More

    O clipă de aducere-aminte! Un grafician de talie internaţională

    Maestrul Paul Erdos s-a născut în data de 2 noiembrie 1916, în localitatea Hurez, din judeţul Satu Mare, fiind, probabil, unul dintre cei mai exponenţiali artişti ai judeţului. Dacă ar fi să vorbim despre domnia-sa şi opera dumnealui, am avea nevoie de multe pagini, de multe relatări, căutări prin arhive date uitării. Ne mărginim, însă, în acest colţ de pagină, să facem o sumară evocare, spre aducerea aminte a unui artist de excepţie.
    Şcoala primară şi gimnazială le-a urmat la Satu Mare, iar în anii liceului a beneficiat de îndrumarea maestrului Aurel Popp. Mai apoi, atras de miracolul artei, a început să străbată meleaguri noi, desăvârşindu-şi pregătirea artistică la şcoli renumite din Budapesta, Cluj, Bucureşti sau Paris.
    A fost un artist precoce, prima expoziţie a sa datând din anul 1931, la doar 15 ani. Ce a urmat apoi, e doar calea firească a exprimării unui talent excepţional.
    A expus în toată ţara, cu precădere la Satu Mare, Baia Mare, Cluj, Bucureşti, dar şi în alte oraşe ale ţării. Peste hotare, a expus la Budapesta, Paris, Damasc, Moscova, Havana, etc.
    A fost prieten apropiat cu maeştri ai artei româneşti, precum Vida Geza sau Ion Irimescu.
    Pentru meritele sale de excepţie, a fost răsplătit cu o serie de premii şi distincţii naţionale şi internaţionale, doar enumerarea lor, însă, ar ocupa o întreagă pagină de ziar. Totuşi, putem menţiona distincţia de “Maestru Emerit al Artei”, care i-a fost conferit în anul 1964 „pentru merite deosebite în activitatea desfăşurată în domeniul teatrului, muzicii, artelor plastice şi cinematografiei”.
    A fost Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Satu Mare, din anul 1973, iar din 1977 şi până la moarte, a fost vicepreşedinte pe ţară al acestei instituţii.
    În onoarea sa, la împlinirea vârstei de 70 de ani, se înfiinţează la Satu Mare, un “Atelier – galerie – Paul Erdos”, care astăzi este casă-muzeu în memoria marelui artist. Este situată în Pasajul “Ştefan Ruha”, la nr.8, şi poate fi vizitată de cei interesaţi.
    Marele artist s-a stins din viaţă la 17 noiembrie 1987, la doar 71 de ani. Dumnezeu să-i păstreze memoria binecuvântată, iar noi să-i aducem un binemeritat omagiu.
    Claudiu Govor

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE