More


  Ziua Nationala, sarbatorita la Carei

  - Advertisement -

   Marți, 1 decembrie 2020, cu ocazia Zilei Naționale a României, Primăria municipiului Carei a depus o coroană de flori la Monumentul Ostașului Român din Carei, în memoria celor care s-au jertfit pentru înfăptuirea idealurilor naționale.

  Din partea Primăriei au fost prezenți dl. Kovács Eugen, primarul municipiului Carei și dl. Bogdan Georgescu, directorul Direcției de Cultură.

  Cu ocazia Zilei Naționale a României, atât la 1 decembrie, cât și în perioada premergătoare acestei zile, Direcția de Cultură a municipiului Carei a organizat o serie de evenimente, majoritatea desfășurate în mediul On-line:

  Marți, 24 noiembrie a fost lansată campania campania de promovare online a Zilei Naționale „Trimite o felicitare țării tale!”.

  Joi, 26 noiembrie 2020, la Castelul Karolyi din Carei, a fost deschisă expoziția Direcției de Cultură Carei, cu reproduceri fotografice reprezentând atât marile personalități care au contribuit activ la înfăptuirea statului național unitar român, cât și delegații la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1918 din Cercul Electoral Careii Mari.

  Expoziția cuprinde imagini cu: Regele Ferdinand I, Regina Maria, Iuliu Maniu, Iuliu Hossu, Vasile Lucaciu, Miron Cristea, Pantelimon Halippa, Vasile Goldiș, Ion I. C. Brătianu, Ștefan Cicio-Pop și cu delegații din Carei la Marea Unire: Cornel Popp, Corneliu Abrudan, Valentin Vanca, Demetriu Coltău, Romul Marchiș, George Indrea.

  Au mai fost expuse o copie a Credenționalului din zona Careiului, o listă cu numele celor aleși în „Consiliul Național Român” al plășii Carei și consiliile naționale române comunale, în cadrul Adunării populare din 18 noiembrie 1918 din Sala Mare a Primăriei și alte imagini reprezentative pentru Marea Unire.

  Expoziția poate fi vizionată până la mijlocul lunii decembrie, de marți până duminică, între orele 9-16.

  Celor pasionați de muzica corală, Direcția de Cultură Carei le-a oferit posibilitatea vizionării online a unui spectacol coral, care a avut loc cu ocazia Zilei Naționale a României în anul 2016, la Castelul Károlyi, la care au participat: Corala bărbătească Armonica, Corul Bisericii Ortodoxe Sf. Dimitrie din Carei și Corala Preoțească a Protopopiatului Ortodox Român Carei, formația de dansuri Club Dance și recitatori de la Centrul Cultural Carei. Dirijori: Ioan Tordoi, Leontina Roșca, Mariana Vulcan. Instructori: Cătălina Curceanu și Adrian Ștefănuți (prezentator). Organizator: Bogdan Georgescu.

   

  Vineri, 27 noiembrie 2020, cu ocazia Zilei Naționale a României, reprezentanți ai Direcției de Cultură a municipiului Carei au depus coronițe cu panglici tricolore la busturile sau plăcile comemorative ale unor personalități românești, amplasate în municipiu, în semn de omagiu pentru contribuția adusă la emanciparea spiritului românesc și păstrarea identității naționale.

  Începând de vineri, 27 noiembrie 2020, Cu ocazia Zilei Naționale a României, Direcția de Cultură Carei a pus la dispoziție online un montaj video cu secvențe din spectacolele omagiale organizate la Carei, de 1 Decembrie, în anii 2018 și 2019, avându-i ca protagoniști: Ansamblul Iedera, Ansamblul Ceatăra, Magic Dance, Club Dance, Corul Seminarului Teologic Ortodox Român Sf. Iosif Mărturisitorul din Baia Mare, Corul bărbătesc din Finteușu Mare, Ansamblul ”Mugurelul” din Câmpia Turzii, Petrică Mureșan, Marius Ciprian Pop, Adriana și Mariana Anghel.

  https://www.youtube.com/watch?v=BXA-i4QdaNQ&t=9s

  Azi, 1 decembrie se încheie proiectul online „ROMÂNI CARE AU SCRIS ISTORIE”, dedicat Zilei Naționale a României, o expoziție care se găsește pe pagina de facebook Carei-Cultură și prin intermediul căreia au fost prezentate, timp de 9 zile, 100 de personalități românești celebre: sportivi, scriitori, actori, compozitori, personalități istorice, arhitecți, pictori, inventatori și oameni de știință, sculptori și personalități militare.

  Totodată, azi, 1 decembrie a fost expusă, online, pe pagina de facebook Carei-Cultură și expoziția dedicată Zilelor Naționale ale țărilor Uniunii Europene, având tema „Festivaluri reprezentative”, expoziție ce care are ca scop cunoașterea și promovarea valorilor culturale și turistice ale țărilor membre din Uniunea Europeană. Cu această ocazie, toți cei interesați vor putea urmări zece imagini care reprezintă momente inedite din cadrul a zece Festivaluri reprezentative organizate în România.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img