More


  „Ziua Internaţională a Familiei” – simbolul nemuririi familiei tradiţionale

  - Advertisement -

  Din Enciclopedia Wikipedia am aflat că :,,Ziua Internațională a Familiei a fost proclamată de Adunarea Generală a  Organizației Națiunilor Unite în 20 septembrie 1993, cu rezoluția A / RES / 47/237, ca eveniment, cu dată fixă pe 15 mai, a fiecărui an și reflectă importanța pe care comunitatea internațională o acordă familiilor. 1994 a fost declarat ,,An Internațional al Familiei”, iar începând cu anul 1995, Ziua Familiei este sărbătorită în multe țări de pe planetă cu scopul de a sensibiliza opinia publică și de a sublinia importanța familiei, în condițiile în care oamenii au început să se îndepărteze de această instituție. La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului, propunere susținută și de Patriarhia Română, ziua de 15 mai a devenit oficial și Ziua familiei române.”

  Despre ,,Ziua Internaţională a Familiei”, Mariana Dragos – directorul general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) din Satu Mare a menţionat că :,,Familia este prima celulă esențială a societății umane, iar ziua de 15 mai este o zi simbolică, în care vorbim despre comuniune, despre iubire și toleranță, axându-ne pe valori importante, precum încrederea și respectul. În societate, trebuie să protejăm familia, să combatem toate formele de violenţă în familie, și să ne concentrăm toate energiile pentru educația și formarea copiilor și rolul fundamental pozitiv al familiei în progresul social. Anul acesta, Ziua Internațională a Familiei s-a concentrat pe impactul noilor tehnologii asupra bunăstării familiilor, iar pandemia de COVID-19 a arătat influența acestora atât în procesul de muncă, dar și în educația copiilor și în comunicare. Din păcate, anul trecut am avut o creștere a numărului de cazuri de violentă domestică, în contextul pandemiei de COVID-19. Este un semnal de alarmă, îngrijorător, care arată amploarea fenomenului violenței în familie, asupra membrilor acesteia, asupra femeilor și a copiilor în special. Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA) din România, își concentrează întreaga activitate în jurul conceptului de familie, pentru că suntem interesați în special de binele copiilor și pentru că ne dorim ca aceștia să trăiască și să se dezvolte în interiorul familiei, într-un mediu echilibrat și care să le ofere dragoste și protecție”.

  Familia are un rol esenţial şi în asigurarea şi îmbunătăţirea sănătăţii copiilor, prin suport afectiv, îngrijire, vaccinare preventivă sau tratament când sunt bolnavi. În schimb, politicile publice şi programele sociale trebuie să-i asiste efectiv pe părinţi să-şi poată îndeplini acest rol şi trebuie să crească sprijinul financiar acordat familiilor, în special a celor aflate în dificultate sau situaţii vulnerabile. Prin măsuri, cum sunt alocaţiile pentru copii sau ajutoarele acordate condiţionat, dacă părinţii le asigură copiilor o îngrijire preventivă sau dacă îi trimit la şcoală, s-a constatat îmbunătăţirea stării de sănătate a copiilor şi a rezultatelor lor şcolare. De asemenea, politicile publice legate de timpul de muncă au impact asupra sănătăţii tuturor membrilor familiei, şi în special a noilor născuţi, ca şi concediul plătit pentru îngrijirea copilului. Concediul de maternitate dă posibilitatea mamelor să alăpteze, ceea ce duce la riscuri mai mici de îmbolnăvire a nou-născuţilor, şi chiar şi a mamelor, iar concediul paternal ajută taţii să aibă relaţii mai apropiate de copiilor lor şi să-şi asume mai multe responsabilităţi în familie.

  Cuvinte înţelepte dedicate Familiei: “Iubirea răspunde la toate întrebările: iubirea aduce prunci, care dau valoare nemaipomenită căsniciei – zâmbetul lor – şi creează unitate nezdruncinată familiei…- părintele Arsenie Papacioc; Dacă vrei să schimbi lumea, du-te acasă și iubește-ți familia – Maica Tereza; Familia este locul în care minţile vin în contact una cu cealaltă. – Buddha; Familia este cel mai important lucru din lume. – Prinţesa Diana; Îți dai seama cât datorezi părinților numai atunci când ai și tu un copil. – Anonim; Familia e o frânghie ale cărei noduri nu se desfac niciodată. – Proverb spaniel; O familie fericită nu este altceva decât un Rai timpuriu – George Bernard Shaw; Familia este asocierea stabilită în mod natural pentru satisfacerea nevoilor zilnice ale omului. – Aristotel; Familia este biserica de acasă. – Sfântul Ioan Gură de Aur”.

  Dumitru Țimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img