More


  CHRISTUS VINCIT, CHRISTUS REGNAT, CHRISTUS IMPERAT: APOLOGIA VIEȚII

  - Advertisement -

   „Existența noastră pe Pământ este timpul inițierii în Viață: este viață, dar te conduce către o Viață mai deplină” spunea Papa Francisc în ziua de 10 august 2022, la audiența generală din Aula Paul al VI-lea din Vatican, continuând după vacanța estivă seria de cateheze dedicate bătrâneții. O temă prețioasă, care îl găsește în prima persoană pe emitent, relevând încă o dată stilul comunicativ al actualului Pontif.

        Viața este un „noviciat” aici, pe Pământ și timpul vieții pe pământ este harul acestui pasaj. Încrederea în oprirea timpului – dorința de tinerețe veșnică, bunăstare nelimitată, putere absolută – este nu doar imposibilă, ci pur și simplu delirantă.

   … pentru că „viața aceasta își găsește împlinirea numai în Dumnezeu. Suntem imperfecți de la început și rămânem imperfecți până la sfârșit. În împlinirea promisiunii lui Dumnezeu, raportul se inversează: spațiul lui Dumnezeu, pe care Isus îl pregătește pentru noi cu toată grija, e superior timpului vieții noastre muritoare. Iată de ce bătrânețea aduce mai aproape speranța acestei împliniri.” (https://www.vatican.va/content/francesco/it/audiences/2022/documents/20220810-udienza-generale.html)

             Bătrânețea este nobilă

  „… nu are nevoie să se machieze pentru a-și arăta noblețea. Poate machiajul este necesar doar atunci când lipsește nobilimea. Bătrânețea este credibilă atunci când ne invită să ne bucurăm de trecerea timpului: dar timpul trece și aceasta nu este o amenințare, este o promisiune.”(idem)

       Bătrânețea care redescoperă profunzimea privirii credinței nu este conservatoare prin natura ei, ne asigură Pontiful, infirmând ceea ce auzim în jurul nostru aievea. „Lumea lui Dumnezeu este un spațiu infinit, pentru care trecerea timpului nu mai are greutate. Și tocmai la Cina cea de Taină, Isus s-a proiectat spre acest scop, când a spus ucenicilor: «De acum nu voi mai bea din acest rod al viței de vie, până în ziua când îl voi bea iarăși cu voi în împărăția Tatălui Meu» (Mt 26,29). A privit dincolo de limită…” (idem)

             Să dăm Timpului timp

         „Dragi frați și surori, bătrânețea, trăită în așteptarea Domnului, poate deveni „apologia” completă a credinței, care dă fiecăruia un motiv al speranței noastre pentru toți (cf. 1Pt 3,15). Pentru că bătrânețea face promisiunea lui Isus transparentă, proiectându-se spre Cetatea Sfântă de care vorbește cartea Apocalipsei (capitolele 21-22). Bătrânețea este cea mai potrivită etapă a vieții pentru a răspândi vestea cea bună, că: viața este o inițiere pentru o împlinire definitivă. Cei în vârstă sunt o promisiune, o mărturie a promisiunii. Iar ceea ce este cel mai bun, urmează să vină.”

  «Anii cei mai buni sunt ce-i care au să vină»: este ca mesajul vechilor credincioși, ce e cel mai bun urmează să vină. Dumnezeu să ne dea tuturor o bătrânețe capabilă de aceasta!”.

       Pe de altă parte, un salut afectuos a fost adresat de cel de- al 266-lea Succesor al lui Petru tinerilor, prin video-mesajul adresat participanților la „Hechos 29”, în Mexic, o inițiativă importantă de evanghelizare în mediul digital.

  „Fie ca această întâlnire să vă ajute să simțiți că sunteți o comunitate, ca parte a vieții misionare a Bisericii care nu s-a temut niciodată să meargă spre noi orizonturi și frontiere și, cu creativitate și curaj, să vestească milostivirea și tandrețea lui Dumnezeu”.

        Reiterând un mesaj din recenta călătorie apostolică în Canada, Pontiful ne invită astăzi «să găsim noi modalități de a anunța esența Evangheliei celor care nu L-au întâlnit încă pe Cristos, ceea ce presupune o creativitate pastorală pentru a ajunge la oameni acolo unde locuiesc, găsind oportunități de ascultare, dialog și întâlnire».

        „Fie ca misiunea pe care o desfășurați în spațiile digitale să fie plină de umanitate. Du-te și «samaritanizează» aceste medii, pentru ca această cultură contemporană să-L cunoască pe Dumnezeu simțindu-L în tine; du-te și adu speranța lui Isus, mai ales celor care sunt mai departe, dându-le motive pentru speranța care este în ei. Cuvintele să fie însoțite de caritate, iar acea virtualitate să întărească prezența, astfel încât spațiul digital să genereze comuniunea care îl face pe Isus prezent în propria cultură.”

  (https://www.vatican.va/content/francesco/it/messages/pont-messages/2022/documents/20220806-videomessaggio-hechos29.html)

        Nu în ultimul rând, Papa Francisc își îndreaptă gândurile în această lună pentru toți micii întreprinzători, cărora le dedică intenția de rugăciune, căci „drept consecință a pandemiei și a războaielor, lumea se confruntă cu o criză socio-economică gravă. Nu ne-am dat seama încă!”. Și cei mai afectați sunt cei care nu apar pe lista marilor puteri…

         Un sfârșit de vară senin, înțelept și bun!

  Mihaela Caba-Madarasi

  Doctor în Științele Comunicării Sociale  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img