More


  CHRISTUS VINCIT, CHRISTUS REGNAT, CHRISTUS IMPERAT : Vacanța și Timpul Creației 2022

  - Advertisement -

  „Ascultă glasul creaţiei”: este tema și îndemnul Papei Francisc pentru Timpului Creaţiei din acest an. Este vorba de o perioada ecumenică ce va începe în data de 1 septembrie 2022 cu ”Ziua Mondială de Rugăciune pentru Îngrijirea Creaţiei”, zi instituită în anul 2015 de actualul pontif, care se încheie în data de 4 octombrie a.c., în sărbătoarea Sfântului Francisc de Assisi, patron spiritual al ecologiei, sfânt iubit de creștini din întreaga lume; iubit, bineînțeles, de însuși Sfântul Părinte, care a ales să-i poarte numele ca Succesor al lui Petru, pentru întâia oară în istoria Bisericii.

  Acest Timp al Creației este un moment special pentru toţi creştinii
  „pentru a se ruga şi a se îngriji împreună de Casa noastră comună. Inspirat la origine de Patriarhia Ecumenică de Constantinopol, acest timp este o oportunitate pentru a cultiva «convertirea noastră ecologică», o convertire încurajată de Sfântul Ioan Paul al II-lea ca răspuns la «catastrofa ecologică» prevestită de Sfântul Paul al VI-lea deja în 1970.


  Sfântul Părinte ne îndeamnă în mesajul din acest an ca ”Timp al Creaţiei”, să reluăm a ne ruga în marea catedrală a Creaţiei, bucurându-ne de „grandiosul cor cosmic” al nenumăratelor creaturi care cântă lui Dumnezeu laudele.
  Să ne unim cu Sfântul Francisc de Assisi cântând: „Lăudat să fii, Domnul meu, cu toate creaturile tale” (cf. Cântarea fratelui soare). Să ne unim cu psalmistul cântând: „Să-l laude pe Domnul toată suflarea”» (Ps 150,6).
  [https://www.vatican.va/content/francesco/it/messages/pontmessages/2022/documents/20220716-messaggio-giornata-curacreato.html]

  Despre creație, actualul Suveran Pontif a vorbit și în zborul de întoarcere din recenta călătorie apostolică din Canada, a treizeci și șaptea

  … considerată de cei mai mulți drept una istorică, prin însăși scopul acesteia: de a fi un pelerinaj penitențial, al vindecării și reconcilierii, cerând cu acest prilej iertare, în numele Bisericii, popoarelor băștinașe.

  Vorbind despre experiența trăită în Canada, Papa Francisc amintește:
  „… Popoarele indigene au o mare valoare care este armonia cu creația, și cel puțin unii pe care îi cunosc o exprimă prin «a trăi bine» [bienvivir]. Aceasta nu înseamnă, așa cum înțelegem noi, occidentalii, să ne distrăm sau să trăim la dolce vita, nu. A trăi bine înseamnă a păstra armonia. Și aceasta este pentru mine marea valoare a popoarelor originare. Armonia. Suntem obișnuiți să reducem totul la rațiune: în schimb popoarele originare – vorbesc în general – știu să se exprime în trei limbi: cea a capului, a inimii și cea a mâinilor. Dar toți împreună și știu să aibă acest limbaj cu Creația.”

  Contrar acestei armonii, „doctrina colonizării”, reduce ”cultura lor” la ”A NOASTRĂ”
  … printr-o atitudine a superiorității, ca și consecință adusă de: „acest progresism accelerat al dezvoltării puțin exagerate, puțin nevrotice pe care îl avem, nu-i așa? Nu vorbesc împotriva dezvoltării: dezvoltarea este bună. Dar nu este bună anxietatea dezvoltării… Uite, unul dintre lucrurile pe care civilizația noastră comercială – supra-dezvoltată le-a pierdut, este capacitatea de a scrie poezii, spre exemplu: popoarele indigene au această capacitate poetică. Nu idealizez.”

  (https://www.vatican.va/content/francesco/it/events/event.dir.html/content/vaticanevents/it/2022/7/29/voloritorno-canada.html)

  Revenind la Timpul Creației…
  În aceste zile de vară, când cei mai mulți dintre noi avem prilejul să ne re/creăm fizic, sufletește și spiritual, trebuie să devenim conștienți că acel «cântec dulce» al Creației:

  … „este însoțit astăzi de un strigăt amar. Sau mai bine zis, de cor de strigăte amare.

  În primul rând, sora-mamă Pământ este cea care strigă; în voia exceselor noastre de consum, geme și ne imploră să oprim abuzurile și distrugerea ei.

  Apoi, diferitele creaturi sunt cele care țipă, La mila unui „antropocentrism despotic” (Laudato si’, 68), la antipozii centralității lui Cristos în opera Creației, nenumărate specii se sting, încetând pentru totdeauna imnurile lor de laudă Lui Dumnezeu.

  Dar sunt și ”ei”, cei mai săraci dintre noi care strigă. Expuși crizei climatice, cei săraci suferă cel mai grav de pe urma secetelor, inundațiilor, uraganelor și valurilor de căldură care continuă să devină mai intense și mai frecvente … din nou, frații și surorile noastre, ale popoarelor native strigă. Din cauza intereselor economice prădătoare, teritoriile lor strămoșești sunt invadate și devastate din toate părțile, lansând „un strigăt care se ridică la cer” (Îndemnul apostolic postsin. Querida Amazonia, 9).

  În cele din urmă, copiii noștri strigă. Amenințați de un egoism miopic, adolescenții ne roagă cu nerăbdare pe noi, adulții, să facem tot posibilul pentru a preveni sau măcar a limita colapsul ecosistemelor planetei noastre.”

  [https://www.vatican.va/content/francesco/it/messages/pont-messages/2022/documents/20220716-messaggio-giornata-curacreato.html]

  Avem prilejul în aceste zile, să ne gândim ce am putea modifica în viața noastră cotidiană, pentru a putea asculta cu adevărat vocea Creației?

  Revenit în Cetatea Eternă, la finalul așa zisei „vacanței papale”, Suveranul Pontif a salutat credincioșii la rugăciunea duminicală „Îngerul Domnului” și a reluat audiențele generale din Piața „Sf. Petru” care se desfășoară, potrivit uzanței, în fiecare zi de miercuri.

  Luna viitoare, în perioada 13-15 septembrie a.c., este planificată călătoria în Kazakhstan, unde Papa Francisc va lua parte la al VII-lea Congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale … dar până atunci, vă doresc să aveți un timp de re/creație în armonie cu tot ceea ce contează: natura, oamenii și sufletul!

  Mihaela Caba-Madarasi
  Doctor în Științele Comunicării Sociale  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img