More


  EVENIMENT. Ziua Diasporei de la Negrești Oaș, o reușită

  - Advertisement -

  Cea de a treia ediție a Zilei Diasporei, eveniment organizat de Primăria Negrești Oaș, s-a dovedit a fi, și de data aceasta, o reușită. Manifestarea dedicată celor plecați la muncă, studii sau afaceri în străinătate a fost onorată, prin prezența sa, de Gică Cârciu, ministrul secretar de stat al românilor de pretutindeni, care a participat la acest eveniment reprezentând Guvernul României. Manifestarea produce, de la an la an, din ce în ce mai mult interes. La eveniment au participat președintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, prefectul județului Satu Mare, Radu Roca, directorul de cancelarie al prefectului, Radu Iancu, primarul și viceprimarul orașului Negrești Oaș, gazdele acestui eveniment, Aurelia Fedorca și Constantin Fanea, consilierii județeni Lenuța Cornea și Gheorghe Marincaș, consilierul local al Municipiului Satu Mare, Cristina Ilieș, precum și social democrații Ioan Tibil, Adrian Ardelean, Ardelean Maria, Claudiu Tămășan, Gheorghe Șimon, Vasile Lohan.

   

  Măsuri excepționale
  Înainte de a ajunge la Negrești Oaș, Gheorghe Cârciu a purtat discuții cu oficialii Ministerului Afacerilor Interne, și a primit asigurări că Poliţia de Frontieră Română a suplimentat numărul de agenți care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor, pentru a preîntâmpina aglomerația la punctele de frontieră. Astfel, structurile de supraveghere și control al trecerii frontierei de stat, împreună cu reprezentanții prefecturilor, s-au asigurat că traficul se derulează cu maximă operativitate, atât la intrarea, cât și la ieșirea din țară iar cei ce vor să vină acasă să se poată bucura de concediu în țara lor natală împreună cu familiile lor.

  Zi dedicată oșenilor din diaspora
  Ziua de duminică, 7 august, a fost dedicată oșenilor din diaspora, care s-au întors deja în număr mare acasă. Ajunsă la a III-a ediție, Ziua Diasporei a fost organizată sub sloganul ,,Negrești-Oaș e acasă!” și a debutat cu o conferință ,,Rolul Diasporei în dezvoltarea locală”.
  În cadrul acestei conferințe s-a discutat pe marginea modului în care negreștenii de afară se pot implica activ în dezvoltarea orașului, despre oportunitățile pe care le au cei care doresc să se reîntoarcă, dar și despre cum își pot reintegra copiii.

  Prefectul județului Satu Mare i-a felicitat pe organizatorii evenimentului pentru inițiativa de a dedica acest eveniment oșenilor care au ales să muncească și să trăiască pe alte meleaguri, dar care înțeleg să se întoarcă acasă în luna august:

  “Mă bucur să mă aflu azi aici alături de dumneavoastră. Știu că prin muncă, tenacitate, ambiție și curaj, voi, oșenii plecați în afara granițelor, aduceți valoare comunităților în care trăiți și faceți cinste României, în numeroase domenii. M-aş bucura ca experienţa pe care aţi dobândit-o în străinătate să poată fi pusă în slujba ţării noastre. Pe unii dintre dumneavoastră momentele nefericite de aici i-au despărțit de țară și este datoria noastră să vă sprijinim pentru a vă păstra identitatea, tradițiile și cultura. Iar pe cei care au ales, pentru moment, să trăiască și muncească peste granițe trebuie să-i susținem pentru ca drepturile și libertățile să le fie apărate. Vă invit pe toţi, indiferent dacă trăiţi în ţară sau în afara ei, să fiţi «buni români», buni oșeni, să construiți, să fiți uniți, să vă apărați valorile, pentru ca împreună, cu răbdare, să construim o altă Românie, așa cum ne-o dorim. O Românie în care să reveniți cu drag nu doar o lună pe an, ci o Românie în care să trăiți mândri și demni așa cum știm că sunt oșenii de mii de ani… Petrecere frumoasă și multă sănătate tuturor!“, a declarat Radu Roca.

  La rândul ei, primarul orașului Negrești Oaș, Aurelia Fedorca, a vorbit despre modul în care negreștenii plecați la muncă în străinătate pot pune umărul la dezvoltarea capitalei Țării Oașului: “Bine ați venit dragi negreșteni, noi toți cei de acasă v-am așteptat cu brațele deschise. Vrem să fie o seară de excepție, o seară în care ne exprimăm bucuria reîntoarcerii, o seară în care ne putem îmbrățișa, în care ne putem împărtăși gândurile. Iată că în luna august reușim să ne întâlnim cu inima deschisă și sufletul larg să putem să ne bucurăm împreună. Să știți că ne mândrim cu tot ceea ce faceți în afara țării. Munciți, sunteți respectați și încercați să vă impuneți și veniți acasă cu roadele muncii voastre și investiți aici.”

  În cuvântul său, Gheorghe Cârciu a vorbit despre importanța celor care lucrează în străinătate, dând asigurări că, din postura în care se află, îi reprezintă cu cinste pe toți românii aflați în diasporă.

  “Bună seara, sănătate, bucurii, binecuvântări și înțelepciunea necesară să ne mândrim cu voi dragi români de pretutindeni. Guvernul României și-a luat o sarcină grea în proiectul de guvernare care spune că guvernul va sprijini românii din afara granițelor și să știți dragii mei români, dragii mei oșeni, că Guvernul României o va face. Vreau să vă spun ce zice Emil Cioran: Nu trăim într-o țară, trăim într-o limbă. Și românii trăiesc pe tot globul așa cum și-au propus vorbind aceeași scumpă limbă românească.

  Mi-aș dori să ne întoarcem cu toții acasă pentru că așa cum este acasă nu este nicăieri. Oriunde am umblat în lume nu am găsit o țară mai frumoasă ca România și ca Țara Oașului. Dumnezeu să ne binecuvânteze!”

  Spectacol artistic și recitaluri deosebite
  În cadrul evenimentului a avut loc și un minirecital ,,Talente negreștene” cu Haritina și Teodor Malanca, Iulia Corpaș și Pap Andrea, urmat de ,,Negrești-Oaș Fashion Day” – prezentarea creațiilor designerilor vestimentari Clara Rotescu, Simona Șpan, Bianca Sas.
  Seara s-a încheiat cu un concert extraordinar Luminița Anghel și Nico.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img