More


  Istoria „Fraților Princz”, una dintre cele mai importante întreprinderi din Sătmarul interbelic

  - Advertisement -

  Producţia Turnătoriei de fier şi fabrica de maşini „Fraţii Princz” avea ca obiective principale reparaţia de vagoane şi locomotive pentru C.F.R., fabricarea de instalaţii pentru morărit, de utilaje speciale pentru fabricile de ulei, maşini agricole şi diferite piese pentru maşini-unelte.

  Această societate a fost înfiinţată în anul 1906, fiind proprietatea familiei Princz. Până în anul 1920, fabrica a lucrat cu 18 – 20 muncitori şi cu 20 de ucenici, dispunând doar de o singură hală. Începând cu anul 1921, întreprinderea a încheiat un contract cu C.F.R. pentru repararea locomotivelor pentru linie îngustă, iar mai târziu pentru ecartament normal.

  În anul 1928 fabrica, pe baza unui contract încheiat cu firma Warschalovski, Eisse et Co. din Viena, a trecut la producţia vaselor emailate de uz casnic, cumpărând licenţa acesteia pentru fabricarea vaselor emailate. Producţia ei de 60 vagoane de vase anual a permis aproape în întregime satisfacerea nevoilor interne ale ţării. Fabrica Fraţii Princz, care deja în anul 1923 realizase un profit net de 177.551 lei, având în jur de 200 salariaţi, lucra în anii următori cu 600 – 800 de muncitori.

  Din anul 1921 şi până în anul 1926, întreprinderea a lucrat cu 480 – 500 de muncitori şi, în acelaşi timp, a construit încă o hală dotată cu maşini şi utilaje noi. În anul 1926, firma s-a transformat în societate anonimă cu denumirea „Turnătorie de fier şi fabrică de maşini Fraţii Princz. Societatea şi-a continuat activitatea şi în perioada celui de-al doilea război mondial, executând, pe lângă vase emailate, şi diferite piese pentru tancuri, camioane şi proiectile pentru aruncătoare, adaptându-şi pragmatic producţia pentru economia de război. Se lucra şi în această perioadă cu circa 600 de muncitori, activitatea extinzându-se într-o nouă hală pentru atelierul de prese.

  În octombrie 1944, fabrica a fost bombardată şi distrusă aproape complet. După eliberare, s-a trecut la dezafectarea şi repararea utilajelor, iar în intervalul iulie 1945 – 1947, s-a efectuat reconstruirea întreprinderii, trecându-se la fabricarea vaselor emailate din tablă. La 11 iunie 1948, data naţionalizării, întreprinderea avea 305 muncitori. Ea continuă să funcţioneze până astăzi sub diferite denumiri: „1 Septembrie”, „23 August”, „Samus” şi în prezent „Electrolux” (proprietate a renumitului concern suedez), având reputaţia de cel mai bun constructor de aragaze din ţară.

  Nicolae Ghișan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img