More


  FOTO.Turist SALVAT de pe munte de SALVAMONTIȘTII sătmăreni

  - Advertisement -
  în zona montană a județului, la peste 1000 m altitudine, iarna cu greu se lasă dusă. Pe lângă zonele de creastă și vârfurile Muntele Mic, Pietroasa, Rotundu și Buian, unde văntul rece, prezența zăpezii și vremea schimbătoare pot cauza probleme, mai trebuie ținut cont și de văile adânci cu orientare nordică unde acumulările de zăpadă se topesc mai greu și fac deplasarea mai dificilă.
  Dacă echipamentul montaniardului încă este adaptat sezonului rece, atunci de principiu nu vor apărea probleme în cazul unor ture mai lungi, de anduranță. Dar dacă pornești la drum echipat cu ,,teniși” pantaloni și bluză sport s.ar putea la un moment dat să întâmpini necazuri. Mai mult, lipsa unui rucsac cu cele necesare pe munte respectiv parcurgerea unui traseu nemarcat și necunoscut, bazat doar pe harta din telefon poate crea neplăceri serioase atât persoanei în cauză căt și grupului din care face parte.
  Un astfel de caz a fost rezolvat de către salvamontiștii sătmăreni prin recuperarea unui turist rătăcit în apropiere de Piatra Strungii, pierdut de grupul cu care a pornit în drumeție din Blidari către Vf Pietroasa.
  În momentul în care și-a dat seama de dificultatea situației, acesta a solicitat sprijin prin SNUAU 112, iar echipa SPJ Salvamont SM a intervenit cu 5 salvatori pentru gasirea, stabilizarea si transportul până la echipajul SMURD care l-a preluat pt investigații suplimentare.
  Durata totală a intervenției a fost de cca 3 ore, identificarea rapidă în teren a apelantului fiind facilitată de profesionalismul operatorilor din cadrul serviciului SNUAU 112 care au oferit coordonatele exacte ale victimei, ușurând semnificativ munca salvatorilor.
  Mulțumim pe această cale, STS România care ne asigură sistemul performant de comunicații în zona montană, operatorilor SNUAU 112, ISU „Someș” Satu Mare și nu în ultimul rând partenerului nostru Makita România!#makitaromania
  În încheiere, reamintim tuturor pasionaților de drumeții montane, să țină cont de necesitatea unui echipament adecvat traseului, anotimpului și zonei montane vizate!
  Mulțumiri colegilor salvamontiști Lișcă John, Lohan Mihai, Ciocan Petrică și Drăguș Mihai.
  …pe cărări de munte…mereu alături de dvs!
  SPJ Salvamont- Alex. Costin


  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img