Este normal ca în săptămâna în care sătmărenii se distrează la Zilelele Sătmarului, melomanii să fie și ei răsfățați, așa că Filarmonica de Stat Dinu Lipatti are programate două evenimente: unul comemorativ și unul de deschidrere a sărbătorii municipiului nostru.
Marți, pe baza abonamentelor cu nr. 40, avem ocazia să ne dăm cu părerea azupra unui proiect dedicat împlinirii a 300 de ani de la moartea domnitorului Dimitrie Cantemir, urmărind traiectoria influenței bizantine în muzica românească. Violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga sunt cei care vor dezvolta în fața sătmărenilor proiectul „Cantemir 300”. Despre Diana Jipa și despre duo-ul Jipa-Doniga am mai scris pe această pagină. Răsfoind arhiva Gazetei de Nord-Vest pe site, puteți găsi pe 10 octombrie anul trecut detalii despre ei cu ocazia „Zilelor Muzicale Sătmărene”.
Despre program am primit detalii de la organizatori într-un material pe care vi-l redăm mai jos nealterat.
CANTEMIR 300
ROMANIA UNIVERSALIS
Anul CANTEMIR, sărbătorit la Satu Mare, de violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga printr-un eveniment inclus în turneul național de recitaluri camerale organizat cu susținerea Institutului Cultural Român.
Marți, 23 mai 2023, violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga vor susține, la Sala de Concerte a Filarmonicii „DINU LIPATTI” din Satu Mare, începând cu ora 19:00, un recital cameral dedicat sărbătoririi personalității lui Dimitrie Cantemir, la 350 de ani de la naștere și 300 de ani de la trecerea în neființă. Recitalul face parte din turneul național CANTEMIR 300, turneu inclus, la rândul său, în ciclul de evenimente ROMANIA UNIVERSALIS – un amplu program cultural consacrat promovării creației camerale românești în țară și peste hotare și pentru ale cărui ediții anterioare, cei doi muzicieni au primit, în luna ianuarie a acestui an, Premiul de Excelență din partea Uniunii Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România în cadrul Galei MUSICRIT.
Repertoriul prezentat în cadrul prezentei ediții de turneu vizează exclusiv creații camerale românești plasate pe traiectoria influenței bizantine de-a lungul celor 3 secole scurse de la moartea lui Dimitrie Cnatemir și va include creații semnate de Dimitrie Cantemir, în adaptarea pentru vioară și pian realizată de compozitorul Vlad-Răzvan Baciu, cântece de Anton Pann în aranjamente semnate de Ioan Dobrinescu precum și creații de George Enescu, Ciprian Porumbescu, Paul Constantinescu, Ulpiu Vlad, Carmen Petra Basacopol, Adrian Iorgulescu și Dan Dediu.
Prezentul proiect duce mai departe seria de evenimente pe care Asociația Culturală INNOVARTE și cei doi tineri artiști le dedică celebrării Anului Cantemir, serie începută în luna ianuarie 2023, de Ziua Culturii Naționale, cu un ciclu de 5 recitaluri și conferințe, lansări de clipuri muzicale și publicarea paginii web cantemir 300.ro și a continuat în luna aprilie cu un turneu de două concerte în Lima, capitala Republicii Peru, turneu organizat, de asemenea, cu sprijinul Institutului Cultural Român.
Alături de susținerea acestui prestigios for cultural, proiectul CANTEMIR 300 – ROMANIA UNIVERSALIS se bucură de valorosul sprijin al Societății Române de Radiodifuziune prin Canalul Radio România Muzical, al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România și de parteneriatul a numeroase instituții de cultură și de învățământ din România: Centrul Cultural Local „ION VINEA” din Giurgiu, Colegiul de Arte Baia Mare, Filarmonica de Stat „DINU LIPATTI” din Satu Mare, Centrul Cultural Sighetu Marmației, Asociația Fălticeni Cultural, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” și Consiliul Județean Neamț, Consiliul Județean Brăila, Primăria Municipiului Brăila, Liceul de Arte „Hariclea Darcleé” și Școala Populară de Arte „Vespasian Lungu” din Brăila, Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”, Primăria Municipiului Buzău și Filarmonica Pitești.
Vineri, 26 mai, de data aceasta de la ora 18, în Piața 25 Octombrie, vom putea fi martorii unui „Concert vocal-simfonic” de excepție susținut de soprama Diana Țugui și tenorul Cristian Bălășescu sub bagheta maestrului Mihnea Ignat. Vom asculta creații ale compozitorilor George Bizet, Giacomo Puccini, Antonín Dvořák, Ernesto De Curtis, Charles Gounod, Ruperto Chapí, Eduardo di Capua, Gerónimo Giménez, Pietro Mascagni și Gaetano Donizetti.
Dimitrie Cantemir
Născut pe 26 octombrie 1673 și decedat pe 21 august 1723, Dimitrie Cantemir a fost domnul Moldovei în două rânduri (martie-aprilie 1693 și 1710 – 1711) și un mare cărturar al umanismului românesc. Printre ocupațiile sale diverse s-au numărat cele de: enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog și compozitor. A fost membru al Academiei de Științe din Berlin. George Călinescu îl descria drept „un erudit de faimă europeană, voievod moldovean, academician berlinez, prinț moscovit, un Lorenzo de Medici al nostru.”
Dimitrie era fiul domnului moldovean Constantin Cantemir. La moartea tatălui său în 1693, a fost proclamat domn după modelul lui Constantin Brâncoveanu, însă Poarta nu l-a confirmat în domnie. Și-a petrecut următorii ani la Constantinopol, unde a fost capuchehaie (trimis la Poartă ca garant al fidelității) și a însoțit armata otomană în expediția eșuată din Ungaria, fiind martor al înfrângerii oștilor otomane ale sultanului Mustafa al II-lea de către austrieci în luptele de la Petrovaradin și Zenta, unde s-a convins de decadența Imperiului Otoman.
În 1710 a fost pus la tronul Moldovei, având misiunea de a-l supraveghea pe Brâncoveanu, bănuit de neloialitate față de Imperiul Otoman, în schimb a încheiat el însuși un tratat cu Imperiul Rus al lui Petru cel Mare. Armata rusă ajutată de moldoveni a suferit o înfrângere categorică din partea turcilor în Bătălia de la Stănilești. În consecință, Cantemir a fost nevoit să se refugieze în Rusia, unde și-a petrecut restul vieții în mijlocul preocupărilor intelectuale.
Opriți războiul!