More


  Horia Colibășanu s-a aflat a noua oară la peste 8000 de metri

  - Advertisement -

     Premieră românească în Himalaya: Horia Colibășanu a urcat pe Kangchenjunga, „vârful neatins”. Sâmbătă, 7 mai,, în jurul orei 12 (ora României), alpinistul Horia Colibășanu a reușit, în premieră pentru alpinismul românesc, să urce pe vârful Kangchenjunga (8586 m.), al treilea munte ca înălțime de pe planetă, fără oxigen suplimentar și fără ajutor din partea șerpașilor.

     Horia Colibășanu a transmis vestea reușitei prin telefonul-satelit după ce începuse deja coborârea. Traseul a fost foarte lung și obositor, a mai spus sportivul, aflat în drum spre Tabăra 4 a muntelui (de la 7600 de metri). Acolo îl așteptau colegii de expediție, românul Marius Gane și slovacul Peter Hámor, care renunțaseră la ascensiune cu 200 de metri înainte de vârf.

     Ascensiunea a durat patru zile, fiind precedată de trei săptămâni de aclimatizare și echipare a rutei. Kangchenjunga era singurul munte de peste 8000 de metri neatins până acum de români. Horia Colibășanu a făcut prima încercare de ascensiune pe Kangchenjunga în urmă cu 10 ani, când a ajuns la aproximativ 8400 de metri.

     Sportivul din Timișoara își trece în palmares al nouălea „optmiar” din cei 14 ai planetei. Kangchenjunga este unul din cei mai dificili munți din Himalaya, cu o rată foarte ridicată a mortalității, de 29,1 %. A păstrat până astăzi reputația de “vârf neatins”. Din respect pentru credințele localnicilor, niciun alpinist din primele două expediții reușite nu a pus piciorul pe cel mai înalt punct al muntelui sacru, oprindu-se cu câțiva metri înainte de cota maximă.

     Horia Colibășanu a participat la 23 de expediții internaționale de-a lungul carierei, fiind românul cu cele mai mari performanţe în alpinismul de altitudine, cu nouă “optmiari” urcați. Este în continuare singurul român care a ajuns pe K2, Annapurna și Dhaulagiri, trei dintre cei mai periculoși cinci munți din lume. A fost distins cu medalia de aur pentru Merit Sportiv din partea guvernului Navarrei și cu “Spirit of Mountaineering” (Piolets d’Or, 2009) din partea British Alpine Club, cel mai vechi club montan din lume. În 2017 a primit cea mai importantă distincție pe care o poate acorda președintele României: Ordinul Național “Steaua României”, grad de Cavaler.

   

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img