More


  Destinaţii de weekend. Cascada Vălul Miresei , locul de o grandoare şi sălbăticie aparte

  - Advertisement -

  Cascada Vălul Miresei, cunoscută și sub denumirea de Răchitele, este situată în localitatea cu același nume, din comuna Mărgău, județul Cluj. Căderea de apă se regăsește în mijlocul naturii și este o adevărată oază de relaxare.

  Pe Valea Stanciului, se găsește impunătoarea cascadă ce este considerată una dintre cele mai frumoase cascade din România având o căderea de apă este de peste 30 de metri,

  Vălul Miresei este o cascadă în două trepte de o grandoare şi o sălbaticie aparte, fiind cea mai reprezentativă cascadă din Munţii Apuseni. Se află la o altitudine de 1000 de metri și cele două trepte totalizează o diferenţă de nivel de cca. 30 m. La baza treptei de sus există o scobitură în adâncă cu diametrul de 10 m, care asigură dispersia apei, care seamănă cu un voal.

  Legenda locului spune că în vremuri de mult apuse, o mireasă a căzut de pe stâncile abrupte din zona unde este cascada, iar voalul ei a rămas agățat pe stânci. Șocați de tragicul accident, nuntașii s-au oprit în zona cu pricina și au început să plângă zile la rând până când s-a format o cascadă.

  Un alt lucru interesant mai puțin știut despre locuitorii din comuna Mărgău este faptul că aceștia au propriul lor grai cunoscut drept limba gomoțască sau gumuțască. Geamgii din zonă, fiind vestiți pe timpuri, au inventat o limbă care putea fi înțeleasă doar de locuitorii din împrejurimi, iar acum această limbă se știe că este unicul argou rural din România. De-a lungul anilor, meseria de geamgiu nu s-a mai practicat, și odată cu dispariția acestui meștesug, s-a pierdut și limba. În prezent mai există doar câteva familii care o pot vorbi.

  Acces facil până la Răchiţele

  Sătmărenii pot ajunge foarte uşor la Răchiţele, distanţa pe cel mai scurt drum, aproximativ 160 de km, putând fi străbătută în două ore şi jumătate. Urmând traseul Satu Mare – Ardud – Sărmăşag – Şimleul Silvaniei – Vârşolţ – Crasna – Cizer, se atinge Drumul European E 60 la Ciucea. De aici, turiştii au două variante. Una dintre acestea este să ruleze pe E60 până la Bologa, de unde să vireze la dreapta pe Drumul Judeţean 103 H spre Săcuieu – Rogojel – Schind Frăsinet – Răchiţele. A doua variantă presupune rularea pe E60 până la Huedin, de unde se virează la dreapta pe Drumul Naţional 1R spre Sâncraiu şi Calata. Imediat după ieşirea din Calata, se virează la dreapta pe Drumul Comunal 108 C pe traseul Buteni – Ciuleni – Mârgău – Schind Frăsinet şi Răchiţele. În ambele variante, fie că este vorba despre drumuri judeţene sau drumuri comunale, arterele de circulaţie sunt bune, se poate circula uşor până în Răchiţele. De asemenea, la fiecare intersecţie sunt amplasate indicatoare rutiere cu localităţile care urmează, doar că lipsesc aproape în totalitate indicatoarele rutiere spre cascadă. De la Huedin la Răchiţele este doar un singur astfel de indicator.

  Recent au fost asfaltați și cei 5 km de drum de acces de la Răchiţele la Cascada Vălul Miresei, pe cheile Văii Stanciului. Astfel că acum accesul este simplu și ușor. În circa 5 minute se poate ajunge cu maşina. Pe tot parcursul drumului, de la E60 până la Răchiţele, turiştii sătmăreni se pot bucura de frumoasele peisaje oferite de Munţii Apuseni, în special de Muntele Vlădeasa care domină zona.

  Însă în momentul în care turiştii ajung la Cascada Vălul Miresei, rămân foarte impresionaţi de frumuseţea acesteia. Vuietul cascadei se aude din depărtare, iar înălţimea şi felul în care se dispersează apa în cădere este mirific şi dă cascadei un aspect mistic.

  De la cascada, amatorii de drumetii pot urca pe jos, pe un traseu marcat la Lespezile Albe, unde exista un punct panoramic asupra întregii vai si inclusiv a Masivului Vladeasa. Turistii echipati corespunzator, experimentati sau însotiti de ghid autorizat pot să urmeze numeroasele trasee care urcă pe masivul Vlădeasa, sau pot vizita peşterile turistice neamenajate, însă doar însotiţi de persoane autorizate.

  Nicolae Ghișan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img