More


  Otto Anderco, legenda arbitrajului sătmărean. A condus finala unui Campionat European şi a arbitrat peste 170 de meciuri în prima ligă

  - Advertisement -

  Indiscutabil cel mai mare nume pe care arbitrajul din Satu Mare l-a dat României a fost Otto Anderco. Momentul lui de glorie a fost în 1980, când a fost tușier la finala Campionatului European, Germania – Belgia, scor 2-1. La centru a fost Nicolae Rainea, iar la cealaltă tușă – Vasile Tătar.

  S-a născut la Satu Mare la data de 18 iunie 1935 şi ulterior a devenit unul dintre cei mai buni arbitri FIFA ai României în perioada 1970 – 1981.

  Mai mult, Otto Anderco se poate lăuda şi cu meciuri oficiate pe “legendarul” Wembley sau Stadio Olimpico.

  În prima ligă, Otto Anderco a condus nu mai puţin de 177 de meciuri în perioada 1969 – 1981 şi în palmares se mai adaugă şi două finale ale Cupei României.

  După ce şi-a încheiat cariera de arbitru, acesta a devenit preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Fotbal Satu Mare.

  Viaţa l-a purtat la Zalău, oraşul natal al actualei soţii. De altfel, ultimii 20 de ani i-a petrecut în oraşul de sub Meseş. Însă, în ultimii ani, Otto Anderco s-a confruntat cu mari probleme de sănătate şi bătrâneţea şi-a trăit-o la Centrul de Servicii Sociale “Sfântul Gheorghe” din Românaşi.

  Alături i-a fost şi Asociaţia Club Sportiv Cavalerii, care a organizat, în premieră pentru Zalău, în vara anului 2018 un turneu de fotbal pe plajă, fondurile strânse la acea competiţie, fiind donate pentru ajutorul fostului mare arbitru FIFA.

  Din păcate, la nici un an distanţă, în dimineaţa zilei de 28 martie, lumea arbitrajului şi a fotbalului românesc a fost zguduită de vestea că Otto Anderco a încetat din viaţă.

  Contactat de ProSport, Adrian Porumboiu a spus că l-a cunoscut personal pe Otto Anderco, la începutul anilor ’80, când îşi făcea apariţia în arbitraj şi a povestit câteva aspecte despre cariera fostului central. “A fost un mare arbitru, unul dintre cei mai mari pe care i-a avut România. Păcat, pentru că a avut şi o viaţă plină de probleme. Eu l-am apreciat ca arbitru. L-am cunoscut personal, când eram la începuturile arbitrajului. Am avut o discuţie cu dumnealui după un meci la Satu Mare. Am stat de vorbă şi înainte de meci şi după. Eu îl urmăream, era un arbitru foarte mare, de top.

  Probabil că rămâne în memoria iubitorilor de fotbal, după un meci Dinamo – FC Argeş, când le-a dat un ”aer cald” gazdelor, iar Dobrin i-a zis: “Nea Otto, orice ai face, tot o bat singur pe Dinamo”. A început să zâmbească şi a zis : “Cred că ai dreptate”. Şi chiar aşa a fost. A pierdut Dinamo campionatul cu el, iar atunci erai urmărit atent. Nu era simplu. Eu nu cred că a fost un arbitru corupt, dar era şi atunci aşa cum este şi acum nebunia aceasta cu corupţia şi trebuia să pice cineva. Avem un principiu pe care nu îl respectăm, îi luăm pe toţi. Asta se repetă în România, chiar şi în arbitraj. Ştiu că a avut probleme cu justiţia, că a fost condamnat, dar eu spun că a fost unul dintre cei mai mari ai României. Lupta aceasta împotriva corupţiei la români e o boală grea. Ea vine de la fanarioţi, să ne omorâm între noi. Era un om inteligent, dar nu am mai ştiut nimic de el. Era un arbitru bun, se bătea cu Nicolae Rainea”, a declarat fostul arbitru Adrian Porumboiu.

  Nicolae Ghişan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img