More


  Cele mai frumoase peșteri din apropierea Sătmarului

  - Advertisement -

  În zilele acestea caniculare, departe de zumzetul orașului, credem că cea mai potrivită escapadă ar fi să vizitați răcoroasele peșteri care se află în județele vecine Sătmarului.

  Există o mulțime de peșteri ce fascinează încă de la primii pași pe care îi faci înăuntrul lor și care se află la numai câteva ore distanță de Satu Mare. Vezi în rândurile ce urmează care sunt cele mai frumoase peșteri din apropiere.
  În localitatea Chișcău, la baza Munților Bihorului, se află Peștera Urșilor ( 217 km de Satu Mare, 3 ore de mers cu mașina) ce măsoară o lungime de 1.500 de metri, din care 800 de metri sunt amenajați pentru vizitatori. Înăuntrul acestei peșteri, pe lângă formațiunile spectaculoase de stalactite și stalagmite ce au creat un decor aparte, vizitatorii pot observa și oseminte de Ursus Spelaeus, specia care a dispărut cu 12.000 de ani în urmă. Aceste elemente sunt întâlnite în cele trei galerii ale peșterii – Galeria Emil Racoviță, Galeria Lumânărilor și Galeria Oaselor – iar la finalul călătoriei vei putea observa un schelet de urs reconstruit.
  O peșteră care cu siguranță îți va trezi curiozitatea este Peștera cu Cristale din Mina Farcu, ce se află în zona Munţilor Pădurea Craiului, în comuna Roșia din județul Bihor ( 161 km de Satu Mare, 2 ore jumătate de mers cu mașina). Având în vedere faptul că mina a fost închisă, o mulțime de cristale au rămas neatinse, fapt ce a făcut posibilă amenajarea peșterii și inugurarea ei în 2012. Traseul din interiorul peșterii cuprinde 200 de metri de galerii miniere, ce includ și un muzeu minier și 100 de metri de galerii de peșteră, unde pot fi observate decorațiunile naturale sub formă de cristale. Acestea sunt scoase în evidență prin instalații luminoase, iar la finalul turului vei ajunge la un balcon de unde vei avea o perspectivă numai bună pentru a le admira.
  În apropiere de Peștera cu Cristale, în comuna Remetea, se află Peștera Meziad, una dintre primele obiective turistice speologice din țara noastră. Aceasta este și una dintre peșterile cu cele mai mari suprafețe ce pot fi vizitate, oferindu-ți posibilitatea de a explora 1.038 de metri. Odată intrat în peșteră vei fi surprins de grandoarea din interior, căci portalul peșterii măsoară 16 metri înălțime și 10 metri lățime, iar formațiunile de calcar, alături de stalactite și stalagmite, îți vor încânta privirea. Înăuntru se adăpostesc specii protejate de lilieci, precum și diverse organisme microscopice specifice acelui mediu. De asemenea, în galeriile peșterii au fost găsite fosile de Ursus Spelaeus.
  Peștera Scărișoara se află în Parcul Natural Apuseni, mai exact în cătunul Ghețari (226 km, de Satu Mare, 4 ore de mers cu mașina) și face parte din sistemul carstic Gheţar-Ocoale-Dobreşti, iar înăuntrul ei se găsește cel mai mare ghețar subteran din România și al doilea din sud-estul Europei. O porțiune de 260 de metri este deschisă pentru vizitatori, restul de 460 de metri fiind destinați strict pentru speologi. Vei fi fermecat încă dinainte de a intra în peșteră, căci pentru a ajunge la intrare va trebui să cobori 270 de trepte amenajate pe o zonă stâncoasă. Chiar de la intrarea în peșteră vei putea observa gheața și zăpada ce s-au format datorită sistemului de ventilație subteran ce întreține un mediu favorabil înghețului. Înăuntru vei putea admira diverse formațiuni de ghețari ce au fost denumite în funcție de formele pe care le întruchipează, precum Altarul cu Preot, Elefantul sau Cascada Înghețată. Deși unele formațiuni se topesc parțial în timpul anului, iarna revin la forma inițială, iar gheața de la suprafața Sălii Mari a peșterii datează de peste 4.000 de ani.
  O altă peșteră ce face parte din Parcul Natural Apuseni este Peştera Gheţarul de la Focul Viu, ce se află în Munţii Bihor. Compusă din două săli, peștera adăpostește un ghețar de 25 de mii de metri cubi, ce are o vârstă comparabilă cu cel de la Scărișoara. Dacă te întrebai de la ce vine numele peșterii, trebuie să știi că pe stalagmitele din Sala Mare a peșterii ajung razele soarelui, provocând reflexii ce îi dau un caracter aparte.
  Și Peștera Vadu Crișului ( 127 km de Satu Mare, 2 ore de mers cu mașina) este una impunătoare, ce are potențialul de a te purta într-o altă lume. Aceasta se află în Munții Pădurea Craiului, lângă localitatea Vadu Crişului. Un element care o face mai ușor de identificat este cascada ce se revarsă în Crișul Repede, formată de apa ce trece prin peșteră. Această apă este, de fapt, elementul care a conturat întreaga peșteră și poate fi observată în timpul vizitării, căci traseul se realizează pe pasarele metalice amplasate deasupra cursului apei. Peștera cuprinde mai multe galerii cu bolte înalte, ce ajung și până la 20 de metri. Dacă îți propui să o vizitezi trebuie să ții cont de faptul că aceasta a fost declarată monument al naturii și poate fi vizitată numai în prezența unui ghid, iar în perioade cu precipitații abundente și după topirea zăpezilor, peștera nu poate fi vizitată din cauza inundării unor galerii.

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img