More

    Poetul național Mihai Eminescu, omagiat, la Satu Mare

    Poetul național Mihai Eminescu a fost omagiat ieri dimineață, 15 ianuarie, la Satu Mare, la împlinirea a 170 de ani de la nașterea sa. Manifestarea a avut loc la bustul poetului Mihai Eminescu din fața Colegiului care-i poartă numele din municipiul Satu Mare și la Monumentul Limbii Române.

    Depuneri de  coroane de flori
    În fiecare an, la 15 ianuarie este marcată Ziua Culturii Naţionale, data fiind aleasă în semn de omagiu faţă de poetul naţional al românilor, Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850-15 iunie 1889). Ieri, la 170 de ani de la nașterea marelui poet, reprezentanții principalelor instituții din Satu Mare, asociațiile de cultură, precum și autoritățile locale și județene, au depus coroane și jerbe de flori la statuia poetului național.

    Printre cei care au participat la aceste evenimente se numără şi președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba și vicepreședintele Ioan Rus, care au depus coroane de flori la bustul amplasat în fața Colegiului Național ”Mihai Eminescu” și la Monumentul Limbii Române din curtea Muzeului de Artă.

    De asemenea, atât primarul Gábor Kereskényi, cât și viceprimarul Gheorghe Stan au participat la manifestările care au marcat împlinirea a 170 de ani de la nașterea poetului. Mihai Eminescu rămâne nemuritor în cultura română și universală!

    Program artistic
    Totodată, reprezentanții de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Naționale Satu Mare, Asociația Scriitorilor de Nord Vest și Cenaclul Cronograf au participat la eveniment și au depus o coroană în memoria marelui poet.

    Mai mult decât atât, a fost prezentat şi un scurt moment artistic cu recitări de versuri din creaţia marelui poet, fiind interpretate şi o serie de cântece compuse pe versurile lui Eminescu. Manifestările dedicate Zilei Culturii Naționale au continuat după-a,iază de la ora 14:00 la atelierul ”Aurel Popp” cu expoziția “Reabilitarea Monumentelor Sătmărene. Grija pentru Patrimoniul Cultural” și lansarea albumului cu monumentele şi mormintele de război din judeţul Satu Mare, reabilitate în ultimii ani.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE