More  Festivalul internațional „Zilele Muzicale Sătmărene” – ediția 43 continuă allegro în această săptămână –

     Trei evenimente ne propune Filarmonica Dinu Lipatti în această săptămână, evenimente răspândite în Satu Mare și în sudul județului, la Tășnad și Carei. Satu Mare va fi răsfățat joi cu prezneța în spatele baghetei a directorului muzical al filarmonicii sătmărene, cetățeanul de onoare al municipiului Satu Mare, Franz Lamprecht. La Tășnad și Carei vom afla ce este și ce mesaj transmite „cvintesența” instituției de cultură.
   
     Joi, 8 octombrie, în sala Filarmonicii Dinu Lipatti din Satu Mare, pe baza abonamentului 6, așa cum am spus mai sus ne vom delecta cu câteva „Bijuterii muzicale” interpretate de orchestra filarmonicii sub bagheta lui Franz Lamprecht. Programul este incitant așa că sigur sala va fi din nou plină, bineînțeles respectând condițiile impuse de pandemie.
     Pentru început s-a ales uvertura operetei „Grigri” a compozitorului german Paul Lincke și „Melodie în F” a compozitorului rus născut în Transnistria, Anton Rubinstein.
     În continuare vom asculta uvertura actului doi din baletul „Lacul lebedelor” (Piotr Ilici Ceaikovski), valsul „Schonbrunn” al lui Joseph Linner, partea întâi a „Suitei Irlandeze” a lui Leroy Anderson și „Incineratorul” lui Eduard Strauss.
     Pe final „Biciclistul fericit” al lui Klauss Wüsthoff și Festivalul Țiganilor al lui Franz Lehar ne vor încheia probabil o seară minunată.
   
     Vineri, 9 octombrie, la Biserica Romano – Catolică din Tășnad și sâmbătă, 10 octombrie, la Teatrul din Carei, vom avea parte de câte un „Concert cameral” susținut de Elisabeta Tussai – flaut, Ruxandra Sericiuc – oboi, Zsolt Lukács – clarinet, Csongor Mihalca – fagot și Robert Bâtcă la corn. În program se va putea asculta: Franz Danzi – Cvintet No. 2 în sol minor Op. 56: Antonin Dvorak – Serenadă pentru instrumente de suflat Op. 44 și aranjament pentru cvintet de suflători de Jesper Jerkert.
  Gruiță Ienășoiu

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE