Originar din Lucăceni, poetul, jurnalistul şi realizatorul de emisiuni Dumitru Ţimerman ne priveşte de un an din „dimensiunea divină căreia noi îi spunem Paradis sau Rai”, după cum el însuşi afirma într-un interviu acordat regretatului dr. Aurel Pop. Considerând încă din timpul vieţii că este într-o interdependenţă cu această dimensiune, afirma despre actul creaţiei: „Aveam uneori senzaţia că sunt conectat la o dimensiune celestă nevăzută, dar pe care o simţeam în străfundurile fiinţei mele”. Era poetul sensibil şi original, reîntors la rădăcini care credea că „poeţii care trăiesc în Lumina Divină, creează poeme, iar cu ajutorul lor, pot jalona drumul spre mântuire pentru semenii lor sau pot şlefui sufletele. Aceasta este menirea adevăraţilor poeţi, dar este nevoie de mult studiu şi multă şlefuire spirituală până când poetul ajunge la aceste conectări celeste”.
Poet de factură modernă şi post-modernă, convins de „receptarea unor limbaje celeste venite din SFERA LUMINII”, îşi manifesta crezul literar şi artistic prin intermediul diferitelor căi de comunicare cu publicul. A semnat mai multe volume de versuri şi proză, debutând în anul 2000 cu „Poemele satului” la Editura Solstiţiu din Satu Mare. Dintre volumele care au urmat, toate apărute la edituri sătmărene, amintim: „Praful drumului meu”, Editura Solstiţiu, 2002; „Miracolul revelaţiei poetice”, poeme, povestiri şi critică literară, Editura Daya, 2006; „Scânteile trăirii”, poeme simfonice pentru primenirea sufletului, Editura Daya, 2008; „Cupa îngerilor”, poeme exotice, Editura Daya, 2014; „Duşman sau prieten!?”, Editura Daya, 2015 şi un volum destinat universului copilăriei, „Comoara din ulcior – povestiri”, Editura Eco Print, 2012.
Sătmărenii şi-l amintesc cu siguranţă din postura de inimos realizator şi redactor tv, fiind un om de televiziune dedicat trup şi suflet emisiunilor sale, devenind din anul 2003 redactor şi apoi realizator de emisiuni la televiziunea locală NORD-VEST TV, lucrând în prealabil şi la televiziunea sătmăreană „Samtel”. Format pentru această profesie la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Jurnalistică, 1992, şi-a început activitatea publicistică din 1980, pe când era încă student, la „Grănicerul” din Bucureşti, fiind apoi corespondent al revistei studenţeşti „Reporter”. A mai colaborat de asemenea la „Tineretul liber” şi revista bucureşteană „Dâmboviţa”, la „Nord Magazin”, Baia Mare etc. Devine redactor principal la „Univers sătmărean”, redactor şef la ziarul „Glasul Sătmarului” şi pentru aproape trei decenii ziarist la „Gazeta de Nord-Vest”. A fost preşedinte al Filialei Satu Mare – Sălaj „Anton Davidescu” a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR).
Fiind un creator aparte, a ştiut să-şi înmulţească talanţii, îmbinând creaţia literară cu cea artistică, excelând şi în domeniul muzicii. Preocupările sale din diferite domenii se reflectau în emisiunile sale, pentru că a ştiut să se formeze de-a lungul vieţii pe mai multe paliere, şi în drept administrativ, unde avea un masterat şi în economie, înscriindu-se la şcoala doctorală, dar şi în alte domenii care îi interesau pe cei care îi urmăreau cu drag şi consecvenţă emisiunile.
A trecut un an de când dragul nostru Mitică navighează deja într-o altă lume, dar spiritul său va rămâne mereu viu în inimile noastre, căci ne-a lăsat moştenire „un nume adunat” pe mai multe cărţi, care îl vor păstra mereu cu noi, să ne înfrumuseţeze pe mai departe sufletele.

„Am să navighez
către o lume inefabilă.
acolo, nu o să mă puteţi ucide
cu dureroase cuvinte pământeşti.
n-o să mă puteţi ţintui
în judecata voastră nedreaptă.
Voi naviga către un tărâm,
unde iubirea mea va înflori
ca un ghiocel
scăpat de sub zăpada Durerii.
Voi scruta patria îngerilor”.

(din vol. „Cupa îngerilor”, 2014)

dr. Marta Cordea

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here