More

    Filarmonica Dinu Lipatti: Stagiunea 2020 – 2021

    Într-o conferință de presă ce a avut loc în foaierul filarmonicii, foaier decorat cu artiștii care au evoluat de-a lungul timpului în orchestra prestigioasei instituții culturale, directorul Filarmonicii, Emoke Kovacs, însoțită de directorul adjunct Claudiu Pitic, ne-au prezentat celor două trusturi de presă prezente la conferință (noi și colegii noștri maghiari) programul stagiunii 2020 – 2021. Un program interesant, capabil să adune în sala filarmonicii sătmărene nu numai melomanii tradiționali ci și pe cei cărora le place muzica cultă dar încă nu știu asta.

       Debutul în actuala stagiune va fi joi, 17 septembrie cu o „Seară de operă” din care nu vor lipsii arii din Bărbierul din Sevilla (Rossini), Gioconda (Ponchielli), Trubadurul, Rigoletto și Nabuco (toate Verdi), Cavaleria rusticană (Mascagni), Manon Lescaut și Tosca (Puccini), Paiațe (Leoncavallo) și Adrianna Lecouvreur (Cilea).
      În planul din această stagiune se află și festivalul „Zilele muzicale sătmărene”, festival tradițional internațional, dar de această dată, datorită pandemiei, va fi autohton. Quartet Arcadia va fi un alt punct de atracție precum și formația  PlaCello sau cvartetul de trombon băștinaș și Corpus Trombon Quartet din Budapesta. Se va continua seria de concerte simfonice și de cameră cu mențiuni speciale pentru concertele de Crăciun și Anul Nou. De asemenea în momentul când se va cunoaște cu certitudine programul școlilor se vor relansa concertele educative.
       Pentru sâmbătă ni se pregătește o surpriză în Centrul Nou. Filarmonica Dinu Lipatti și Fundația „Pentru școală” l-au invitat pe violonistul Edvin Marton, violonist maghiar (Lajos Edvin Csury pe numele său adevărat), născut în Ucraina și cunoscut pentru show-urile pe patinoare împreună cu Evgheni Plușenco și Stephane Lambiel. Deoarece numărul spectatorilor este limitat la 500 și deoarece trebuiesc îndeplinite unele condiții impuse de pandemie cei ce doresc să participe sunt invitați urmărească pagina de facebook a filarmonicii. Concertul este gratuit.
       Prețul biletelor a rămas neschimbat. Pentru elevi, studenți și bunici (citește pensionari) un bilet costă 21 de lei, iar pentru adulți prețul este dublu.
       În plan administrativ cu fonduri de la Consiliul Județean s-a reușit în această vară să se igienizeze câteva spații din cadrul instituției (birouri în special) și s-a refăcut afișajul dar, spunem noi, nu este suficient. Se așteaptă și implicarea Primăriei Satu Mare chiar dacă acolo sunt mai puțini melomani în stafful său. Conducerea Filarmonicii ar accepta un astfel de ajutor.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE