More


  ALARMĂ. BĂTĂI crunte în ȘCOLILE din Sătmar. Autoritățile, în ALERTĂ

  =

  Din nefericire, violența din școlile sătmărene este în creștere. Jumătate din faptele penale constate în școlile sătmărene, prezentate în ultima ședință ATOP, au fost de natură violentă. Adică a fost vorba despre bătăi între elevi în școală.

  Peste 3.500 de misiuni specifice

  Subprefectul Altfatter Tamás a participat vineri, 31 ianuarie, la prima ședință ATOP din acest an în cadrul căreia au fost prezentate raportul de activitate al Inspectoratului de Jandarmi Județean Satu Mare în anul 2019 și analiza Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare privind asigurarea climatului de siguranță publică în incinta și zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar în semestrul I al anului școlar 2019-2020.

  Potrivit raportul de activitate al Jandarmeriei Satu Mare, obiectivele generale urmărite în anul 2019 au vizat creșterea performanței activităților operative, activităților de suport și a capacității instituționale. Pe linie de ordine și siguranță publică, în anul 2019 activitatea desfășurată de către structurile de ordine publică s-a materializat în executarea unui număr de 3.506 misiuni specifice.

  Pentru acest an, printre principalele direcții de acțiune pentru creșterea performanței se numără asigurarea eficienței și eficacității misiunilor de ordine publică și a capacității operaționale a structurilor de intervenție antiteroristă și acțiuni speciale ale unității, precum și asigurarea planificării strategice la nivel interinstituțional și perfecționarea activității în domeniul realizării capacității operaționale a unității și managementului situațiilor de urgență, conform competențelor.

  Bătăi violente în școli

  Totodată, din analiza Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, în primul semestru al anului școlar 2019-2020 au fost sesizate opt fapte penale comise în unitățile școlare și zona adiacentă, dintre care patru au fost comise cu violență, de către elevi (lovituri și vătămări corporale), două infracțiuni de furt și două infracțiuni de purtare abuzivă (fapte comise de către cadre didactice).

  Printre principalele cauze care au favorizat producerea faptelor antisociale se numără lipsa cu desăvârșire, în unele cazuri, a unor forme de pază eficiente, lipsa de operativitate în sesizarea evenimentului de către cadrele didactice sau de către primii sesizați.

  Potrivit raportului prezentat de IPJ Satu Mare, relevant este faptul că în acest an școlar, toate unitățile școlare au încheiat acorduri de cooperare cu subunitățile de poliție de pe raza de competență, în vederea prevenirii fenomenului infracțional, existând o bună colaborare între aceste instituții, care, de altfel, au același obiectiv comun, respectiv ”prevenirea și reducerea fenomenului infracțional în zona unităților de învățământ preuniversitar”.

  Propuneri făcute de IPJ

  Pentru îmbunătățirea climatului de siguranță publică în zona unităților de învățământ preuniversitar, conducerea IPJ Satu Mare a prezentat o serie de propuneri, printre care asigurarea cu mijloace de pază, cu accent pe cele de supraveghere video, a tuturor unităților de învățământ, organizarea periodică de acțiuni punctuale pentru depistarea și descurajarea elevilor care nu respectă programul școlar, depistarea elevilor sub 18 ani care consumă băuturi alcoolice în localurile publice, respectiv mediatizarea permanentă a măsurilor preventive întreprinse, pentru descurajarea unor asemenea situații.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img