More


  GALERIE FOTO. Vineri, 21 mai a avut loc comemorarea eroului necunoscut de la Cean

  - Advertisement -

  Vineri, 21 mai, de Sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, Asociaţiile rezerviştilor militari din Satu Mare au continuat seria activităţilor de comemorare a eroilor căzuţi şi înmormântaţi pe raza judeţului nostru în cele două războaie mondiale, sub patronajul Instituţiei Prefectului judeţului Satu Mare şi al Consiliului Judeţean Satu Mare.

   

  La Cean, unde, în urma Hotărârii Consiliului Local Săuca nr. 18 din 2021, ziua de 21 mai a fost stabilită ca dată anuală a comemorării eroului român ce-şi doarme somnul de veci în pădurea de la limita judeţelor Satu Mare şi Bihor.

  Din capul locului trebuie menţionată buna colaborare dintre comunele Săuca (Satu Mare) şi Boianu Mare (Bihor), ambii primari, Marian Gheorghe şi Bandula Ioan, fiind prezenţi la eveniment. Mai mult, ceremonialul religios, care a inclus şi ridicarea unui parastas în memoria eroului omagiat, dar şi al tuturor ostaşilor români ce şi-au dat viaţa pentru ţară, a fost oficiat de preoţii parohi din Cean (SM), Păgaia şi Boianu Mare (ambele BH).

  După intonarea Imnului Naţional şi oficierea serviciului religios, au luat cuvântul: Valer Beşeni, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, Florian Găzdac, consilier Relaţii cu publicul în cadrul Prefecturii Satu Mare, care a transmis mesajul prefectului Alfater Tamas, primarul comunei Săuca, Marian Gheorghe şi colonel (r) Iosif Pordea, preşedintele A.N.C.M.R. din MAI – filiala Satu Mare.

  Acesta din urmă a prezentat un material sinteză, provenit de la Muzeul Judeţean Satu Mare, privind contextul politic şi militar, atât de la începutul cât şi de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, în care România a fost silită să accepte decizii contrare interesului naţional, impuse cu precădere de Uniunea Sovietică, însă cu acordul expres sau tacit al celorlalte 3 mari puteri învingătoare, respectiv Marea Britanie, Franţa şi Statele Unite ale Americii.

  A urmat depunerea de coroane şi jerbe de flori din partea:

  -Instituţiei Prefectului Judeţului Satu Mare, Consiliului Judeţean Satu Mare, al instituţiilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi al asociaţiilor rezerviştilor militari din M.Ap.N., M.A.I. şi S.R.I;

  -Primăriei şi consiliului local Săuca;

  -Primăriei şi consiliului local Boianu Mare;

  -Primăriei şi Consiliului local Santău;

  -Direcţiei pentru Cultură a judeţului Satu Mare.

  Menţionăm că la eveniment au participat reprezentanţi ai Centrului Militar Judeţean, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţiei de Frontieră, Serviciului Român de Informaţii şi Penetenciarului Satu Mare. Mormântul eroului a fost gardat de către doi militari din cadrul Inspectoratului Judeţean de jandarmi Satu Mare.

  Manifestarea s-a încheiat cu o masă câmpenească, servită într-o poiană splendidă, situată în imediata vecinătate a mormântului eroului comemorat.

  Este de apreciat faptul că, recent, placa cu inscripţia „EROU NECUNOSCUT” a fost înlocuită de către Primăria Săuca, iar bordura şi gardul din fier forjat ce împrejmuiesc mormântul se află într-o stare bună, ceea ce denotă preocupare din partea autorităţilor locale pentru păstrarea în condiţii decente a locului de veci al acestui erou. Este un lucru frumos, îmbucurător şi cu atât mai lăudabil cu cât, deşi aflat într-o zonă la limita între două comune din judeţe diferite, nu a fost dat uitării, de-a lungul timpului, de către niciuna din ele. Astfel, din afirmaţiile mai multor persoane, rezultă că la căpătâiul acestui ostaş se adunau, încă de prin anii 50, autorităţile, cadrele didactice şi locuitorii din satele învecinate, în principal Cean şi Păgaia, de 9 mai, Ziua Victoriei, dată la care înainte de 1989 se sărbătorea Ziua Eroilor, totul încheindu-se cu o petrecere prietenească în aer liber: copii, tineri, maturi şi bătrâni.

  Mulţumim tuturor celor implicaţi într-un fel sau altul în organizarea evenimentului, precum şi celor ce au onorat cu prezenţa acest moment de suflet, de cinstire şi adâncă plecăciune în faţa jertfei eroilor neamului care ne-au dăruit o ţară, o patrie pe care suntem şi noi datori să o ducem spre bunăstare, în pace şi bună înţelegere cu toate popoarele!

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img