More


  Parastas după profesorul Teodor Curpaş

  - Advertisement -

  Prietenii și apropiații celui care a fost omul de cultură, de sport, gazetarul și profesorul Teodor Curpaș au ridicat, duminică, un parastas la 40 de zile după trecerea acestuia în eternitate. Parastasul la 40 de zile de la decesul lui Teodor Curpaș a avut loc la Biserica Ortodoxă Nașterea Preacuratei Fecioare Maria din Vetiș, în curtea căreia fostul nostru coleg de la Gazeta de Nord-Vest și Nord Vest TV este înmormântat.

  Slujba de ieri a fost oficiată de preotul paroh, Chirilă Almon Gheorghe, și de preotul Viorel Pașca.

  Teodor Curpaș, unul dintre cei mai importanți oamenide cultură ai județului

  În cuvântul lor, de la sfârșitul slujbei de ieri, cei doi preoți au vorbit de sărbătoarea care urmează, și anume nașterea Mântuitorului nostru Isus Hristos, dar și despre omul și personalitatea domnului profesor Teodor Curpaș. Omul pentru care întreaga biserică ortodoxă din Episcopia Maramureșului și Sătmarului a vărsat o lacrimă la 40 de zile de la trecerea lui în eternitate. Desigur, domnul profesor a fost unul din cei mai mari promotori ai bisericii ortodoxe din județ, atât prin emisiunea dumnealui, Glasul Bisericii de la Nord Vest TV, emisiune în care prezenta activitatea fiecărui preot din Episcopia noastră, prin materialele frumoase scrise în Gazeta de Nord-Vest, dar și prin prietenia și dragostea dumnealui pentru ortodoxie și biserică. Vorbea atât de frumos despre preoți, dar și despre cei trei ierarhi ai bisericii ortodoxe din județ: Înalt Prea Sfințitul Părinte Iustinian Chira, Înalt Prea Sfințitul Părinte Iustin Sigheteanul și Înalt Prea Sfințitul Părinte Timotei Bel.
  Acesta a fost numit, pe bună dreptate, de către părintele Chirilă Almon Gheorghe, părintele paroh al Bisericii Ortodoxe Nașterea Preacuratei Fecioare Maria din Vetiș, unul dintre cei mai mari oameni de cultură, profesor, personalitate pe care județul nostru i-a avut.

  Cuvânt de compasiune

  În numele fostului protopop de Carei, preot Marian Crainic, a preoților din jurul Tășnadului, dar cred că și a tuturor slujitorilor Sfintelor Altare de pe aceste meleaguri, ne exprimăm, încă o dată, iar și iar, compasiunea noastră, la șase săptămâni de la trecerea din lume a minunatului Om Teodor Curpaș, adânc implicat în refacerea sănătății culturale, morale și spirituale a tuturor sătmărenilor. Cuvintele, regretele și lacrimile sunt prea puține pentru a exprima durerea pentru pierderea acestui mare Om. Potrivit tradiției, împărat Alexandru cel Mare, când a simțit simțământul filozofului Diogene, care umbla, în plină zi, cu lămpașul aprins în mână, „în căutarea unui Om cinstit” ar fi rostit: ”Dacă nu eram Alexandru, aș fi vrut să fiu Diogene”. Cred că și eu, dacă nu eram Marian Crainic, aș fi dorit să fiu Teodor Curpaș, omul care a bătătorit întreg județul, cu Televiziunea Nord-Vest TV, bătând la poarta Bisericilor, instituțiilor, primăriilor, ca să caute oameni, dar nu orice oameni, ci: Oameni cu fapte, oameni jertfitori pentru neam și țară, că de aceștia ducem lipsă. Poate că a plătit acest timpuriu tribut morții, tocmai pentru jertfa depusă spre asanarea multor greșeli, păcate și năravuri ale lumii în care trăim și care ne stresează pe toți, ne istovesc peste măsură, lucru ce pare că încă n-avem putere a-l schimba. De aceea merită acum, ca și amintire pentru sufletele noastre, să-i dedicăm un pic de rugăciune aparte, cu care cred că a plecat:

  Dă-mi, Doamne, durerile toate
  Și lasă-mă fără de dor,
  Dar fă măcar un pic de dreptate
  Țării noastre și dragului nostru popor.
  În veci să fie pomenirea lui!
  Pr. Marian Crainic



  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img