More  Destinații de week-end. Groapa Ruginoasa, una dintre cele mai inedite arii naturale protejate de lege din întreagă regiune a Transilvaniei. O gură de iad într-un colț de rai

  - Advertisement -
  Una dintre minunile Parcului Natural Apuseni este Groapa Ruginoasa ( 238 kilometri de Satu Mare, aproximativ 4 ore de mers cu mașina), un canion roșu lat de circa 500 de metri și adânc de 100 de metri. Dacă peșterile din Apuseni s-au format de-a lungul a mii de ani, Groapa Ruginoasa abia exista acum 80 de ani.
  Explicația formării gropii este eroziunea torențială a depozitelor de argile roșii. Vegetația mai este prezentă doar pe marginile ascuțite ale canionului, iar culoarea pădurilor de conifere constrastează cu roșul solului. În groapă pot coborî doar alpiniștii, însă turiștii pot ajunge până la marginea canionului, iar peisajul este spectaculos.
  Accesul spre Groapa Ruginoasa se face pe traseul marcat cu dungă galbenă, care pleacă din șaua Vârtop, sat situat pe DN 75, la doar 40 de kilometri de Gârda de Sus. Drumeția până la Groapa Ruginoasa nu durează mai mult de o oră.
  Această rezervaţie naturală de tip geologic este înscrisă în cadrul Parcului Natural Apuseni, fiind situată în partea de sud-est a judeţului Bihor, pe suprafaţa Munţilor Bătrâna.
  Aspectul său fantastic care sugerează un colţ din Canionul Colorado este astăzi un adevărat laborator morfologic. Mai exact, Groapa Ruginoasa reprezintă un caz unic în Europa de adaptare a reliefului la alcătuirea geologică. Este vorba despre bazinul gigantic al unui torent a cărui geneză este legată de prezenţa unei stive de gresii suprapuse calcarelor care, dizolvate carstic le-au subminat, pregătind terenul pentru o intensă acţiune erozivă regresivă.
  Suprafaţa de aproximativ 20 hectare a acestei rezervaţii înglobează peisaje demne de toata admiraţia, de un pitoresc inedit. Întreaga vale, cunoscută şi sub numele de Valea Seacă, prezintă o serie de versanţi abrupţi, fiind considerată o ciudăţenie a naturii, în special datorită contrastului neobişnuit dintre rocile roşiatice şi vegetaţia verde şi bogată ce acoperă restul versanţilor din această zonă a Apusenilor.
  Ea este o imensă ravinare săpată până în creasta culmii care închide spre sud Valea Seacă, cu o adâncime de peste 100 m şi un diametru de peste 600 m. Pe toată suprafaţa ei, un proces de eroziune foarte activ a scos la zi straturile de cuarţite, a căror culoare roşie violacee conferă zonei un aspect cu totul aparte, ea apărând de la mari depărtări ca o rană deschisă în trupul muntelui.
  Muchii ascuţite, adevărate lame, converg spre centrul ei la firul unui vâlcel, împărţind spaţiul în mai multe sectoare. Vâlcelul, de fapt obârşia Văii Seci, reprezintă de fapt un canion extrem de dificil de parcurs în aval din cauza săritorilor mari pe care le prezintă. Eroziunea lucrează şi acum, mărind dimensiunile gropii. Spre exemplu, acum 80 de ani, pe hărţile vechi, locul era marcat cu o ravenă foarte mică. Vegetaţia mai este prezentă doar pe marginile ascuţite ale canionului, iar culoarea pădurilor de conifere constrastează cu roşul solului. În groapă pot coborî doar alpiniştii, însă turiştii pot ajunge până la marginea canionului, iar peisajul este spectaculos.
  Este o zonă turistică accesibilă tot timpul anului, inclusiv iarna dacă zăpada nu este foarte mare, plecarea făcându-se din staţiunea turistică Arieşeni. O drumeţie către această minunată atracţie naturală poate reprezenta o ieşire plăcută şi relaxantă din cotidian, mai ales datorită peisajelor montane inedite întâlnite de-a lungul traseului marcat, ce urcă agale pe lângă un mic pârâu de munte, timp de aproximativ 40 minute.  Foarte aproape de această locaţie se găsesc şi alte obiective turistice ce pot fi vizitate, precum: Rezervaţia Naturală Platoul Carstic Padiş, Cheile Galbenei, Peştera Gardului, Avenul Bortig, Cetăţile Ponorului, Gheţarul de la Bârsa sau peştera Focul Viu.
  Nicolae Ghişan


  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts