More


  Titanii Bach și Mozart percepuți de simțul tactil al Monicăi Florescu

  - Advertisement -
     Joi, 5 noiembrie, de la ora 18 30, abonamentul cu numărul 13 ne va permite să ne răsfățăm la o nouă seară de muzică de foarte bună calitate. Vor încerca să ne vrăjească bagheta magică a șefului de  orchestră Ștefan Novak și clavecinul pianistei Monica Florescu.

     Așa cum reiese și din titlu vom asculta Wolfgang Amadeus Mozart și Johann Sebastian Bach. Mai precis: „Serenada Gran Partita”, compoziția cu numărul 361 a compozitorului austriac din Salzburg, conform catalogului Köchel cu titlul oficial „Serenada nr. 10 în Si bemol major pentru 12 suflători și contrabas Gran Partita”, respectiv „Concertul pentru clavecin și orchestră în re minor” catalogat ca și compoziția 1052 din vasta operă a compozitorului german din Eisenach.

     Născută în București, pianista Monica Florescu are o traiectorie amplă în domeniul interpretării muzicale, cunoscuta ca pianist concertist dar și ca muzician de camera, susținând concerte în toată lumea. Debutează la 8 ani pe scena Ateneului Roman ca laureata a concursurilor naționale. Absolventa a doua Universități de Muzica (din București și din Anvers Belgia), și-a desfășurat activitatea în decursul anilor în mai multe locuri precum Belgia, România și Mexic. 

   

      Fondează în 2002, alături de violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev, Spirale Piano Trio, grup de muzica de camera care desfășoară o intensa activitate pe plan internațional (Belgia, Franța, Olanda,Germania, România, Mexic, Spania, Suedia, Elveția, Anglia). Este o prezență constanta a unor săli de concerte precum Palais des Beaux Arts si Flagey la Bruxelles, De Bijloke în Gent si De Singel Anvers, Belgia ,CNA Mexico City (Centro Nacional de las Artes),Teatro Esperanza Iris, Tabasco si Teatro J.Clavijero, Veracruz, Mexic.
     Este laureată a unor competiții internaționale printre care : Concursul Intrrnational “Lorry Wallfish” si Premiul « George Enescu » pentru cea mai buna interpretare a unei lucrări de Enescu, precum si Premiul « Remember Enescu » în cadrul Concursului “Mihail Jora”, este finalista a Concursului Maria Canals 55th Internațional Competition in Barcelona 2009. Între anii 2012-2014 este invitata în Mexic ca membra a juriilor internaționale pentru concursuri de pian și muzica de camera.

  Efectuează înregistrări pentru: Radio România, București, concertează Live pentru TVT Tabasco Television Villahermosa, Mexic și înregistrează CD la Aliud Records, Skarster Music Investments Olanda: Spirale Piano Trio cu lucrări de F. Mendelssohn-Bartholdy, D. Shostakovich, J. Van der Roost.

      Din 2015 este membră a Filarmonicii de Stat Sibiu, ca solistă instrumentistă. Inițiază in 2015 Stagiunea “Florescu-Fernandez and Friends”, la Sibiu si creează și desfășoară proiecte interdisciplinare cum ar fi Spectacolul “Peer Gynt” cu Teatrul de Balet Sibiu unde este co-producător muzical și interpretează live alături de balerini în spectacol.

       Despre dirijorul Filarmonicii sătmărene Dinu Lipatti, Ștefan Novak, am mai scris. Născut la data de 25 aprilie 1973 în localitatea Pâncota, județul Arad. A început să studieze muzica la vârsta de 6 ani cu un violonist amator, a continuat la Școala Generală cu profil de Artă din Arad și Liceul de Muzică din Cluj-Napoca. Este licențiat la două facultăți ale Academiei de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca, în anul 1997 la Facultatea de Interpretare Muzicală, specializarea Violă, și în anul 2003 la Facultatea Teoretică, specializarea Dirijat Orchestră, iar în anul 2006 finalizează studiile de masterat la specializarea Stilistică Dirijorală. În tot acest timp a mai participat la cursuri de dirijat din țară și străinătate. După un an petrecut la Filarmonica de Stat din Târgu-Mureș  ca și instrumentist-violă, din toamna anului 1996 devine membru al Orchestrei simfonice sătmărene ca și artist instrumentist și începând cu stagiunea 2004-2005 ca și dirijor.

  Gruiță Ienășoiu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img