În Giurtelecu Hododului se păstrează valori tradiţionale româneşti, maghiare şi germane

Giurtelecu Hododului este situat in Ţara Codrului, la 6 km de oraşul Cehu Silvaniei şi la 44 km de Satu Mare. Este situat la limita cu judeţul Sălaj iar n maghiara, “Giurtelecu” inseamna proprietatea lui Gheorghe (Györgyi).

Giurtelecu Hododului apare pentru prima dată în documentele scrise în anul 1378, în forma Gerthelek. În secolul al XV-lea principalii proprietari sunt familia Drăgoşeştilor, care primeşte prin donaţie şi partea de moşie a nobililor Jakcs. După stingerea familiei în secolul al XVI-lea, satul ajunge în proprietate regală, fiind donat în scurt timp nobililor din familiile Báthori şi Gyulafi. La sfârşitul secolului al XVIII-lea, proprietari erau nobilii cei mai puternici din zonă: Wesselényi, Gyulafi şi Bornemisza. În prima parte a secolului al XIX-lea, la Giurtelecu Hododului exista deja o biserică din piatră şi chiar o şcoală confesională.

Un extras din obligaţiile ţăranilor dependenţi (în bună parte, cei din Giurtelec nu erau) arată că privind urbariile şi contractele anterioare faţă de stăpânii fostului domeniu al Cetăţii Cehului, împărţit la 13 martie 1767 între urmaşii lui Ladislau Gyulafi şi ai soţiei sale, Ecaterina Széchy: Giurtelecu-Hododului – „Întraiesta locu şi iobagii şi jelerii fac slujba şi amu cum au făcut demult, fără de urbarium şi fără de contractus şi aiesta obicei so ereduit vro douăzeci de ani, mai-nainte vreme slujba mai puţinel” . Robota – Giurtelec: Iobagii şi jelerii lui Wesselényi Farkas,Gyulai Iosif, Bethlen Grigore şi Bornemisza Iosif slujeau trei zile pe săptămână, iar cei care depindeau de Radák Ştefan, Baranyai Iosif, Ştefan şi Rhédei Mihai plăteau taxe. „La vreme de arături am slujit trei zile, dare am prins două şi trei gazde cu şase boi. Obligaţii legate de cărăuşie – Giurtelec: oamenii lui Rhédei Mihai spuneau că pe lângă taxa plătită „facem drum de o săptămână”.

O statistică a localităţii mdin anul 1785 arată următorul număr de locuitori: nr. stăpâni – 9; nr. ţărani dependenţi (iobagi – 68; jeleri cu casă – 27; jeleri fără casă – 43; total 168)

Cu toate că Giurtelecu Hododului este cel mai izolat sat al comunei Hodod, există aici doar câteva case care păstrează valorile tradiţionale, şi acestea construite în prima jumătate a secolului al XX-lea. Este răspândită o singură tipologie de casă tradiţională, care prezintă unele variaţii în funcţie de locul de construc- ţie – în vale sau pe deal. Diferenţele dintre cele două variante tipologice sunt prezente la nivelul faţadei: la casele situate pe deal, diferenţele de nivel sunt rezolvate prin construirea pivniţei deasupra solului. În ambele cazuri, casele sunt prevăzute cu târnaţ pe latura lungă. Accesul se face printr-o scară paralelă cu pridvorul, printr-un foişor. Arhitectura populară a Hododului este unică în judeţ, tocmai datorită populaţiei mixte – germană şi maghiară – care locuia pe aceste meleaguri. Din întreg judeţul, doar în această zonă este răspândită tipologia caselor tradiţionale săseşti. După o perioadă de convieţuire, maghiarii au preluat elementele specifice arhitecturii săseşti. Astfel, gospodăriile situate în jurul bisericii reformate (aparţinând maghiarilor) sunt extrem de asemănătoare cu cele germane, grupate în apropierea bisericii evanghelice.

 

Construcţia bisericii ortodoxe din Giurtelecu Hododului, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost încheiată în anul 1970, după mai bine de 20 de ani de la începerea lucrărilor. Edificiul are o singură navă cu o cupolă în centru, altar poligonal şi două turnuri alipite pe faţada de vest. Intrarea principală este sub forma unui portic precedat de trei arcade. Atât frontonul, cât şi feţele laterale ale bisericii, cupola şi cele două turnuri sunt decorate prin alternarea ferestrelor de diferite dimensiuni, semicirculare în partea superioară, uneori dispuse în şiruri suprapuse. Interiorul bisericii este dominat de iconostasul cu cadrul realizat din lemn sculptat, pictat în manieră clasică ortodoxă.

Nicolae Ghişan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Un nou caz în județ! Bărbat din zona Oașului cu CORONAVIRUS.

Un nou caz de Coronavirus a fost confirmat în județul Satu Mare. Ar fi vorba de un bărbat de peste 70 de ani din...

NU UITA! La noapte ROMÂNIA trece la ora de vară! STĂM ÎN CASĂ CU O ORĂ MAI PUȚIN!

Ora de vară 2020. În această noapte , România trece la ora de vară: Ora 03:00 va deveni ora 04:00 și vom dormi cu...

Mai e puțin și trecem la SCENARIUL 4 în România! Ce măsuri suplimentare ar urma să se ia!

Numărul de infectări cu COVID-19 a crescut în România, în ultimele zile, iar autoritățile încep să se pregătească pentru scenariul 4, atunci când vor...

NORMALIZARE. Numărul celor care TRAZITEAZĂ vămile din județ, în scădere DRASTICĂ

În perioada 27.03.2020, ora 19:15 - 28.03.2020, ora 07:15, la PTF Petea, pe sensul de intrare în țară s-au prezentat 164 persoane. Dintre acestea,...

ÎNGRIJORĂTOR. Încă două țări cu MULȚI SĂTMĂRENI, întroduse în ZONA ROȘIE. Despre ce e vorba

Încă două țări din Europa, în care se află foarte mulți sătmăreni, au fost introduse în zonele roșii de coronavirus. ”Începând cu data de 26...