More


  Moisei – o poartă maramureşeană deschisă spre lume

  =

  Comuna Moisei este situată pe Valea Vişeului, la doar câţiva kilometri în josul râului, între Borşa şi Vişeu de Sus, pe drumul naţional 18. O zonă liniştită, departe de agitaţia şi aglomeraţia din marile oraşe, care cucereşte imediat. La o distanţă de 176 de kilometri de Satu Mare ( aproximativ trei ore de parcurs cu maşina) Moiseul vă oferă posibilitatea evadării dintr-un cotidian vibrant cu multe posibilităţi de recreere.

  O atracţie principală este Parcul Naţional Munţii Rodnei, al doilea ca suprafaţă din ţară. Deschis de la sfârşitul lunii aprilie până la începutul lui noiembrie, parcul este vizitat mai ales vara de turişti. Cu 2303 metri, Pietrosul Rodnei este cel mai înalt vârf din Carpaţii Orientali şi este rezervaţie naturală şi a biosferei, sub egida UNESCO. Cei care aleg unul dintre traseele turistice pot să vadă plante foarte rare ca floarea de colţ, bujorul sau bulbucul de munte.
  În ceea ce priveşte fauna pot fi observate marmote, capra neagră, chiar şi acvile de munte. Este prezent râsul în zonă, pisica sălbatică, cerbul, ursul, lupul. Din Moisei se poate ajunge şi la Izvorul Albastru sau Izbucul Izei. Denumirea vine de la nuanţă albastru-verzuie a apei şi care are un farmec aparte când razele soarelui pătrund printre crengile copacilor. De acest loc se leagă şi câteva legende şi superstiţii, după spusele localnicilor. Izvorul Albastru al Izei e asociat cu celebra Fontana di Trevi din Roma. Turiştii vin aici, îşi pun o dorinţa şi aruncă o moneda în speranţa că într-o bună zi dorinţa lor li se va îndeplini.


  Un alt loc de popas este Pasul Prislop, cea mai înaltă trecătoare din Carpaţii Orientali. Aflată la 1416 metri, aceasta face legătură între Depresiunea Maramureş şi Moldova.
  Cascada Cailor un loc pe care musai să-l vizitaţi dacă vă aflaţi în zonă este situată în apropiere de stațiunea turistică Borșa Complex, în partea de N-E a Munților Rodnei.
  Apa adunată într-un circ glaciar se scurge peste un abrupt calcaros numit ˝ Podul Cailor˝, în mai multe trepte, rezultând cea mai mare cascadă din România. Se află la altitudinea de 1300 m iar căderea de apă este de 90 metri.


  Cascada este accesibilă din mai multe direcții, dinspre Borșa-complex cu telescaunul, sau pe jos, sau dinspre zonele mai înalte ale Munților Rodnei.


  Deşi este o zona centrală este semiurbanizată Moiseiul păstrează încă multe locuri interesante din punct de vedere etnografic (Izvorul lui Dragoş, Izvorul Negru, cătunele aflate la nord de râul Vişeu) şi câteva importante obiective turistice: Complexul monahal cu mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”, monumentul martirilor (compus din 12 figuri antropomorfe din piatră situate în cerc), Casa Muzeu şi grupul statuar, care expune mărturii referitoare la cei ucişi de către trupele maghiare aflate în retragere.

  Locurile de cazare sunt numeroase şi care de care mai tentante. Noi am ales pensiunea Landscape, o pensiune cochetă, foarte curată cu nişte gazde primitoare, locul perfect pentru grupuri de adulți și copii plini de energie, amatori de activități și drumeții în natură.


  Iar pentru a vă desfăta papilele gustative vă recomand pensiunea restaurant La Cassa, situată în Vişeul de Sus ( la 7 kilometri de Moisei) un loc cu adevărat special unde servirea şi interiorul sunt la înălţime. Să nu mai spun de preparate, aici având posibiliatea să mă răsfăţ cu cel mai bun Creme Brulee mâncat vreodată.

  Nicolae Ghisan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img