FOTO. ALERTĂ. PERICOL pe Tur. Sunt depășite COTELE de atenție în trei localități. Faza întâi de APĂRARE la baraj

Acumularea Călinești-Oaș din județul Satu Mare se află în faza I de apărare
Sunt depășite cotele de atenție pe sectorul îndiguit al râului Tur

Situația de la Călinști Oaș și aval

Precipitațiile înregistrate, începând cu data de 2 februarie 2019, cumulate cu topirea zăpezii, ca urmare a creșterii temperaturilor neobișnuit de mult pentru această perioadă, au determinat creşteri semnificative ale nivelurilor cursurilor de apă din județul Satu Mare, se arată într-un comunicat remis de Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa.

Acumularea Călinești-Oaș se află în faza I de apărare, începând de astăzi, de la miezul nopții, iar tendința este de creștere, din cauza debitului mare afluent. Din acumulare se evacuează controlat debite, prin golirea de fund și prin uzinare.

Ca urmare a tranzitării undei de viitură prin acumulare, respectiv a propagării acesteia spre aval, sunt depășite cotele de atenție pe sectorul îndiguit a râului Tur, în localitățile: Călinești-Oaș, Turulung și Micula.

Personalul Sistemului de Gospodărire a Apelor Satu Mare monitorizează în teren evoluția evenimentelor și este pregătit pentru intervenții pe cursurile de apă, în vederea asigurării secțiunii de scurgere, dacă va fi necesar.

Specialiștii Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa solicită populației să nu traverseze cursurile de apă și să nu desfășoare activități în zonele adiacente albiilor acestora, în perioadele în care sunt emise coduri meteorologice și hidrologice.

Cod Galben de inundații

Între timp, hidrologii au emis, miercuri, o avertizare cod galben de inundaţii valabilă pentru râuri din 4 județe. Avertizarea e în vigoare de la ora 10.00 până la miezul nopții, potrivit Mediafax.

Potrivit hidrologilor, codul galben este în vigoare pe râuri din județele Satu Mare, Maramureş, Bihor şi Arad.

Se anunță creşteri de debite şi niveluri din cauza propagării viiturilor formate anterior, cu depăşiri ale cotelor de atenție în bazinele hidrografice Tur, Lăpuş şi Crişul Negru.

Avertizarea e în vigoare de la ora 10.00 până la miezul nopții.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Afacerea Masca!

Nu degeaba se zice că pe vreme de război și pandemie se fac cele mai babane afaceri. Bine, nu le face omul de rând,...

Resetarea presei, extremă urgență

Din clipa în care încrederea publicului în presă intră în declin, nu mai există, practic, șansa unui guvern de a se sprijini pe un...

Dezvoltarea orașului Livada și bunăstarea locuitorilor, obiectivul principal al conducerii orașului

Primele luni ale lui 2020 găsește primăria din Livada cu o activitate prolifică pe mai multe paliere, investițiile fiind complexe și menite să dezvolte...

Adrian Ștef: ”Voi cere ca subprefecții ALDE să-și prezinte demisia!”

Invitat joi seara în cadrul emisiunii Actualitatea sătmăreană de la Nord Vest TV, fostul președinte al Consiliului județean Satu Mare, Adrian Ștef a declarat...

Câinele Athos, spaima contrabandiștilor. O nouă captură

Poliţiştii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmației au descoperit și confiscat, în urma unor acțiuni specifice desfăşurate în zona de competenţă, 1.000 pachete...