More


  Dr. Ilie Carol Barbul, liderul românilor sătmăreni la 1918

  =

  Ilie Carol Barbul , născut în localitatea Lipău la 31 iulie 1883, din părinţii Augustin Barbul şi Vilhemina Kolbusewski, se înscrie ca fiind, neîndoielnic, personalitatea cea mai reprezentativă şi dinamică a mişcării unioniste sătmărene din anii 1918-1919.

  De profesie avocat, este absolvent al Facultăţii de Drept din Budapesta, absolvită la 1 iulie 1911. Aici se implică în activitatea Societăţii „Petru Maior”, devenind foarte bun amic cu Octavian Goga şi Petru Groza . După absolvire, revine la Satu Mare unde este admis în Barou la 4 noiembrie 1913 . S-a căsătorit cu Valeria Lazin (1888-1966), având o fiică Maria, născută la 24 mai 1914, căsătorită la 27 februarie 1934 cu renumitul dirijor Adrian Demian.
  În toamna anului 1918 a fost ales preşedintele Consiliului Naţional Roman din Municipiul Satu Mare şi Secretar General al Consiliului Naţional Roman Judeţean. În această calitate, a fost iniţiatorul acţiunilor organizatorice în direcţia constituirii noilor organe ale administraţiei româneşti în părţile sătmărene (Consiliile Naţionale Romane precum şi Garda Naţională) şi a măsurilor pregătitoare în vederea participării românilor din zonă la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia.A fost delegat oficial din partea cercului electoral al oraşului Satu Mare la măreaţa înfăptuire statală de la 1 decembrie 1918 la Alba Iulia. Din păcate, datorită unor grave probleme de sănătate, nu a mai putu pleca la Alba Iulia, însă a fost ales printre cei 250 de membri ai Marelui Sfat Naţional Român .
  Lui i-a revenit şi onoarea de a conduce delegaţia fruntaşilor români sătmăreni, cu steaguri tricolore, care l-a întâmpinat în gara oraşului, la 30 decembrie 1918, pe generalul francez H. M. Berthelot, aflat într-o călătorie de documentare asupra situaţiei şi doleanţelor populaţiei româneşti din oraşele de la graniţa de vest a ţării.
  La fel, a condus şi delegaţia locală care a întâmpinat la 19 aprilie 1919, armata română eliberatoare, contactând pe podul de peste Someş, prima patrulă a Diviziei II Cavalerie. După eliberare, ca o recunoaştere a meritelor sale, va fi numit primul subprefect român al judeţului Satu Mare, apoi în trei rânduri prefect: decembrie 1919 – iunie 1920, aprilie 1926 – mai 1927, respectiv 1938 în timpul guvernului Goga.
  Numele lui Ilie Carol Barbul se leagă şi de apariţia primului periodic laic românesc din oraşul de pe Someş, ziarul „Satu Mare” (1919). În perioada interbelică îl vom întâlni în calitate de senator, pe listele Partidului Poporului, în Parlamentul României întregite. Ulterior va fi membru al Partidului Naţional Creştin.
  Arbitrajul de la Viena întrerupe, din păcate, o carieră strălucitoare, silindu-l pe I. C. Barbul a se refugia la Arad, cu domiciliul în str. Greceanu nr. 2, unde va fi un timp director al Fabricii de vopsele „Policrom”. Intuind cu exactitate pericolul care-l ameninţa în contextul evoluţiei vieţii politice spre un regim totalitar, fiind şi posesorul unei moşioare de 115 iugăre la Păuleşti, preferă pe mai departe Aradul unei eventuale detenţii la Canal. Cu toate că a decis să rămână mai departe în Arad, noile autorităţi instalate după 6 martie 1945, au văzut în el un pericol pentru „noua societate”.
  În urma unui infarct, la 6 februarie 1946, Ilie Carol Barbul se stinge din viaţă la Arad, în refugiu, găsindu-şi odihna binemeritată în cimitirul „Eternitatea”, alături de Vasile Goldiş şi Ştefan Cicio-Pop, tribuni ai Marii Uniri. Familia sa, după o scurtă revenire la Satu Mare, decide să rămână definitiv la Arad.

  Sursa: Claudiu Porumbăcean, SATU MARE STUDII ȘI COMUNICĂRI XXXV/II  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img