ALERTĂ. FURTUNĂ la Satu Mare. După ce a MĂTURAT întreaga Europă, ”SABINE” amenință Sătmarul

După ce a făcut ravagii și a măturat aproape toată Europa, Furtuna ”Sabine”,pornită din Oceanul Pacific, din zona insulelor britanice, la fel ca și Furtuna Ciara, amenință acum și județul Satu Mare. Meteorologii eu remis recent un cod galben de furtună pentru tot județul Satu Mare, care va intra în vigoare astăzi, la ora 14.00, și va dura până mâine, 11 februarie, la ora 20.00.

Alertă de viscol

Potrivit meteorologilor, în intervalu mai sus menționat, pe tot cuprinsul județului Satu Mare se vor semnala intensificări ale vântului, iar pe zonele înalte va ninge, zăpada fiind viscolită.

”În intervalul menționat, la munte, vântul va prezenta intensificări, cu viteze de 65…75 km/h, iar îndeosebi în zona înaltă, rafalele vor depăși 90 km/h și va fi viscol. În zonele joase vor fi intervale în care rafalele de vânt vor depăși 55…65 de km/h și izolat 70…80 km/h.”, se arată în atenționarea Cod Galben remisă de Institutul Național de Meteorologie și Hidrologie.

Temporar va ninge în masivele montane din nordul țării, iar în restul zonei de munte, în Maramureș și în nord – estul Transilvaniei, la început vor fi precipitații mixte, favorizând formarea de polei, apoi vor predomina ninsorile.

Cod Portocaliu la vecini

În județele învecinate este și mai grav. Aici autoritățile au remis un cod portocaliu de viscol valabil în perioada 10 februarie, ora 18:00 – 11 februarie, ora 20:00.

Astfel, în județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Suceava, Neamț, Cluj și Bihor vor fi semnalate intensificări susținute ale vântului, viscol, vizibilitate redusă.

”În intervalul menționat în zona înaltă de munte a județelor Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Suceava, Neamț, Cluj și Bihor vor fi intensificări susținute ale vântului cu rafale de peste 90…120 km/h și temporar va ninge viscolit, determinând scăderea vizibilității sub 50 m”, mai spus meteorologii.

Ravagii în Europa

Jumătatea de vest a Europei se confruntă cu două furtuni puternice. Una dintre ele a afectat arhipelagul britanic. Cea de-a doua se manifestă cu violență în Germania, Franța, Belgia și Olanda. Cele mai mari probleme au fost în traficul aerian, unde sute de curse au fost anulate.

Furtuna Ciara a paralizat practic activitatea în Arhipeleagul Britanic.

În Germania, Franța, Olanda, Belgia, furtuna Sabine a lovit cu putere și regiuni întregi au fost sub cod portocaliu, roșu și chiar violet. Institutul regal de meteorologie din Belgia a emis duminică o alertă portocalie pentru vânturi puternice cu rafale de până la 130 km/h şi chiar mai mult, cu un “risc ridicat de pagube” în toată ţara.

Ministerul Afacerilor Externe a emis atenţionări de călătorie pentru cetăţenii români în Irlanda şi Olanda din cauza furtunii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

FOTO. Controale de amploare în tot orașul

  La data de 7 iulie, peste 240 de poliţiştii sătmăreni, împreună cu jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri și polițiști locali, dar și cu...

FOTOGALERIE. INCONȘTIENȚĂ. Aventurieri, SALVAȚI la timp de SALVAMONTIȘTII sătmăreni. Se rătăciseră în Munții OAȘULUI

La final de weekend, după o săptămână încărcată cu mai multe solicitări pentru căutarea de persoane rătăcite, marea lor majoritate adolescenți plecați în pădure...

AMBIȚIE! SĂTMĂREANCA ce a ÎNVINS SISTEMUL!

După o luptă de mai bine de două săptămâni cu IȘJ Satu Mare, Edita Carmen Edika a obținut locurile în liceele sătmărene pentru copii...

FOTO. SPECTACOL ASTRONOMIC! COMETĂ, vizibilă pe cerul Sătmarului. Cu ochiul liber

Sătmărenii vor avea parte, în următoarele nopți, de un spectacol astronomic inedit și nu la ordinea zilei. Vor avea posibilitatea să vadă pe cerul...

Anunt mediu

Agenţia  pentru Protecţia Mediului Satu Mare anunţă publicul interesat că Planul Urbanistic Zonal–„PUZ– Zonă de locuit – locuințe individuale”, în municipiul Satu Mare, str....