More


  Florin Buțurcă și candidatura la președenția Federației Canadiene de Fotbal

  - Advertisement -

  Gălățean prin naștere, sătmărean prin adopție, Florin Buțurcă a fost unul dintre cei mai buni arbitrii din cadrul AJF Satu Mare în urmă cu 20 de ani. A făcut parte din lotul național și a devenit unul dintre cei mai apreciați oameni de fotbal din cadrul Asociației Județene de Fotbal Satu Mare.

  ”A fost unul dintre cei mai buni prieteni ai mei și am și arbitrat împreună. A fost o pierdere importantă pentru noi în 2003 când a ales să plece definitiv în Canada” își amintește Ștefan Szilagyi, președintele AJF Satu Mare .
  Ambițios din fire, Florin Buțurcă nu a abandonat arbitrajul nici în momentul în care a ales să emigreze cu familia în Canada.
  Din 2003 a urmat toți pașii ceruți de noua sa țară iar din 2010 se ocupă de arbitraj în cadrul Federației de Fotbal din Quebec.
  Pe 21 noiembrie a candidat, pentru a doua oară la funcția de președinte a Federației de Fotbal din Canada….

  Aflăm povestea ”canadianului” Florin Buțurcă într-un interviu pe care ni l-a acordat , via facebook:

  GNV- Florine felicitări pentru implicare și candidatura ta la funția de președinte a Federației de Fotbal din Canada. Câți ani au trecut de când ai emigrat în Canada?
  Florin Buțurcă- Mulțumesc pentru aprecieri și pentru că nu m-ați uitat….De 17 ani am venit cu familia în Canada!

  GNV- Ce faci acolo, cum ai ajuns in zona Quebec ..,.care au fost primele legaturi cu fotbalul canadian?
  Florin Buțurcă- Am venit de la inceput in Montreal-Quebec unde initial am facut cerearea sa imigrez si unde am avut niste cunostinte care ne-au ajutat la inceput. Dupa cum stii cind am plecat din tara eram arbitru-asistent in Lotul National. Cind am ajuns in Canada am vrut sa continui pasiunea pentru fotbal si arbitraj. De cind am ajuns in Canada , m-am afiliat ca arbitru in Montreal.

  GNV- Ai mai apucat să arbitrezi acolo?
  Florin Buțurcă- Cind m-am afiliat in Montreal am primit gradul ”district” care este gradul unui arbitru incepator. Chiar dacă am adus documentul care atesta nivelul meu din România, un document semnat de Dl Ion Craciunescu care era Presedintele Comisie Centrale de arbitrii in 2003, canadienii m-au pus să o iau de jos de la primul nivel . In 2003 aveam si un arbitru român în Montreal , pe Bogdan Stănescu care era FIFA, si care le-a explicat că sunt arbitru de prima ligă , insa tot ”district”, adică începător am ramas. Asa am inceput arbitrajul in Montreal, unde am condus tot felul de meciuri. Am fost socat la inceput de nivelul de fotbal si arbitraj care era in Montreal. Un amatorism total.
  Treptat, am inceput sa avansez la nivelul ”Provincial” care, insa din cauza virstei nu am apucat să ating nivelul ”National” in Canada. Dealtfel trebuie să recunosc că nu m-am gândit la o carieră în arbitraj când am emigrat in Canada, voiam doar sa imi continui pasiunea pentru fotbal și arbitraj.

  GNV- Cum ai ajuns președintele comisiei centrale de arbitrii?
  In 2010, Federatia de Fotbal din Quebec a deschis primul post de Director de Arbitraj din cadrul Federatiei. M-am prezentat si m-au ales pentru a ocupa acest post cu obiectiVul de a duce arbitrajul de aici la alt nivel. Pentru mine a fost ceva destul de simplu de realizat, aveam cunostintele si experienta necesara, insa trebuia sa schimb aceasta mentalitate de amator si sa aduc o mentalitate profesionista. Ei erau foarte mult in urma in ceea ce priveste fotbalul si arbitrajul. Presedintele si directoarea de la aceea vreme m-au sprijinit 100 % in proiectele pe care voiam sa le implementez.

  GNV- Președintele UEFA, Roberto Rosetti te-a vizitat…
  Florin Buțurcă – In Canada in fotbal exista talente insa nu exista incadrare si totul este aleatoriu. In perioda cind am fost director de Arbitraj pentru Federatia din Quebec, am reusit sa scot la iveala aceste talente in arbitraj si sa creez un mediu propice pentru performanta. Arbitrii voiau un mediu corect lipsit de interese personale, ceea ce le-am oferit.
  In 2011 am reusit sa il aduc la Montreal pentru un stagiu international si pe actualul presedinte al UEFA , Roberto Rosetti, care este un profesionist desavirsit. In 2012, a avut loc o schimbare de presedinte, iar nous conducere nu mi-a mai dat sprijinul necesar pentru proiectele care le aveam, iar drept urmare am parasit Federatia de Quebec pentru a fi Director de Arbitraj pentru o Asociatia Regionala Lac St-Louis in Montreal. Pentru aceast regiune am fost Director de arbitraj din 2012 pina in 2015.

  GNV –De ce fitness instructor?
  Florin Buțurcă- In 2012 Federatia Canadiană m-a trimis la cursuri FIFA-FUTURO pentru a deveni fitness instructor. In toata acesta perioda de cind sunt in Canada, am fost arbitru, observator, instructor des arbitrii, instructor fitness de arbitrii, mai précis responsabil cu pregătirea fizică…
  Sunt o persona care face performanta oriunde este si care nu tine de post doar pentru ca este bine in acest post. Din 2015 am renuntat la fotbal si m-am reintors in contabilitate care este profesia mea de baza.
  GNV- De cand esti in Federatia Canadiana de Fotbal?
  Florin Buțurcă- Contactul meu direct cu Federatia Canadian de Fotbal a fost din 2012 pina in 2015 cind am fost Fitness Instructor pentru arbitrii la Nivel National cind supervizam si testele fizice ale arbitrilor.
  GNV- Cine te a incurajat sa candidezi la presedentia federatiei?
  Florin Buțurcă- Oamenii de fotbal care vor schimbare si care nu cred in actualul sistem. In ultimiii 10 ani Federatia Canadiana a pierdut mai mult de 70000 de membrii. Nu este un mediu de FAIR-PLAY si RESPECT iar oamenii nu sunt interesati de fotbal din aceste motive.
  GNV- A fost a doua oara cand candidezi? Cum au decurs alegerile de sambata 21 noiembrie?
  Florin Buțurcă- Inainte de alegeri nu a iesit nici un cuvint in presa despre aceste alegeri si despre candidati. Alegerile de simbata au fost ok. Nu s-a spus nici macar numarul de voturi cite a avut fiecare. Aici nu prea exista transparenta. Totul este secret. Din pacate numarul de voturi nu este echitabil iar echipele de fotbal din MLS au mai putine voturi decit provincille, desi cluburile fac munca profesionista.
  GNV- Dezamagit? Care a fost programul tau?
  Florin Buțurcă- Nu sunt dezamagit. Asta este viata. Sunt o persoana care nu se descurajeaza asa usor. Pentru mine aceasta candidatura a fost pentru binele fotbalului, voiam doar sa contribui la dezvoltarea lui. De altfel unele din ideile mele expuse in prezentari au fost puse in aplicare de catre Federatia Canadiana. Chiar daca nu am fost ales presedinte, unele idei sunt preluate. Ma bucura acest lucru. Programul meu a fost unul bazat pe creare unui mediu de FAIR-PLAY SI RESPECT unde membrii sa fie mindrii ca fac parte din acesta Federatie, ceea ce nu este cazul acum. Din cauza mediului actual, talentele nu ies la iveala.
  GNV- Pe ce pun ei bazele? Competitiiile interne cum sunt? Nationala n a mai fost la mondiale din 86?
  Florin Buțurcă : Ei sunt inca la nivelul de amatorism. Din 2019 au reusit cu ajutorul FIFA sa aiba o Liga Nationala pentru baieti, insa salariile oferite sunt sub media salariilor din Canada. Din pacate nu au nici macar o Liga Nationala pentru fete desi echipa feminina nationala este in top datorita unor jucatoare de exceptie. Canada va organiza alaturi de SUA si Mexic, Cupa Mondiala din 2026. Ei spera ca atunci se fie un boom in Canada si oamenii sa vina catre fotbal.
  GNV -Cum e finantarea? Fotbalul e in umbra hocheiului si a baschetului!
  Florin Buțurcă- : Finantarea lor principala vine de la membrii (afilierea anuala) , guvern si FIFA. Finantarea din parte sponsorilor nu este una consistenta.Ei sunt in umbra hocheiului si a baschetului din cauza amatorismului și atât. Ar putea mult mai mult…
  GNV- Care sunt vedetele lor?
  Florin Buțurcă- Vedetele lor sunt Christine Sinclair la fete si Alphonso Davies – Bayern Munich la baieti
  GNV- Mai ți legătura cu fotbalul romanesc?
  Florin Buțurcă- Citesc presa sportiva din Romania in fiecare zi. Sunt la curent cu fotbalul românesc. Țin legatura si cu fosti colegi din arbitraj.
  GNV- Îți e dor de România?
  Florin Buțurcă- Dorul de Romania exista tot timpul. Traim in Canada insa suntem nascuti in Romania. Vin in tara de cite ori am prilejul. Anul trecut am venit in tara si am fost la Herculane. Avem o tara foarte frumoasa.
  GNV-Ce ti mai amintesti cu placere din perioada in care ai activat la Satu Mare?
  Florin Buțurcă- Perioda in care am activat la Satu-Mare a fost una plina de satisfactii si realizari. Imi aduc aminte cu mare placere de multe din meciurile arbitrate atit la nivel judetean cit si la nivel national. Era o perioada cu multe meciuri interesante si atractive.
  GNV- Familia? Ce faci in timpul liber? Cum e sa fi roman in Canada?
  Florin Buțurcă- Familia este cea mai importanta pentru mine. Anul acesta am sarbatorit 25 de ani de casatorie. Cind am venit in Canada fiica mea avea 5 ani, iar acum are déjà 22 ani.
  Avem 2 cateluse extraordinare si ne petrecem mult din timp alaturi de elle. In rest, in timpul liber facem sport, citim, vizionam meciuri de fotbal sau facem plimbari. In general noi romanii avem o imagine foarte buna in Canada. Ne facem treaba acolo unde suntem.
  GNV- Un gând pentru fostii tai colaboratori de la AJF Satu Mare!
  Florin Buțurcă- In primul rind le doresc tuturor multa sanatate si sa stie ca nu i-am uitat. In conducerea AJF Satu Mare sunt fosti colegi cu care am lucrat si in care am incredere ca fac treaba foarte buna.

   

   

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img