult despre poetul nostru național. Pe această direcție, trebuie să fim mândri că avem acest dar de la Dumnezeu prin Mihai Eminescu. Nu se poate marca mai bine acest moment decât pe lângă slujbă, să ascultăm câteva versuri rostite de colegii voștri, dragi elevi.” – a spus directorul instituției de învățământ, Gabriel Groza

  “Eminescu este unul din exemplarele cele mai splendide pe care le-a produs umanitatea. Avem convingerea că dacă mai trăia, sănătos, încă douăzeci de ani, el ar fi fost considerat, fără putință de contestare, ca unul din cei mai mari creatori de poezie din întreaga literatură a lumii. […] Dar Eminescu nu este numai un poet de geniu. Este ceva mai mult. El este cel dintâi care a dat un stil sufletului romanesc și cel dintâi român în care s-a făcut fuziunea cea mai serioasă a sufletului daco-roman cu cultura occidentală.” (Garabet Ibraileanu)

  Rareș Jucan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img