More


  VIDEO/FOTO. CĂLĂTORIE EPICĂ ÎN JUDEȚ. Satele Unite ale Maramureșului și Sătmarului

  - Advertisement -

  O călătorie de-a dreptul epică va avea loc în a doua jumătate a lunii august pe raza județului Satu Mare. Practic, o caravană de călăreți și căruțe va tranversa județul de la vest la est în cadrul proiectului ”Satele Unite ale Maramureșului și Sătmarului”, organizat de Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului. Detalii despre acest proiect au fost prezentate vineri, la Liceul Ortodox Nicolae Steinhardt din Satu Mare, în cadrul unei conferințe de presă.

  VIDEO AICI

  În prealabilul acestei conferințe de presă, în aceeași locație a avut loc și o ședință de pregătire la care au participat toți preoții a căror parohi se află pe traseul prestabilit.

  În cadrul proiectului ”Statele Unite ale Maramureșului și Sătmarului”, va fi organizată o dublă expedeție, una în județul Maramureș, cealaltă în județul Satu Mare. Cele două grupuri de tineri care vor porni din Baia Mare (Maramureș) și Scărișoara (Satu Mare) în căutarea valorilor identitare ale neamului, vor lua contact cu oamenii satelor și vor cunoaște istorii de viață, fiind încurajați să analizeze felul în care aceștia se raportează la divinitate, la relația cu semenii și care a fost și este rolul, locul și importanța rugăciunii în viața lor.

  În județul Satu Mare, caravana va porni pe data de 21 august de la Mănăstirea Scărișoara, urmând să ajungă, în data de 23 august, la Huta Certeze.

  ”Va fi un moment simbol al unirii celor opt Protopopiate care reprezintă comunitățile creștine din Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului”, spun organizatorii.

  Cele două grupuri se vor întâlni în punctul culminant al proiectului, în localitatea Certeze unde va avea loc un moment festiv, amplu și diversificat la care se vor adăuga până la 1000 de tineri. Evenimentul va cuprinde cuvântul chiriarhului locului, conferința, rugăciunea tinerilor, și momentul artistic.

  La evenimentul de la Certeze va fi prezent și părintele Constantin Necula.

  ”Este evenimentul anului pe parte de tineret din Episcopia Maramureșului și Sătmarului. Evenimentul adună o mie de tineri unind satele episcopiei Maramureșului și Sătmarului la care se mai adaugă încă câteva mii de tineri de toate vârstele, credincioși ai bisericii din zonă și nu numai, la Huta Certeze. Va fi și un moment de Guiness Book (nr. red. – Cartea Recordurilor), o pâine gigant de peste 150 de kilograme făcută de profesioniști într-un cuptor special conceput”, a precizat arhidiaconul Vlad Verdeș, inspector pentru caterizarea tineretului în cadrul Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului.

  În calitate de reprezentant al bisericii și unul dintre inițiatorii proiectului, Adrian Cozma, a declarat că ,,este un eveniment unic pentru că va aduna toți românii din județul Satu Mare. Vrem să arătăm frumusețea județului, frumusețea credinței, frumusețea unicității și ceea ce reprezintă un patriotism curat”.

  La rândul său, președintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, a afirmat, în cadrul conferinței de presă de prezentare a proiectului, că de data aceasta nu mai este vorba despre luptele politice ci este vorba despre unitate în credință și i-a însemndat pe sătmăreni să participe, în număr cât mai mare la acest eveniment,

  ”Îi felicit din suflet pe cei doi prea sfințiți care s-au gândit la o acțiune, spun eu, bine venită pentru Biserica ortodoxă Română și pentru județul Satu Mare. Acțiunea este binevenită pentru că astfel îi va atrage pe tinerii noștri, viitorul României, spre biserică, spre lucrul bun. Această acțiune nu are nimic politic, iar prezența mea aici nu are de-a face nimic cu politica. Suntem uniți în credință, suntem uniți în Dumnezeu, respect pe toată lumea, dar separăm lucrurile. Vom participa, zic eu, în număr cât mai mare la această expodeție”, a spus Mircea Govor.

  De asemenea, Vlad Vredeș a precizat că acțiunea ”Statele Unite ale Maramureșului și Sătmarului” este organizată de Episcopia Ortodoxă, dar la manifestări poate parrticipa orice cetățean al Sătmarului, indiferent de etnie sau credință.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img