More

  O clipă de aducere aminte!

  ” Cânt-o mierlă prin păduri, rob îi Lucaci în lanţuri,
       Pentru Sfânta Libertate, de care noi n-avem parte”
  Răscolitoarea baladă, “Doina lui Lucaciu”, dedicată marelui luptător pentru Unirea de la 1 Decembrie, care azi tresaltă fiecare suflet de român, a fost compusă de inegalabilul cantautor de muzică folk sătmăreanul Emilian Onciu. De el ne amintim astăzi, ca de un mare artist, cunoscut şi apreciat pe tot cuprinsul ţării prin creaţiile sale.
  S-a născut la 10 decembrie 1957 la Cărăşeu, judeţul Satu Mare. De-a lungul vremii, a încântat zecile de mii de oameni veniţi să aclame “Cenaclul Flacăra”, condus de genialul poet Adrian Păunescu. A debutat în acest cenaclu, care l-a consacrat şi l-a aşezat definitiv în galeria marilor folkişti ai României, în anul 1983. Cu vocea sa gravă, cu timbrul său inconfundabil, ce însufleţea  chiar şi piatra, ne-a înfrumuseţat vieţile. A activat în acest fenomen cultural până în anul 1985, lansând peste 35 de cântece. A evoluat şi în “Trupa din Nord” alături de regretatul Octavian Bud, unde împreună, au oferit publicului iubitor de muzică folk momente memorabile, într-o armonie vocală impecabilă. După 1990, a activat în cenaclul “Totuşi iubirea”, susţinând sute de spectacole pe marile scene ale ţării.
  De-a lungul timpului, şi-a încununat creaţia artistică în patru albume: “Scările”-1998, “Albumul alb”-2000, “Pentru prieteni”-2007 şi “Emilian Onciu – Folk 25”, în februarie 2008, an în care, din păcate, la 15 noiembrie, a părăsit această lume, neavând timpul necesar spre a aduce în lumină măsura întregului său potenţial artistic de o mare sensibilitate, a profundelor sale trăiri interioare.
  În paşii lui pământeşti, a cântat iubirea, dragostea pentru familie, neam şi ţară!
  “Nu-i român cel ce nu simte ca pe propriul crez moral
  Cele trei cuvinte sfinte: Mamă, Tată şi Ardeal !”
   O lumină să ai, o lumină să fii, acolo, Sus, printre Stele, suflet blând!
  Claudiu Govor

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE