Silviu Lung, propus cetățean de onoare al municipiului CareiPrezent luni seara în cadrul emisiunii Actualitatea sătmăreană de la Nord Vest TV, primarul municipiului Carei a vorbit despre evenimentul pe care Primăria Carei îl pregătește în această lună.

Este vorba despre acordarea titlului de cetățean de onoare al municipiului Carei lui Silviu Lung, unul dintre cei mai valoroși portari pe care i-a avut fotbalul românesc. Precum și acordarea titlului de PRO URBE unor personalități careiene.

”Este cu siguranță cel mai valoros fotbalist născut și lansat de la Victoria Carei. Mă bucur că putem onora o astfel de personalitate a sportului românesc. Este un proiect de suflet pe care îl gândesc de multă vreme. Evenimentul de decernare a tit-lului de cetățean de onoare ar urma să aibă loc pe 27 martie, când am mai invitat și alți foști 50 de fotbaliști din zona noastră”, a spus Kovacs Eugen, primarul Careiului.

Legat de sportul careian, acesta a afirmat că-și dorește ca la Carei să fie susținut sportul la nivel de copii și juniori. De asemenea, s-ar dori înființarea unei Academii de Handbal, precum și promovarea cu echipa de tenis de masă…
Pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local Carei figurează proiectul de hotărâre privind conferirea titlului de cetățean de onoare domnului Silviu Lung, unul dintre cei mai buni portari din istoria ţării. Proiectul de hotărâre a fost inițiat de către primarul Eugen Kovacs.

Despre Silviu Lung
S-a născut la data de 9 septembrie 1956 în satul Sânmiclăuș și a studiat la Carei, unde s-a remarcat a fi un excelent sportiv.
Prima legitimare o are la Victoria Carei în 1971, unde joacă până în 1974, în 42 de meciuri. A debutat în Divizia A, în același an, cu echipa Universitatea Craiova, unde a jucat timp de 14 sezoane, câștigând în acest timp două titluri de campion al României cu echipa (1979-1980, 1980-1981) și cinci Cupe ale României (1976-1977/1977-1978/1980-1981/1982-1983/1992-1993).
În anul 1988 a fost transferat la Steaua București, cu care a câștigat încă din primul sezon titlul de campion al României și Cupa. A jucat în finala Cupei Campionilor Europeni în anul 1989, dar Steaua a fost învinsă de către AC Milan. Ulterior a jucat în străinătate, la echipa spaniolă Logroño. A revenit la Universitatea Craiova în sezonul 1992/1993, retrăgându-se din activitatea de fotbalist în anul 1994.
S-a remarcat prin siguranța intervențiilor, curaj și inspirație, apărând cu brio buturile Universității Craiova în 182 de meciuri, ocupând în 1983 locul II în clasamentul celor mai buni jucători ai țării.
Silviu Lung a jucat într-un număr de 77 meciuri pentru Echipa Națională a României și a făcut parte din lotul României la Euro 1984 (Franța) și la Campionatul Mondial din 1990 (Italia). În martie 2008 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a, pentru rezultatele obținute la turneele finale din perioada 1990-2000 și pentru întreaga activitate.
Silviu Lung are doi băieţi. Ambii au îmbrățișat meseria de portar. Fiul cel mare, Tiberiu, este în prezent antrenor cu portarii la Miercurea Ciuc, iar ultima dată a jucat în Africa de Sud, după ce de-a lungul timpului a trecut pe la FC U Craiova sau Steaua Bucureşti. Fiul cel mic, Silviu, este titular incontestabil la formaţia turcă Kayserispor. „Silvică” a apărat şi el poarta Universităţii Craiovei, dar remarcat s-a făcut la Astra, acolo unde a cucerit titlul în 2016. Silviu Lung Jr. este convocat cu regularitate şi la echipa naţională a României.
Silviu Lung a fost și antrenor principal, secund sau antrenor cu portarii la Universitatea Craiova, FC Naţional, Minerul Motru, Pandurii Târgu Jiu, CS U Craiova, Astra, Concordia Chiajna, CSO Filiași, CSM Ceahlăul Piatra Neamț, dar şi în străinătate, în Maroc sau în Japonia.
Silviu Lung este unul dintre cei mai buni portari din istoria ţării, dar şi unul dintre cei mai reprezentativi tricolori din istoria naţionalei României, a cărui căpitan de echipă a fost la Cupa Mondială din 1990 și cu care a participat și la EURO 1984.

Cum a ajuns de la Carei
la U Craiova
”Prin Corneliu Stroe, președintele Universității, care avea un prieten oltean, director la o Stație de Mecanizare. El a semnalat la Craiova evoluțiile mele. Am debutat în Divizia C la 16 ani și jumătate. Și atunci era obligatoriu un junior în ligile inferioare. Cam în aceeași perioadă, m-a remarcat și Coloman Braun Bogdan la un meci la Minerul Baia Borșa, iar Titi Ardeleanu m-a convocat imediat la o tabără cu un lot național de juniori. Și de atunci cariera mea a luat-o în sus.”(gsp.ro)

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts